Bajka o zloj macehi

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
U narodnim pricama svih naroda jednu od glavnih negativnih uloga nosi - zla maceha...

Ona je to mitsko bice sto muci decu svoga supruga iz prvog braka, fizicki i psihicki ih zlostavlja....Svoju decu pazi i mazi, a decu od supruga maltretira....

Sve su to bajke, a zivot ipak nije bajka...

Ali....Da li i u realnom zivotu postoje ZLE MACEHE, pitam se ja ne bez razloga...?

Sta mislite?

Ja sam imala maćehu. Nismo delile isti prostor jer sam ja živela sa majkom, ali sam kod oca i maćehe odlazila vrlo često (stanovali su prekoputa moje gimnazije). Bila je divna žena i uzajamno smo se volele. Nije imala decu pa me je doživljavala kao svoje dete ali ipak svesna da mi nije biološki roditelj. O tome koliko me je volela svedoči i činjenica da mi je ostavila stan i sve vrednosti ... iako je imala brojnu familiju.
Nisam sigurna da su nesporazumi i sukobi između maćehe i pastoraka rezultat netrpeljivosti samo jedne strane i da se mogu nazvati mržnjom. Postoje i majke koje svoju rođenu decu (ćerke) posmatraju kao neki vid "konkurencije" i ceo život ih tako tretiraju, stvarajući od njih emotivne invalide. Mnogo zavisi i od muža/oca: ukoliko se on postavi kako treba i ne zanemari svoj odnos sa decom iz prethodnog braka, onda je rizik od sukoba i "zlobe" manji.

znam primer gde je maćeha brinula od deci bolje nego što bi prava majka ikada, ali stvarno, ali nije imala svoje dece
i primer gde je maćeha bila gora od maćehe iz bajki, neprijatno mi je da iznosim detalje, ali je nehumano bilo. ona je imala svoju decu (i to je bio jedan od vidova i razloga njenih gadarija)

(oba primera iz najnajbliže okoline)
go figure

Ne verujem da neka osoba može biti istovremeno i dobra majka i zla maćeha. Ako je dobra majka onda je i dobra maćeha - ako je zla maćeha onda je i loša majka!
Jedino su merila okoline prilično različita pa ne ocenjuju jednako ponašanje prema sopstvenoj deci i pastorcima.
Dobra majka - zla maćeha je samo jedna od mnogobrojnih predrasuda!

Ne verujem da neka osoba može biti istovremeno i dobra majka i zla maćeha. Ako je dobra majka onda je i dobra maćeha - ako je zla maćeha onda je i loša majka!
Jedino su merila okoline prilično različita pa ne ocenjuju jednako ponašanje prema sopstvenoj deci i pastorcima.

Moze biti.

Itekako.

Isto kao sto neko moze klati i ubijati ljude, a kod svoje kuce biti primeran otac...

slažem se
razlikuju se i očekivanja
nprako se pastorcima ne da čokolada pred ručak, odma...eto mrzi ih, zla maćeha

mada, verujem da ima svašta

U narodnim pricama svih naroda jednu od glavnih negativnih uloga nosi - zla maceha...

Ona je to mitsko bice sto muci decu svoga supruga iz prvog braka, fizicki i psihicki ih zlostavlja....Svoju decu pazi i mazi, a decu od supruga maltretira....

Sve su to bajke, a zivot ipak nije bajka...

Ali....Da li i u realnom zivotu postoje ZLE MACEHE, pitam se ja ne bez razloga...?

Sta mislite?

Постоје зле маћехе, постоје и зле мајке, постоје зли очуси као што постоје и зли очеви, бабе, деде, ујаци, свекрве, шурњаје и остали...

Ако је маћеха увек зла, онда цар увек има три сина а најмлађи је увек највећи јунак....и тако даље.....

Не знам баш срећне приче о пасторцима и маћехама који су живели под истим кровом.
Један отишао чак у Америку кад му је отац умро, да се више не прегања шта ће маћехином детету, а шта њему у наследство. Не би сигурно отишао да су односи били здрави.

