Bacanje smeća

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Steinadler

Poznat
Poruka
9.944
Malopre sam šetao po jednom parkiću sa malom, i zatekli smo mnogo razbacanog smeća oko klupica po travi itd, a to me mnogo iritira i mnogo mi bude žao kada vidim da se tuda djeca igraju po danu.
Kante su svuda okolo kao i smeće koje treba da je u njima ali nije. Većinom to smeće po parkiću bacaju mlađi momci koji se tu skupljaju da cugaju i vjerovato da se naduvaju pomalo. Takođe generalno po ulicama svakakvi ljudi svuda bacaju smeće, što je najgore pored kanti...

Žašto je tako? Da li postoji rešenje? Da li je ovo jedan od pokazatelja mentaliteta? Jel možda nije KUL da neko iz momačkog društva koje cuga na klupici baci smeće u korpu, da li će biti označen od istih kao GEJ ili šta već ako to uradi? Šta kaže psihologija za ovo?

Ja često pokupim tuđe smeće kao i danas pa bacim u risajkl bin, a kada budem roditelj, ponijeću one bijele rukavice i fino ću počistiti tuđi nemar, pa pustiti dijete da se tu igra...

Po mojoj mišlju, ovo je dobar pokazatelj da nam je mentalitet na niskom nivou još u nas srba i okolo (balkan). Što je društvo primitivnije više je smeća okolo. U africi sam vidio najgore, ulica je od smeća plus kanalizacija im teče po istoj... Po ciganlucima slično. Na zapadu takođe ima toga, ali to uglavnom rade arapi, crnci i ostali imigranti koji žive po štekovima...

To je posledica vaspitanja i uticaja sredine. Srecom takvo ponasanje moze da se koriguje.
Momci u pubertetu pri kraju osnovne skole su zeljni dokazivanja i paznje i smatraju da je to pravi nacin da se ostvare kao "opasni" momci i da ce ih devojke voleti zbog toga.
Ne verujem da se momacko drustvo u parku brine da li ce ispasti "kul" jedni pred drugima zbog bacanja smeca. Cugam po parkovima od kraja osnovne i uvek sam bacao svoje smece u kantu ili kontejner.

To je posledica vaspitanja i uticaja sredine. Srecom takvo ponasanje moze da se koriguje.
Momci u pubertetu pri kraju osnovne skole su zeljni dokazivanja i paznje i smatraju da je to pravi nacin da se ostvare kao "opasni" momci i da ce ih devojke voleti zbog toga.
Ne verujem da se momacko drustvo u parku brine da li ce ispasti "kul" jedni pred drugima zbog bacanja smeca. Cugam po parkovima od kraja osnovne i uvek sam bacao svoje smece u kantu ili kontejner.

Ja bih uvela u sve skole da se jednom mesecno cisti obliznji park, skolsko dvoriste, mozda i obala reke ako su skole blizu obale,
da se objasnjava deci da je ocuvanje covekove okoline svetinja i to da im se objasnjava od malih nogu, a naravno da roditelji budu primer.

subota 22.03.2014 | 18:59
Ekolozi očistili kej Toplice
Izvor: Beta

Prokuplje -- Prokupačko Javno preduzeće za zaštitu i unapređenje životne sredine obeležilo je 22. mart, Svetski dan voda, čišćenjem keja reke Toplice.

Sa keja je prikupljeno nekoliko stotina kilograma organskog smeća i sekundarnih sirovina.

Prema rečima direktora Miroljuba Krasića, radnici tog preduzeća prikupili su veliku količinu otpada, pre svega sekundarnih sirovina, plastičnih flaša i kesa, što govori da građani imaju jako loš odnos prema očuvanju zdrave životne sredine i prirodnog okruženja.

"Današnja akcija imala je za cilj da ukaže na veliki značaj ekološki čiste pijaće vode koja je na različite načine ugrožena i svakim danom je ima sve manje, iako su njeni resursi obnovljivi", kazao je Krasić.

Akciji uređenja priobalja Toplice koja u dužini od oko tri kilometra protiče kroz Prokuplje, pridružili su se i članovi Udruženja rekreativnih ribolovaca "Bistro", kao i ribočuvarska služba "Južna Morava 2".

