Baba i pečurke

limunada

Buduća legenda
Poruka
38.233
Čuli ste svi za ovaj slučaj iz Šapca o ljudima koji su se otrovali pečurkama kupljenim na pijaci.
E,sad,čitajući komentare na portalima,većina ljudi žali babu...stara je,mala penzija,ne vidi dobro,ne razumije se u gljive,truju i drugi i još sijaset komentara opravdanja za njen postupak.
Ja nikako ne mogu da se složim s tim.Meni je žao tih otrovanih ljudi,koliko god da su i oni bili naivni,lakomisleni i djelimično krivi za svoj trenutni položaj.
Baba mi je apsolutni krivac.
Da li je sad starost,mala penzija,ili bilo koji drugi razlog opravdanje da trujemo druge?
Znaci,odem u sumu,naberem gljive u koje se ne razumijem ili ih ne razlikujem,pri tom znajuci da nisu sve jestive,i nonsalantno ih prodajem na pijaci,pa ko se otruje,otruje.Ja necu biti kriva.
Imam opravdanje...stara sam,ne vidim dobro,itd.
Ja krivim i njene ukucane koji,ako su vidjeli da baba prodaje te gljive,trebali su se zapitati da li je to ispravno.
Ali ocigledno vecina ljudi smatra da je javasluk normalan,makar nekoga i otrovali.

dried-shiitake.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Iz komentara, kao da je žena namerno to uradila.
Verovatno ne prodaje pečurke prvi put, ali eto, dovoljno je da se potkrade po neka slična jestivim.

Ti @limunada, odmah osuđuješ.
Mnogi danas menjaju slavine izigravaju vodoinstalatere, molere, raznorazne majstore.
Koliko devojaka nudi usluge nadogradnje i izlivanja noktiju, pedikira, a klijenti dobiju gljivično oboljenje?

Teško se živi, svako se trudi da dopuni budžet na način koji mu je dostupan.
Nažalost, ovde je reč o masovnom trovanju i jednoj žrtvi, verovatno iz nehata.

Zašto je dozvoljeno prodavati pečurke bez deklaracije?

I, mogla si osmisliti prikladniji naslov za temu. Moderator si, valjda znaš.

Poslednja izmena:
Čuli ste svi za ovaj slučaj iz Šapca o ljudima koji su se otrovali pečurkama kupljenim na pijaci.
E,sad,čitajući komentare na portalima,većina ljudi žali babu...stara je,mala penzija,ne vidi dobro,ne razumije se u gljive,truju i drugi i još sijaset komentara opravdanja za njen postupak.
Ja nikako ne mogu da se složim s tim.Meni je žao tih otrovanih ljudi,koliko god da su i oni bili naivni,lakomisleni i djelimično krivi za svoj trenutni položaj.
Baba mi je apsolutni krivac.
Da li je sad starost,mala penzija,ili bilo koji drugi razlog opravdanje da trujemo druge?
Znaci,odem u sumu,naberem gljive u koje se ne razumijem ili ih ne razlikujem,pri tom znajuci da nisu sve jestive,i nonsalantno ih prodajem na pijaci,pa ko se otruje,otruje.Ja necu biti kriva.
Imam opravdanje...stara sam,ne vidim dobro,itd.
Ja krivim i njene ukucane koji,ako su vidjeli da baba prodaje te gljive,trebali su se zapitati da li je to ispravno.
Ali ocigledno vecina ljudi smatra da je javasluk normalan,makar nekoga i otrovali.

Печурке је само требало мало просушити па пећи на јачој ватри и не би биле отровне

Печењаре Обреновац

1665237320848.jpeg

ko kupuje pečurke valjda zna šta kupuje i zašto
a i šta baba zna šta će neko s tim pečurkama? da truje štetočine?

nego šta rade te inspekcije? sede, piju kafu, jedu za dž? što njih neko opravi, nego našli sirotu babu, da se na njoj istresaju. bolje da joj daju veću penziju da ne mora da prodaje otrovne gljive...
Inspekcije su druga prica.Ima i njihove krivice,naravno.
Ali sad govorimo o savjesti te babe.
Znas da se ne razumijes u gljive i znas da mogu biti i otrovne,a ipak ih prodajes.
Kako se nije prevarila da ih ona jede?

Iz komentara, kao da je žena namerno to uradila.
Verovatno ne prodaje pečurke prvi put, ali eto, dovoljno je da se potkrade po neka slična jestivim.

