[B][I]LPG - generalna diskusija, ugradnja i vrste sistema[/I][/B]

• Začetnik teme Začetnik teme botr
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

botr

Iskusan
Poruka
6.162
Tema je namenjena diskusiji o LPG sistemima, načinu ugradnje, kao i za preporuke servisa koji se bave ugradnjom uređaja.

Pa za početak ja nešto da napišem:

Postoji nekoliko sistema gasnih uređaja u zavisnosti od sistema ubrizgavanja vašeg vozila, pa je i cena ugradnje, shodno tome, različita.
Neki od sistema koji se najčešće sreću jesu: karburatorski, mono point, multipoint i seqvent sistemi.

Delovi od kojih se sastoji sistem su:
rezervoar (boca), koja može biti cilindrični i toroidni,
bakarne cevi kroz koje teče gas,
isparivač, koji služi da tečni gas koji dolazi iz rezervoara pretvori u gasovito stanje i redukuje njegov pritisak
multiventil, koji ima više namena, a tiču se bezbednosti, kao što je sprečavanje isticanje gasa u slučaju proboja instalacije, ili ispuštanje gasa u slučaju povećanog pritiska u boci, čime se sprečava eksplozija boce
prekidač,
emulator, koji koriste monopoint sistemi, a služi da isključi rad benzinskih dizni i imitira njihov rad,
elektro ventil, u kome se nalazi filter,
mikser, koji se ne koristi kod sekvencijalnih sistema.

Što se tiče bezbednosti vožnje na LPG, u potpunosti je poznato da u slučaju stručne ugradnje nema nikakvih opasnosti, pa ne treba štedeti na ugradnji!

Ja ne znam razliku, ali znam da su oba dobra i vrlo slicna, pa neces pogresiti bilo koji da izaberes. Ja se raspitivao za mene, s tim sto su mi preporucili i "flash lube" zbog konstrukcije motora (VTEC), i to mehanicki sistem, koji je pouzdaniji i manje su sanse da nesto rikne.

Ja nisam jos uvek ozbiljan oko ugradnje, ali videcemo, ipak razmisljam o tome.

Da ovo je bitna napomena

Odredjeni motori najvise japanci imaju keramicka lezista ventila koja se greju i mogu da puknu ako se u motor ubrizgava samo plin. Zato su izmisljeni aditivi od kojih je najpoznatiji ovaj Flashlube koji se dodaju na principu kapalice u motor tipa 3-4 kapi po minuti voznje i oni hlade lezista ventila i cuvaju ih tako da ne moze nista lose da se desi.

Za njih je neophodno koristiti ovaj aditiv. Inace postoje ovi aditivi i od drugih proizvodjaca koji su puno jeftiniji od flashlube-a kao na primer Apollo. Najbolje je platiti 50 evra za ugradnju flashlube-a a posle mozete kupovati aditiv bilo kojeg drugog proizvodjaca.

Ja ne znam razliku, ali znam da su oba dobra i vrlo slicna, pa neces pogresiti bilo koji da izaberes. Ja se raspitivao za mene, s tim sto su mi preporucili i "flash lube" zbog konstrukcije motora (VTEC), i to mehanicki sistem, koji je pouzdaniji i manje su sanse da nesto rikne.

Ja nisam jos uvek ozbiljan oko ugradnje, ali videcemo, ipak razmisljam o tome.

Skup je benzin. Nek mi trosi 9-10 l plina u kombinovanoj voznji i ja sam zadovoljan.

Da ovo je bitna napomena

Odredjeni motori najvise japanci imaju keramicka lezista ventila koja se greju i mogu da puknu ako se u motor ubrizgava samo plin. Zato su izmisljeni aditivi od kojih je najpoznatiji ovaj Flashlube koji se dodaju na principu kapalice u motor tipa 3-4 kapi po minuti voznje i oni hlade lezista ventila i cuvaju ih tako da ne moze nista lose da se desi.

Za njih je neophodno koristiti ovaj aditiv. Inace postoje ovi aditivi i od drugih proizvodjaca koji su puno jeftiniji od flashlube-a kao na primer Apollo. Najbolje je platiti 50 evra za ugradnju flashlube-a a posle mozete kupovati aditiv bilo kojeg drugog proizvodjaca.

Јел ово важи за све плинске уређаје, да мора да се дода тај адитив? Како се додаје, како се убризгава у мотор?

Сад сам видео, ово дакле иде у резервоар...
Само ми није јасно где се ставља кад се вози на плин?

Ali ne voziš stalno na plin ,ne znam da li se može sipati u rezervoar od benzina ,pretpostavljam da može
Ovako je to komplikacija još stavljati neku posudu i ne znam koliko je bezbjedno

Da ovo je bitna napomena

A zasto bi neko stavljao keramicke siceve ako ne bas zbog toga sto mogu da izdrze vece temperarure.

Back