AUXTIN 128 stepeni

drago41

Primećen član
Poruka
589
Ugradio sam novu maticnu plocu MB FM2 A85X ASRock FM2A85X EXTREME4 , novu memoriju kingston 2x4GB, novi procesor AMD Athlon II X4 740 3.2GHz 4MB i skoro graficku SAPHIRE HD 7770 GHZ Edition.
Osvezio sam komp obzirom da sam ga sklopio pre 4 godine pa ako ne mogu sebe da njega malo podmladim (ko zna dali cu to moci opet).
Skinutu plocu procesor,memoriju i graficku cu nekako prodati pa sta se dobije.
Sve mi lepo radi ne mogu se pozaliti u pogledu buke , potrosnje, grejanja kompa i performansi, ali ima jedan problem (malo sam guglao i nailazio na takve stvari ali nisam nasao pravi odgovor ni resenje) naime gledajuci temperature sve je u redu u granicama normale jedino sto mi neka AUXTIN temperatura pokazuje 128 stepeni.
Sta mi valja ciniti, 1. koja je to temperatura i od cega
2.dali je neki laznjak i od cega
3. kojim programom to mogu tacno utvrditi
4. sta uopste dalje u vezi toga uciniti (imam sve racune i garancije)

Ako neko zna o cemu se radi molim za predlog resenja problema ali bez nekih sala i slicno ipak sam u poodmaklim godinama pa mi nije do toga. ( eh kada bi se pojavio Kuliraza)
HVALA!

Odmah da ti kažem da nisi jedini koji ima taj problem sa ovim novim matičnim pločama. Zbog ugradnje različitih vrsta senzora za praćenje teperatura na CPU, neki programi ne prepoznaju informacije koje sa njih stižu i lažiraju prikaz temperatura. Koliko sam uspeo i ja da skontam potreban ti je originalni program za praćenje teperatura " samo za tu ploču " :aha2:

Evo ti malo pa bistri ;) > http://translate.google.rs/translat...a=X&ei=_J87UdjkKqGn4ASX8oG4CA&ved=0CDkQ7gEwAQ

I ostali > https://www.google.rs/#hl=sr&sclien...94,d.Yms&fp=ad2e68e737175f60&biw=1115&bih=654

( koristi prevodioca ;) )

AUXTIN ce biti da je od: AUX (auxilary) temperature in(put). Sto bi znacilo da ti je to signal sa nekog prikljucnog senzora. Ako isti nemas (neki kablic, sa nekim vrhom, koji se kaci negde na plocu), znaci da je samo lazna uzbuna, bug u BIOS-u ocigledno. Posebno sto u elektronici tesko da ista radi na tim temperaturama. ;)

Problem je sto izgleda da maticna postuje takvu temperaturu pa se ventilatori brzo vrte, kada se upali komp odmah je ova temperatura 128 stepeni celzijusovih a kada se podigne sistem ne primeti se da su ventilatori usporili iako je komp skroz hladan , pa se pitam dali je ploca ispravna.
Jos nesto instalirao sam XP a na uputstvu ploce pise da podrzava Win 7 i 8, pre toga sam u biosu podesio umesto AHCI IDE a XP je sa sata drajverima a u divajs menadzeru nema zutih pozicija.
U istoj radnji sam kupio plocu, graficku, procesor i memoriju pre nekoliko dana (memorija je 1688 a pokazuje da joj je brzina 677Hz) inace ploca podrzava 2600Hz.
Ako neko nesto moze pomoci neka se javi.
Hvala!

Problem je sto izgleda da maticna postuje takvu temperaturu pa se ventilatori brzo vrte, kada se upali komp odmah je ova temperatura 128 stepeni celzijusovih a kada se podigne sistem ne primeti se da su ventilatori usporili iako je komp skroz hladan , pa se pitam dali je ploca ispravna.
Jos nesto instalirao sam XP a na uputstvu ploce pise da podrzava Win 7 i 8, pre toga sam u biosu podesio umesto AHCI IDE a XP je sa sata drajverima a u divajs menadzeru nema zutih pozicija.
U istoj radnji sam kupio plocu, graficku, procesor i memoriju pre nekoliko dana (memorija je 1688 a pokazuje da joj je brzina 677Hz) inace ploca podrzava 2600Hz.
Ako neko nesto moze pomoci neka se javi.
Hvala!

Trimurti i kadlupimlupim su ti rekli a ti ih ignorišeš ,to je lažno očitavanje koje je jako često izguglaj malo i videćeš da na stotine ljudi imaju isti problem ,evo sad sam instalirao speedfan i neki temp3 mi pokazuje -128C a komp radi 2 god bez problema.TAkođe dosta zavisi i od programa neki programi uopšte i ne očitavaju tu temperaturu recimo kod mene HW monitor je uopšte ne očitava.

1.temp. od 128C verovatno ukazuje da je senzor za temperaturu DEAD (ja sam reklamirao jednu plochu sa slicnim problemom i dobio sam zamenu)
2.to sto si instalirao XP ne utice na navedeni problem,...preporuka Windows7 64-bit
3.treba podesiti brzinu RAMa u BIOS-u

p.s.Instaliraj Everest, uchitaj sa istim temp., odstampaj to i odnesi u radnju gde si je kupio da ti zamene matichnu

Ni najnovija verzija everesta ne prepoznaje maticnu plocu, treba naci neki najnoviji alat koji podrzava maticnu ASRock FM2A85X EXTREME4 , inace jos ne baratam dobro sa njenim biosom a i bojim se da eksperimentisem da kod prodavca ne ispadne da sam nesto pokvario pogotovo ako ploca nije ispravna a da oni to znaju.

Ni najnovija verzija everesta ne prepoznaje maticnu plocu, treba naci neki najnoviji alat koji podrzava maticnu ASRock FM2A85X EXTREME4 , inace jos ne baratam dobro sa njenim biosom a i bojim se da eksperimentisem da kod prodavca ne ispadne da sam nesto pokvario pogotovo ako ploca nije ispravna a da oni to znaju.

A da probaš neki proizvođačev utility?
Aj skini ovaj ASRock Extreme Tuning Utility pa vidi šta ti kaže

http://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A85X Extreme4/?cat=Download

Javi kad zvekne. :hahaha:

Stanje u mom racunaru...klasican primer zveknulog senzora.
ScreenShot065.jpg

Poslednja izmena:
Brzine ventilatora sam sredio u biosu i pomocu asrock-ovog alata extreme tuner ytility tako da se ne vrte vise besomucno a dobio sam i tisinu dok su temperature AUXTIN 128 stepeni i dalje iste na nekim cajgerima a AIDA extreme ih i ne registruje kao ni EVEREST Ultimate Edition koji osim napona registruje samo temperaturu hard diska sto je mislim posledica sto ne mogu dobro da ocitaju i identifikuju maticnu.
Ipak mislim da je cela prica zbog biosa, naime pre dva dana dok sam bio u biosu dozvolio sam da se abdejtuje verzija 1.20 a starija verzija je 1.00 i kada sam otisao na sajt asrock-a nasao sam zakljucan deo koji se odnosi na podrzane procesore za ovu plocu gde sam hteo da vidim koja verzija biosa ide na koji procesor.tako da moram naci taj podatak kada otkljucaju suport za procesore (mozda imaju neki bag na biosima pa nesto ispravljaju) a dotle neka ide ovako.
Pozdrav!

Back