Avato

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

PerfectOne

Vitača Milut
VIP
Poruka
37.267
Avato („ne kročiti”), zakon često tumačen isključivo kao restriktivna norma koja svim ženama strogo zabranjuje pristup manastirima na Svetoj Gori.
Iako to jeste odrednica ovog zakona, on više od 1000 godina ograničava slobodu kretanja svih ljudi i dobara na ovoj teritoriji, i reguliše se posebnim procedurama. U svetogorske manastire i muški posetioci mogu doći isključivo nakon upućivanja molbe za posetu preko Zadužbine Svetog manastira Hilandara.
Ova procedura je neophodna zbog ograničenih kapaciteta manastira, ali i zbog specifičnog, izuzetno strogog monaškog načina života koji zahteva besprekoran mir.

U poslednje vreme, Avato se pod pritiskom organizacija koje se bore za ravnopravnost žena našao kao poslaničko pitanje pred Evropskim parlamentom. Rezolucijom iz 2003. godine ova norma je osuđena kao narušavanje ravnopravnosti polova i građanske slobode kretanja.
Pobornici revizije Avatoa svoje stavove pravdaju potrebom da se prevaziđe arhaično razdvajanje polova karakteristično za davnu prošlost, te da se žene i muškarci duhovno izjednače u veri.
Iako postoje različita svetovna ubeđenja zašto ženska noga ne sme da kroči na Atos, govorićemo o težnji monaha sa Atosa da u cilju revnosnog praktikovanja vere žive u najstrožem celibatu, koji bi stalna iskušenja dodatno otežala.
Smatra se da bi posete žena narušile mir monaškog bratstva, čiji je stil života okrenut isključivo duhovnom prosvetljenju.
Komplikovana dilema ima mnogo grananja, a problem se može pomatrati sa nekoliko aspekata:
Imaju li pravo ateisti, ili pripadnici drugih vera da se mešaju u kanon jedne religije praveći od toga globalno političko pitanje?
Da li religija sme da ignoriše društvena kretanja i udaljava vernike od svog učenja insistirajući na arhaičnim normama?
I na kraju, hoće li Sveta Gora biti manje sveta ako na nju kao hodočasnik kroči žena?
Hoće li ljudska prava u svetu postići ozbiljan napredak ako jedan zakon pravoslavlja star hiljadu godina uredi Evropska komisija i feministički lobi?

Šta vi mislite o Avato zakonu?
Da li bi ga trebalo ukinuti ili ne i zašto?

Molila bih one koji nisu lenji da pročitaju ceo tekst
Izvor : http://www.medias.rs/avato-zakon-koji-zenama-zabranjuje-pristup-svetoj-gori

Imaju li pravo ateisti, ili pripadnici drugih vera da se mešaju u kanon jedne religije praveći od toga globalno političko pitanje?
Da li religija sme da ignoriše društvena kretanja i udaljava vernike od svog učenja insistirajući na arhaičnim normama?
I na kraju, hoće li Sveta Gora biti manje sveta ako na nju kao hodočasnik kroči žena?
Hoće li ljudska prava u svetu postići ozbiljan napredak ako jedan zakon pravoslavlja star hiljadu godina uredi Evropska komisija i feministički lobi?

Nemaju
Ne smatram da konkretan primer moze imati ikakve veze sa udaljavanjem vernika
Nece biti manje Sveta, ali samo nevernici mogu nepostovati zakon...inace na Svetoj Gori su vec boravile zene (sa dozvolom, naravno)...carica Jelena mada je nosena kako ne bi zgazila Svetogorsku zemlju, zatim zena Britanskog konzula...a i neka Francuska maskirana budaletina koja je posle o tome napisala knjigu...
Nece

Ne treba ga ukinuti, a ocekivati od EK da postuje ustav bilo koje zemlje, a narocito pravoslavne kao sto je Grcka, je stupidno...mesaju se u sve zivo pa su sad poceli i u veru :roll:

Ali i koja ne želi da ode ima valjane razloge da zahteva ukidanje tog zakona.

То је само детаљ у шуми полне неједнакости у тзв хришћанству.

