BAHATOST ODGAJIVAČNICA U SRBIJI

Andjelina29

Početnik
Poruka
1
Na veliku žalost svih onih koji vole životinje, kao što nam je i sve ostalo korumpirano, tako je i sa odgajivačnicama u Srbiji. Kvalitet se ogleda u korumpiranosti sudija. Pojedine odgajivačnice imaju "svoje" sudije, sve prolazi i nemate kome da se žalite. Ukoliko kupujete štene sa kojim imate nameru da se zaista bavite (izložbe,...) dobro vodite računa u kojoj odgajivačnici ćete ga kupiti!
Naime, kupili smo kuče Mopsa u registrovanoj odgajivačnici u Srbobranu. Platili smo kuče 400 eura, naravno zbog "dobrih papira", odnosno porekla i ostali i bez para i bez kučeta. Da ne govorim o tome što smo pored tih 400 eura, potrošili još 1.000 eura na razne stvari. U januaru smo kupili kuče koje je imalo rahitis, kome zubi nisu bili dobri i vrhunac, jedno jaje mu se nije spustilo. Znači, čist škart sa kojim ništa ne možete. Jedva smo ga zamenili. Da bi uzeli drugog psa, ovaj put starije koje je uginulo posle nedelju dana. Kada smo posle dan, dva primetili da sa psom nešto nije u redu (kukovi...), vlasnica odgajivačnice je rekla da donesemo potvrdu iz Kinološkog. Naravno u Kinološkom nisu hteli da daju potvrdu i tražili su da to izda sudija na izložbi pasa. Pas je ipak uginuo pre izložbe i dobijene potvrde. Katastrofa!

Ne bih ni ja da Vam stajem na muku, ali da li ste otišli u odgajivačnicu i LIČNO odabrali štene POŠTO ste se uverili u kakvim uslovima su odgajeni ili ste ga naručili pouzećem, pošto je to, vidim, postalo moderno? Naime, ako neko planira da se ozbiljno bavi izložbenom kinologijom, logično je da će od samog početka celom problemu da se posveti ozbiljno. Bez obzira da li se u nabavku rasne životinje kreće isključivo da bi bila ljubimac, ili budući vlasnik ima izložbene ambicije, poželjno je lično se uveriti da je štene odgajeno kako treba, zdravo, od zdravih roditelja, a ne sa neke farme štenaca kakvih, mada nisam u to želela da verujem, ima i kod nas. (Primer za to je i prepiska koja se poslednjih otprilike nedelju dana vodila na temi o jednoj rasi u prvoj FCI grupi, sa sve imenom i prezimenom nesavesnog odgajivača koji štancuje štence i falsifikuje isprave.)

Andjelina,kao prvo ako već iznosite takve činjenice,budite spremni i da stanete iza njih.Da ih dokažete ( o delu korumpiranosti sudija ). Ne kažem da nema toga ( ima nažalost ) no to nije slučaj sa svim sudijama.
Što se tiče vašeg slučaja sa štenetom,žao mi je iskreno. No hajde da vidimo,gde su vaši propusti bili,pri samoj kupovini šteneta? Kako ste ga birali ( ako ste ga birali vi )? Dali ste sa odgajivačem od koga ste kupili to štene,napravili ugovor ?
Ne shvatite me pogrešno moliim vas. No ovakvim optužbama i pisanjem nanosi se velika šteta i poštenoj populaciji odgajivača koji ipak drže do sebe i svojih pasa,a takodje šteta i sudijama koji nisu kako kažete " kurumpirani" ( poznajem nekolicinu koji su zaista sudije za primer.

sta znam, bez obzira da li se kuce nabavlja da bude samo ljubimas ili se planira odlazak na izlozbe, treba biti obazriv pri uzimanju stenca
iz krugova kerovodja s kojima se mm druzi saznala sam da koliko ima dobrih odgajivacnica, jos vise ima i losih
ko god je u mogucnosti, najbolje je da ako poznaje nekog kinoloskog sudiju ga pozove da zajedno s njim biraju psa 9ako ima takmicarske ambicije)
ko zeli ljubimca i ima iskustva s psima do tada, moci ce da oceni stenca i odgajivacnicu prilikom posete

a svakako da svako za svoje pare zeli da dobije odlicnog psa, u ovom slucaju makar zdravog
treba imati u viodu da je to ziv stvor, a ne stvar, koji mozda ima i nasledne bolesti itd. i da ga treba voleti iako nije idealan
zao mi je sto ste vi imali takva iskustva, i nadam se da ovaj moj post moze pomoci ljudima koji biraju psa

Back