Bacanje knjiga

Nemci su jos 1939. lepo objasnili da niza rasa (Poljaci) u "Generalguvernmanu" ne treba da se uopste obrazuje, sem da nauci da broji do 500, pa su u tom cilju ukinuli kompletno obrazovanje... Mi doduse nismo formalno direktno okupirani u ostatku onoga sto se naziva Srbijom, ali ocito da ispunjavamo sami te EUropske vrednosti.

Zasto da ne,to je u skladu sa opredeljenjem drustva..

Biblioteke su tamo negde posle prelaska u kapitalizam izbacile tone knjiga lenjina, komunisticke partije ali i jugoslovenske knjizevnosti , tu je bilo masa knjiga, bas ono masa..., e sad ne znam da li je bilo dozvoljeno da se uzima sa te gomile bacenih..

Kad sam bio u vojsci, bacali su takodje vojne knjige, i literaturu , kao trebalo je da sluzi kao biblioteka...
Ja uzeh jako dobru knjigu o gadjanju , strelci , snajperisti i sve o tome...posle zamalo da zaginem, kao sto si uzeo knjigu a bacili sve, a doduse, za 6 meseci su sve te knjige otisle u vazduh , jer je krenulo bombardovanje...prva bomba u kasarnu , gde ce nego tu..

Ali meni nije nista tu cudno , argument da je sveza korica je sasvim ok, tako deca bolje prihvataju knjigu , ok...
Ako ima vise slicica , mozda ima manje da se cita, opet ok..

Totalno u skladu sa vremenom...

Knjige su postale za citanje pred spavanje, ali ja ne smem tako , jer tako sam citao umece ljubavi , ja mislim erih from, i sine stvorim refleks, i kastanedu , i stvorim refleks...u umecu ljubavi na 26 strani , i a pocnem da je citam, zaspem...a kastaneda na nekoj drugoj strani i isto a uzmem da citam, zaspem..
Meni ne treba puno ni ovako , 5 min i ja sam sebeusrecim i umirim i zaspem, bilo kad...blazenstvo...

Tako da ne citam da bih citao , to ne moze kod mene...mora da citam jer hocu da procitam, nema drugo..

A to sto je potpisana knjiga, to su mogli da ponude da su imali pameti , na kupujem prodajem...pa bi neko kupio , ja znam tipa koji uzima knjige i prodaje za 50 100 dinara, ali nije to bas zgodno , izbije burazeru 1000 dinara iz dzepa kad god prodje, i stalno mi laze, ma to sam kupio ranije, jeste ranije a 20 novih knjiga...stalno nove i nove...

Ali uopste se ne cudim bibliotekama. Bila je akcija nemacke ambasade ili nekog ko je u vezi , pa su u knezu doneses knjigu , uzmes knjigu da citas...
Ali nema vise, nema interesovanja za to ...
Vec se samim pominjanjem vidi ono jajarsko cinicko smejanje sad cu da dodjem pa cu da pokupim 20 knjiga i boli me tuki....ako mi se svide....

Back