Babuške, srebrni karaš

dunavko

Primećen član
Poruka
859
u poslednje vreme se hvataju krupne babuske,od 700g do kilo.moram da napomenem da sam ranije dok sam isao po srbiji i pecao ,sve babuske koje sam uhvatio delio po komsiluku i uopste ih nisam nikada probao.bile su mi sve nikakve,crne ,iz kanala i bara.kada sam hvatao ove dunavske,one su nekako drukcije,svetlija krljust,oci itd...vidim jedan stari alas uvek kada neko od njegovih kolega uhvati neku babusku on je uzme za sebe da je pojede.jednom prilikom sam isprzio u talandari par krupnih babuski,da probam.neverovatan ukus.meso je slatkasto i ustvari i nema ga nesto mnogo kao kod deverike,krupatice.babuska je debela,ne sto ima mnogo mesa nego rebra formiraju veliku trbusnu duplju.kod ciscenja glavu odbacim ili za corbu.nozem zarezem kao i za deveriku poprecne rezove na 3-4 mm i onda dlanom jako pritisnem bok ribe da je malo spljostim.ako to ne uradim treba mi mnogo veca koljicina ulja u talandari - tiganju.nivo ulja mora da prelazi polovinu ribe da bi se dobro isprzila.e sada dolazi najvaznije: u brasno pa na jakoj vatri,mast je bolja ako imas,zaprziti jednu stranu par minuta,pa okrenes drugu,smanji temperaturu i tako je tistis jedno petnaestak minuta po strani ribe.fora je da ona unutra bude termicki obradjena a spolja da malo resi.znaci ne preprzavati kao sto vecina radi i pravi cips od ribe i tako da riba izgubi ukus.meso mora da se lako odvaja od kostiju skeleta.uz dodatke-limun,b.luk,soja sos ,celer i ko sta ima babuska ce da bude pravo otkrovenje .verujte mi .svako ko je probao nije verovao da ima takav ukus.a i cena je pristojna.znaci kupiti sto krupniju .da napomenem da sitno iseckan crni luk sa kriskom limuna,biberom,ikrom ako je ima idealno popuni stomak ribe.e sada sta ce se pije...mi pijemo sta ima - i gas i mas...

u poslednje vreme se hvataju krupne babuske,od 700g do kilo.moram da napomenem da sam ranije dok sam isao po srbiji i pecao ,sve babuske koje sam uhvatio delio po komsiluku i uopste ih nisam nikada probao.bile su mi sve nikakve,crne ,iz kanala i bara.kada sam hvatao ove dunavske,one su nekako drukcije,svetlija krljust,oci itd...vidim jedan stari alas uvek kada neko od njegovih kolega uhvati neku babusku on je uzme za sebe da je pojede.jednom prilikom sam isprzio u talandari par krupnih babuski,da probam.neverovatan ukus.meso je slatkasto i ustvari i nema ga nesto mnogo kao kod deverike,krupatice.babuska je debela,ne sto ima mnogo mesa nego rebra formiraju veliku trbusnu duplju.kod ciscenja glavu odbacim ili za corbu.nozem zarezem kao i za deveriku poprecne rezove na 3-4 mm i onda dlanom jako pritisnem bok ribe da je malo spljostim.ako to ne uradim treba mi mnogo veca koljicina ulja u talandari - tiganju.nivo ulja mora da prelazi polovinu ribe da bi se dobro isprzila.e sada dolazi najvaznije: u brasno pa na jakoj vatri,mast je bolja ako imas,zaprziti jednu stranu par minuta,pa okrenes drugu,smanji temperaturu i tako je tistis jedno petnaestak minuta po strani ribe.fora je da ona unutra bude termicki obradjena a spolja da malo resi.znaci ne preprzavati kao sto vecina radi i pravi cips od ribe i tako da riba izgubi ukus.meso mora da se lako odvaja od kostiju skeleta.uz dodatke-limun,b.luk,soja sos ,celer i ko sta ima babuska ce da bude pravo otkrovenje .verujte mi .svako ko je probao nije verovao da ima takav ukus.a i cena je pristojna.znaci kupiti sto krupniju .da napomenem da sitno iseckan crni luk sa kriskom limuna,biberom,ikrom ako je ima idealno popuni stomak ribe.e sada sta ce se pije...mi pijemo sta ima - i gas i mas...
Od babuške sam pravila takozvanu "sardinu"... Recept sam dobila od ribara sa Dunava, koji me je redovno snabdevao babuškom...
Taj specijalitet se tiho krčka cele noći u rerni... Za mene je bilo otkriće... bolje od sardine, ukusnije, jedu se i skrooooz skuvane kosti...
Tu "sardinu" od babuške bih preporučila ama baš svima...

Inače sam i ja pržila babušku, to je zaista delikates svoje vrste!
Ovde gde sada živim, ribari ne preporučuju babušku... ma ni jednu ribu...
pre nekoliko godina je bila epidemija crva u ribama...

Poslednja izmena:
Od babuške sam pravila takozvanu "sardinu"... Recept sam dobila od ribara sa Dunava, koji me je redovno snabdevao babuškom.
Sardinu sam spremala godinama od Karaša ili Crvenperke, pretežno od Crvenperke.

Sardina je odlična i vrlo jednostavna za pravljenje
Pravila sam u teglicama od kis. krastavčića (370 gr.)
Osim ribe, samo so i ulje i dugotrajna pasterizacija.
Rok upotrebe kao kod konzervi, mada se nama nije zadržavalo predugo.

ti paraziti,crvi su oduvek bili ovde na nasim terenima.iz ruskih izvora,izlaganjem jako niskim temperaturama ili jakom rastvoru soli ti paraziti se unistavaju.da ne govorim o termickoj obradi.nekih godina se pojave u vecem obimu pa nestanu i tako ciklicno.ne predstavljaju nikakvu opasnost po zdravlje kod termicke obrade.izgledaju kao tanki crveni konci neravnomerne duzine . sto se tice babuske negde sam naleteo na neki,cini mi se predratni -2ww clanak gde se raspravlja o razmnozavanju babuski jer nisu mogli da pronadju muzjake??? pa su smatrali da se razmnozava partenogenezom.ja sada otprilike na desetak babuski naletim na jednu - og sa mlecom.on je uvek nekako sitniji od zenke.

pre jedno 3 sata uhvacena babuska,ima kilo sigurno.mozda i jace.sutra na masti przenje sa klompil salatom.ovi trgovci preterase.ovde kod mene ima samo mladi krompir da se kupi,cene u nebesa,jos malo pa piletina ko krompir mladi.a stari krompir sav nikakav.videcu.limun,zelena salata,krompir bareni.ima i flasa belog.

Back