Ja bih uvela u sve skole da se jednom mesecno cisti obliznji park, skolsko dvoriste, mozda i obala reke ako su skole blizu obale,
da se objasnjava deci da je ocuvanje covekove okoline svetinja i to da im se objasnjava od malih nogu, a naravno da roditelji budu primer.

Podrzavam tvoju ideju, samo sto bi to ciscenje timoka bilo obavezno a ne ako je skola blizu.
Imao sam jako strogog direktora u osnovnoj skoli koga smo se svi plasili ali je dobim delom napravio od nas ljude koji postuju pravila i znaju kako da se ponasaju na ulici.

Podrzavam tvoju ideju, samo sto bi to ciscenje timoka bilo obavezno a ne ako je skola blizu.
Imao sam jako strogog direktora u osnovnoj skoli koga smo se svi plasili ali je dobim delom napravio od nas ljude koji postuju pravila i znaju kako da se ponasaju na ulici.
Da znas da si u pravu kada kazes da se deca formiraju jos u osnovnoj skoli. U srednjoj je vise za sve kasno.

Za ciscenje Timoka je OK da sve skole ciste jer se i radi o sigurno 3 km obale, mislila sam na Dunav, Savu i skole koje su blize.

- - - - - - - - - -

Nisu osvesceni za brigu o higijeni javnih povrsina :aha:

edukacija na tu temu... pa tako par generacija :D
Zadnjih meseci stalno je neka frka oko zagadjenja vode za pice, to sve ima veze sa tim otpadima.

Sami ćemo sebi doći glave koliko vidim. Vodu za piće ćemo skoro svi kupovati za određen period u to se kladim. O zagađenju vode možemo čitati svaki dan, danas sam baš čitao u blicu kako grade vikendice oko Gružanskog jezera čija se voda koristi za vodosistem, baš ih briga bahati su, čak i neki ministar ima tu vikendicu.
To je makro plan zagađenja, tek tada se poneko osvijesti u ekološkom smilsu, ali sve počinje od mikro nivoa od tog bačenog pikavca tamo gde ne treba...
Treba djecu učiti i vaspitavati od malena.

Video sam više puta učiteljice sa osnovcima kako čiste od pobacanog smeća park, i ja sam išao kao osnovac na takve akcije, ali ni jednom ih nisam vidio sa nekim zaštitnim rukavicama, ideja je odlična samo ne bi to smjelo da se radi bez zaštite.

Ja razmišljam da odštampam neki tekst u vezi ove teme pa da ga kopiram i polijepim na raznim mjestima, jeste da nije baš ekološki ali pored raznih oglasa, za stanove, poslove itd. biće kao kap u moru, čisto da skrenem pažnju na to.

Ako edukacija u tom smislu ne krene od kućnog odgoja, neće ni škola ništa uraditi. Djeca obrasce ponašanja prvenstveno uče od roditelja, pa ako je njima normalno da razbacuju smeće okolo, to će i djeci postati normalno.

бацамо и физичке и менталне отпатке где стигнемо
по дрвећу, по улици, по главама људи
то је јад, чемер и трагедија нашег времена

Istini za volju nevaspitani smo i neosvesceni u tom smislu.Cistoca nam kao narodu bas nije jaca strana.
A i drzava nije u stanju da sprovede u zivot te fabrike za reciklazu,pa bi to onda mozda malko i krenulo napred..
nece ljudi besplatno ni djubre da bacaju gde mu je mesto.

Brzo se mi vaspitamo kada nas udari zakon po džepu ali kod nas nije to slučaj.
U drugim zemljama baciš pikavac 20€ po džepu pa se ti ćeši dali ćeš ga idući put opet baciš.
A đubre odvajam i 4 kante a ako neodvojim opet po džepu pa ti vidi drugi put hoćeš li ili ne.

u djubretu je odgovor - za uvek pun drzavni budzet...samo ograniceni gavernmetski vrh to jos nije shvatio (ali ok, i ne da se ocekivati ista od istog). mene za ministra zastite zivotne sredine a moze i finansija.

Užasavam se, ne tolerišem, nervira me i uvek me razočara kad vidim da ljudi rade takve stvari..
Razlog: bezobrazluk, lenjost, nemar, površnost, duboki nemar za sebe i svoju okolinu...

Volela bih da kažem fino i kulturno, može edukacijom..

Ali žao mi je, moraće sa kažnjavanjem!

