Backup

Da li mogu da bekapujem sistem na cd-u? DVD-R? DVD-RW?
Možeš ako je program za Bekap dovoljno pametan pa to razdvoji na više medija! Za čisti Win10, bez tvojih podataka na sistemskoj particiji će ti trebati možda čak PET komada DVD-a! A sa verifikovanjem će i trajati preko sat vremena!

Zbog cega bi uopste backupovao instaliran sistem na DVD ?

Posto koliko vidim da se pitanje odnosi na sistem a ne samo na podatke.

nije lose sistem drzati na minimalnom hardu ako otkaze nesto da se ekspress digne sa drugog... ranije su radili ljudi sa raidom 1:1 ali to je imalo manu jer je raid radio tako da je svaki bit sa jednog bio isti na drugon hardu tako da ako jedan sistem padne onda ce i taj drugi.

ides na neku recovery partctiju i za 15 min ako imas bekap dizes sistem kao nov tacno iz onog vremena pre plavog ekrana.
i ne samo sistem vec osnovne podatke i funkcionalan si...dvd je blesav izbor ali bolje ista nego nista

Poslednja izmena:
nije lose sistem drzati na minimalnom hardu ako otkaze nesto da se ekspress digne sa drugog... ranije su radili ljudi sa raidom 1:1 ali to je imalo manu jer je raid radio tako da je svaki bit sa jednog bio isti na drugon hardsu tako da ako jedan sistem padne onda ce i taj drugi.

ides na neku recovery partctiju i za 15 min ako imas bekap dizes sistem kao nov tacno iz onog vremena pre plavog ekrana.
i ne samo sitem vec osnovne podatke i funkcionaln si...dvd je blesav izbor ali bolje ista nego nista
To je OK. sa nekog drugog HDD-a, ali na DVD-u koji je read only ne znam da li to uopste ima nekog smisla, zbog toga i pitam, mozda ima neki razlog za koji ja ne znam .. :lol:

Ovo je jedan od besplatnih alata koji klonira ceo hard disk na drugi HDD ili odredjene njegove particije ukljucujuci i sistemsku particiju i to je generalno najpouzdaniji backup koji mozes da napravis ako zelis da sacuvas funkcionalan sistem kojeg periodicno mozes da updateujes.
Link:
https://www.macrium.com/reflectfree

Poslednja izmena:
To je OK. sa nekog drugog HDD-a, ali na DVD-u koji je read only ne znam da li to uopste ima nekog smisla, zbog toga i pitam, mozda ima neki razlog za koji ja ne znam .. :lol:
Na Win10 nema smisla, a i GLUPO je! :zcepanje:Radi čestih 'revolucionarnih i neophodnih' apdejta i zakrpa, ako bi vratio sistem na dan prvog instaliranja, imao bi tri dana jahanja dok bi on ponovo posložio sve te apdejte! Jedino da onda koristi DVD-RW pa svako malo to obnavlja, a to će onda trajati CELI dan! U svakom slučaju sa DVD-om pushi! :super:

Ima mali milion mogucnosti. Od DVD-a , USB HDD-a, pa do raznih on line servisa. Mogu da preporucim ibackup. Nije preterano skup ali radi, cak i u slucajevima kada treba da restauriras SQL DB ili Oracle Server.

Ima mali milion mogucnosti. Od DVD-a , USB HDD-a, pa do raznih on line servisa. Mogu da preporucim ibackup. Nije preterano skup ali radi, cak i u slucajevima kada treba da restauriras SQL DB ili Oracle Server.
Online servis samo ako imaš brzu internet vezu? Inače, sa spoljnog diska to za Win10 odradiš za 6 minuta, a preko sporog interneta par sati?

Najbolji je spoljni disk, pogotovo za bekap i podataka. Manja je šansa da ti neki 'nametnik' sredi SVE dokumente i traži bitcoine za 'otključavanje!
Problem sa spoljnim diskovima je da ljudi zaborave da urade backup, pa kada se nesto desi shvate da imaju backup koji 3 godine star. Ja sam bio cak i po firmama koje su mislile da imaju backup, pa kada im je trebalo tjorak. Za ransomware stoji da je bolje resenje.

Problem sa spoljnim diskovima je da ljudi zaborave da urade backup, pa kada se nesto desi shvate da imaju backup koji 3 godine star. Ja sam bio cak i po firmama koje su mislile da imaju backup, pa kada im je trebalo tjorak. Za ransomware stoji da je bolje resenje.
Nekad su ljudi u firmama bili zaduzeni za bekap. E sad imas automatizovano snimanje na NAS. Mislim samo stavis cron da radi svaki dan :P

edit:
ali zastita protiv ransomware-a nije bekap nego fs snapshot. To radis svakih sat vremena i miran si :P
snapshot je feature naprednih file systema kao sto je ZFS i btrfs. Pogodices nema Windows to :P

Postoje i nijanse na temu broja mašina za koje treba bekap sistema, te količine podataka i 'frekvencija' obnavljanja, dodavanja novih dokumenata itd....

Nekad su ljudi u firmama bili zaduzeni za bekap. E sad imas automatizovano snimanje na NAS. Mislim samo stavis cron da radi svaki dan :P

edit:
ali zastita protiv ransomware-a nije bekap nego fs snapshot. To radis svakih sat vremena i miran si :P
snapshot je feature naprednih file systema kao sto je ZFS i btrfs. Pogodices nema Windows to :P
Ja imam mapu NOVO u koju ubacujem kopije svega što treba sačuvati. Onda svako malo preko stika to prebacujem na drugu mašinu koja uglavnom služi kao bekap i ponekad za neke programe i koja nije ni fizički spojena na internet.

edit:
Imas jos gomilu firmi i kod nas i u inostranstvu gde je "Pera" zaduzen za backup. Naravno da je sve automatizovano, ali barem povremeno treba neko da proveri da li to i radi.

Back