Ti @limunada, odmah osuđuješ.
Mnogi danas menjaju slavine izigravaju vodoinstalatere, molere, raznorazne majstore.
Koliko devojaka nudi usluge nadogradnje i izlivanja noktiju, pedikira, a klijenti dobiju gljivično oboljenje?

Teško se živi, svako se trudi da dopuni budžet na način koji mu je dostupan.
Nažalost, ovde je reč o masovnom trovanju i jednoj žrtvi, verovatno iz nehata.

Zašto je dozvoljeno prodavati pečurke bez deklaracije?

I, mogla si osmisliti prikladniji naslov za temu. Moderator si, valjda znaš.
Upravo o tome i govorim.Javasluk na sve strane se opravdava.
Niko ne kaze da je namjerno uzela da nekog otruje.Ali je nemar doveo do toga.
A nemar se,koliko vidim,itekako opravdava.
Sta fali naslovu?
Trebala sam mozda kao neke novine nasloviti."baba trovacica" itd.
I drugo,jako veliko je licemerje...da se otrovao neko od ovih koji je brane ili clanovi njihove porodice bilo bi drvlje i kamenje na babu.
Ovako je "sirota".
A niko zapravo i ne zna ni da li je siromasna,ni da li je prisiljena brati gljive.

Upravo o tome i govorim.Javasluk na sve strane se opravdava.
Niko ne kaze da je namjerno uzela da nekog otruje.Ali je nemar doveo do toga.
A nemar se,koliko vidim,itekako opravdava.
Gde vidiš da se nemar opravdava?
Samo sam imala opasku na ton kojim si pisala i na naslov ( kao bajke i basne, podseća me na 'Deda i repa' , 'Tri praseta', 'Vuk i Crvenkapa').

Može li promena naslova adekvatno temi?

Znas da se ne razumijes u gljive i znas da mogu biti i otrovne,a ipak ih prodajes.
nema para za skupocenu hranu, sirotica, a ljudi zli i pohlepni i brzi na osudi slabijeg ц ц ц ц kakav smo mi to rodna.

a možda baba valja gljive ludare, pa se neki predozirali, a? unuk puši vutra, a sin diluje koku, al se posvađao s njom, i ne tutka joj kintu, pa baba mora da se 'snađe'.

savest|..
nije ona imala pojma šia prodaje
bar ja mislim
možda je i dosad prodavala, pa se ništa nije desilo...
ko zna....čitaćemo u novinama
zato ja pecurke kupujem u hipermarketima :deda:
ja od sad neću ni tamo.

Meni babe ič nije žao. Navodno prodavala mesecima unazad, izvan pijace, dakle nelegalno. Brala i prodavala šta se njoj činilo da je ispravno, radila na crno, osmoro ili devetoro ljudi u teškom stanju, jedna pokojna, i još treba da je žalim?
Tako kod nas ispred samoposluge već deset godina unazad neke "sirote" žene prdodaju raznoraznu robu, cveće, gaće, zeleniš za supu. Navodno je neko njihov dobar sa poslovođom i komunalnom. Nikad ništa nisam i neću kupovati od njih. Ali babe iz okolnih zgrada kupuju, jer im je pijaca daleko, i još ih žale i kuvaju im kafu i ćaskaju.
Kaznila bih i inspekcije i komunalnu koje ne radi svoj posao, upozoravala ljude na štetnost takve robe po sebi i rada na crno. Ljudi koji su se otrovali dovoljno su kažnjeni, mada ni oni nisu nevini u svemu tome.
Da li se o ovome govori u školama? Ako edukujemo decu da se čuvaju raznih droga, zašto tome ne dodati i neproverene pečurke pored pijace? Smrtnost je mnogo veća, kao što vidimo. Bojim se da će ova tema brzo nestati iz medija, čim naiđe novo ubistvo, trovanje ili izbori.

Gde vidiš da se nemar opravdava?
Samo sam imala opasku na ton kojim si pisala i na naslov ( kao bajke i basne, podseća me na 'Deda i repa' , 'Tri praseta', 'Vuk i Crvenkapa').

Može li promena naslova adekvatno temi?
Ja stvarno ne znam kako da promijenim naslov.Ako imas predlog ,reci.
Meni apsolutno nije pala na um takva asocijacija.
Kako se ne opravdava nemar,ako se opravdava ova zena,namjerno sad necu da kazem baba,jer nije bitno da li je baba ili deda...ili mladic ili djevojka.Bitno je da je prodavala nesto potencijalno opasno,i da se uopste nije osvrnula na moguce posljedice.
Niko me ne moze ubijediti da nije znala da postoje i otrovne gljive.

Back