Нити сам верница нити ме та тематика дотиче. Ко је на том пољу ангажован и заинтересован нека се бори - заболе ме.

То је само детаљ у шуми полне неједнакости у тзв хришћанству.

Нити сам верница нити ме та тематика дотиче. Ко је на том пољу ангажован и заинтересован нека се бори - заболе ме.

Pa i mene, ali mogu da dam odgovor kada me već pitaju za mišljenje.:lol:

ceo svet je otisao u q od kad su iluminati poceli da zavode red uvodeci demokratiju :navodnik:
danas ni oglas ne smes da postavis ako hoces da nadjes kozmeticarku koja radi depilacije u kome zelis kao saradnika zenu npr jer je diskriminisuci
kako da ne, sve trcim da mi brazilsku odradi nepoznati muskarac
sa druge strane, ni muskarci vise nisu ono sto su bili
iskreno, sramota je da u jedan manastir ne moze da udje zena, a moze muskrac sa depiliranim obrvama, potpuno feminiziran i na kraju, zasto to da ne napisem - gej
znaci, zene unose nemir svojim ulaskom zbog seksualnosti koju poseduju, a ***** koji tako ulazi u akvarijum ne unosi nemir
i na kraju, sto je napisala elektrika - tamo gde sam nepozeljna, ne zelim ni ja da idem

Ne ukidati iz dva razloga:

Na tom poluostrvu bilo je mnogo paganskih hramova gde su zene zlostavljane i prinosile su se kao zrtve poganskim bogovima.
Monasi zele da ispostuju norme najcistijeg celibata.

Ovu zabranu su valjda uvele zene, tako da ova Elena svojim postupcima pljuje svim zenama u facu.

Poslednja izmena:
ceo svet je otisao u q od kad su iluminati poceli da zavode red uvodeci demokratiju :navodnik:
danas ni oglas ne smes da postavis ako hoces da nadjes kozmeticarku koja radi depilacije u kome zelis kao saradnika zenu npr jer je diskriminisuci
iskreno, sramota je da u jedan manastir ne moze da udje zena, a moze muskrac sa depiliranim obrvama, potpuno feminiziran i na kraju, zasto to da ne napisem - gej
znaci, zene unose nemir svojim ulaskom zbog seksualnosti koju poseduju, a ***** koji tako ulazi u akvarijum ne unosi nemir
i na kraju, sto je napisala elektrika - tamo gde sam nepozeljna, ne zelim ni ja da idem

Kako bre ne smeš?Koliko ima samo oglasa potrebna konobarica,sekretarica i sl?

Nemaju pravo da se mešaju.
Sme.To je njeno pravo kome se ne sviđa ne mora da bude pripadnik te religije.
Javiće se sigurno bludne misli tim monasima koji su upravo i otišli na Atos da bi se sklonili od iskušenja ovog sveta.
Neće a feministički lobi i Evropska komisija nisu nadležni da uređuju zakone Svete Gore niti na to imaju pravo.
Unutrašnja stvar Svete Gore koja je praktično država u državi.Oni očigledno misle da im je taj zakon potreban.
Ne treba ga ukinuti sve dok to monasi sami ne odluče.

Poslednja izmena:

Zašto je bitniji pol kod kozmetičara nego kod npr.ginekologa ili akušera? Isto je to. Pa onda i tretman treba da bude isti.

naravno da sme ako je u skladu sa Božijom voljom koja je iznad 'društvenih kretanja' a koja su ionako protiv Božije volje. vidiš, tvoje razmišljanje je sasvim očekivana posledica ateizma jer ako ne veruješ u Hrista onda si prinuđena veru da shvatiš kao neki hobi jednostrane prirode gde su vernici sami od sebe odlučili da poštuju tamo neke zakone koje su izmislili pustinjski ljudi pre dve i više hiljada godina... razumeš, posmatraš tematiku iz svoje perspektive hendikepirane ateizmom. moj savet za tebe i slične tebi - ako već odbijate Boga onda se bar ne mešajte u stvari u koje se ne razumete i ne namećite svoje aršine

ne, sve što uređuju kojekakve evropske komisije i feministički lobiji vodi ka uništavanju čovečanstva

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back