А виш, кад се мајка преуда, знам и таквог једног, мајка о свој својој деци брине, чак и један мој друг, матор човек, сад брине о полубрату и полусестри, могу деца да му буду.

А виш, кад се мајка преуда, знам и таквог једног, мајка о свој својој деци брине, чак и један мој друг, матор човек, сад брине о полубрату и полусестри, могу деца да му буду.

А виш, ја знам мајку која је сада у четвртом браку, и сваком претходном мужу је остављала децу а она се удавала ко девојка...:confused:

А виш, ја знам мајку која је сада у четвртом браку, и сваком претходном мужу је остављала децу а она се удавала ко девојка...:confused:

Мушкарци су далеко склонији манипулацији од стране "нове" жене ако са њом имају дете. Деца из претходних бракова ретко када имају исти третман у већем броју случајева од те " мајке- девојке" за удавање. Али, у сваком сл. баш лепо што браниш мушку страну илуструјући то примером :)
Мош и бајку да напишеш лол..

Мушкарци су далеко склонији манипулацији од стране "нове" жене ако са њом имају дете. Деца из претходних бракова ретко када имају исти третман у већем броју случајева од те " мајке- девојке" за удавање. Али, у сваком сл. баш лепо што браниш мушку страну илуструјући то примером :)
Мош и бајку да напишеш лол..

Не браним ја ни мушку ни женску страну, има свакаквих људи невезано за пол...

Ja sam imala maćehu. Nismo delile isti prostor jer sam ja živela sa majkom, ali sam kod oca i maćehe odlazila vrlo često (stanovali su prekoputa moje gimnazije). Bila je divna žena i uzajamno smo se volele. Nije imala decu pa me je doživljavala kao svoje dete ali ipak svesna da mi nije biološki roditelj. O tome koliko me je volela svedoči i činjenica da mi je ostavila stan i sve vrednosti ... iako je imala brojnu familiju.
Nisam sigurna da su nesporazumi i sukobi između maćehe i pastoraka rezultat netrpeljivosti samo jedne strane i da se mogu nazvati mržnjom. Postoje i majke koje svoju rođenu decu (ćerke) posmatraju kao neki vid "konkurencije" i ceo život ih tako tretiraju, stvarajući od njih emotivne invalide. Mnogo zavisi i od muža/oca: ukoliko se on postavi kako treba i ne zanemari svoj odnos sa decom iz prethodnog braka, onda je rizik od sukoba i "zlobe" manji.

Диван пример...могу да наведем сопствену ситуацију, сличну, по питању слагања и поштовања.
Mада, мени ова моја неће оставити имовину, проверено. :lol:

Nemam pojma, ne znam ni jednu. U stvari moja baba po majci je bila "maceha" mome ujaku (dedin sin iz prvog braka). Nije to bio bas majka-dete odnos, nisu bili toliko prisni, ali su se postovali i fino slagali. Decu mog ujaka je zvala unucima kao mog brata i mene... tako da smo porasli kao braca i sestre a ne kao polubraca i polusestre.

i primer gde je maćeha bila gora od maćehe iz bajki, neprijatno mi je da iznosim detalje, ali je nehumano bilo. ona je imala svoju decu (i to je bio jedan od vidova i razloga njenih gadarija)
Nezavisno od odnosa prema pastorcima, kakva je bila prema svojoj deci? Verujem da se može reći: „Jadna deca!“

Не браним ја ни мушку ни женску страну, има свакаквих људи невезано за пол...
Ovo je u današnje vreme velika jeres! Drago mi je što to kaže jedna dama!

moja poznanica je maceha i majka..
kao majka naklonjena svom detetu, ne mogu da kazem bas pozrtvovana..
kao maceha neosnovano vrlo kriticna prema deci svog muza..
Ovo je dokaz moje tvrdnje:
Ako je dobra majka onda je i dobra maćeha - ako je zla maćeha onda je i loša majka!

Back