Nemarni i nevaspitani to rade. Samo se pitam kakva li je higijena kuće/stana gdje ti isti žive? Žalosno je sve to...posljedice stalno osjećamo ali se protiv toga jako slabo borimo. :roll:

Juce sam isao na neke planine, na 5 min smo od nekog sela i na tom mjestu haos, znaci uz duz od jedno 100m izmedju puta i sume je gomila smeca koja se rasteze! Priroda prelijepa, a smeca tona! Seljaci sami sebi deponiju napravili, onako da mogu usput zafrljaknuti smece, tu su lavaboi, wc solje i sl. haos. Zemljo nedodjijo. Cesto se zapitam zasto nisu nasi imali bolju politiku kao hrvati, pa da su nasli neki zajednicki jezik s austrougarima, ljudi pametni, uspjesni i kulturni, jesu iskoristavali ali su i gradili boga mi, ostavili su na nasim prostorima jedne od najljepsih gradjevina za razliku od turaka koji su samo palili, pljackali, silovali, otimali djecu, i posle svega gledaju se turkish serije bezmalo savjesti, a opet vise se pljuje na zapad...

Kada bi svako pokupio za sobom bilo bi cisto i smanjilo bi se zagadjenje. Mozda ako bi imali vise kanti za otpatke, mozda bi bilo drugacije. Takodje, smatram da bi trebalo da se nekako 'uturi' u glavu ovima koji bacaju smece okolo koliko je to stetno po sve nas na ovoj planeti.

Brzo smo pobegli sa ove vazne teme.Evo prosao je Uranak, i pravo lice nase kulture,pokazalo se,
u svoj svojoj raskosi.Tamo gde su protutnjali razdragani gradjani velikoga grada, u potrazi za cistom prirodom
i prepustili se uzivanju u prezderavanju.....ostale su gomile djubreta,kao spomenici Kermesa od predhodnog dana.
Nista nije potrebno govoriti,slika govori bolje nego hiljadu reci.Opet smo pokazali svoje lice...skinuli maske toga dana,
i odlazeci sa tog mesta zlocina nad prirodom,..brzo navukli svoje maske, i postali ugladjeni gradjani..Velegrada.

То су они исти који траже да се изујеш кад им улазиш у стан.

Al pazi kad je ovo tačno.
Pre par godina bila sam u gostima u velelepnoj kući u kojoj možeš da ližeš sa patosa. Naravno, traženo nam je da se izujemo (u sred leta, pri čemu smo u kuću ušli direktno iz automobila). U tu svrhu su nam ponudili čak i papuče, pripremljene za goste. :mrgreen:
Doduše, deo nameštaja je prekriven najlonom :lol:, ali kupatilo deluje kao da nikada nije oprano (wc šolja musava i zapekla).
Posle sam se pitala: ako su nekome gaće luksuzne, da li to baš uvek znači i da je d.pe čisto?

Delu sveta bitno je samo ono što je u okviru okućnice. Kad je reč o stanovima, sličnima je prag stana granica između unutrašnjeg i spoljašnjeg života, pri čemu ih se ovaj drugi ne tiče.
Aljkavost i tesna svest.

Al pazi kad je ovo tačno.
Pre par godina bila sam u gostima u velelepnoj kući u kojoj možeš da ližeš sa patosa. Naravno, traženo nam je da se izujemo (u sred leta, pri čemu smo u kuću ušli direktno iz automobila). U tu svrhu su nam ponudili čak i papuče, pripremljene za goste. :mrgreen:
Doduše, deo nameštaja je prekriven najlonom :lol:, ali kupatilo deluje kao da nikada nije oprano (wc šolja musava i zapekla).
Posle sam se pitala: ako su nekome gaće luksuzne, da li to baš uvek znači i da je d.pe čisto?

Delu sveta bitno je samo ono što je u okviru okućnice. Kad je reč o stanovima, sličnima je prag stana granica između unutrašnjeg i spoljašnjeg života, pri čemu ih se ovaj drugi ne tiče.
Aljkavost i tesna svest.

Врло добро познајем ту врсту људи. Не дају ти да запалиш цигарету јер је то, забога, непушачка кућа а овамо ређају пуне кесе са ђубретом у заједничком ходнику.

Тешко је спустити се лифтом на два минута и зафрљачити смеће у контејнер. :evil:

Да не причам да држе крупан отпад изван стана. Ево, баш на спрату ниже већ месецима стоји нечији стари телевизор.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back