Autsajderi

tgdanijela

Poznat
Poruka
7.092
To bi bila grupa ljudi koji 'prkose' društvenim normama ponašanja, odn žive na način koji je ostalima nezamisliv bilo zbog načina na koji se hrane (kao npr. frigani u SAD-u)ili bi to bili ljudi koji su odbačeni zbog predrasuda i neznanja o nekoj bolesti recimo Lepri (gubi) te ih društvo izoluje (recimo u nekim južnoazijskim zemljama).
Jednom riječju ljudi koji žive dobrovoljno ili prinudno van većinskih, uobičajenih tokova društvene svijesti.
Ovo je tema o društvenim uzrocima, razlozima ovakvih pojava ...
Kako gledate i objašnjavate činjenicu nephodnosti postojanja ovakve društvene pojave ..

(ako nekoga uznemiravaju slike oboljelih od lepre nek ne gleda video klip)[/SPOILER]

Poslednja izmena:

Ne bih rekao da je akcenat na autsajdere u ovom tekstu, nego na potrosacki mentalitet sirom USA i Canade. Pre neki dan idem na posao, cetvrtak ujutru, specijalan dan za bacanje kabastih stvari. Kakve su stvari ljudi izbacili, to je neverovatno. Da onaj koji nema stvari u kuci opremi gotovo celu kucu ispravnim i korisnim stvarima... A skavangeri (skupljaci) sa kamionetima samo obilaze i tovare. Mislim da je rec o ljudima koji imaju second hand shopove.

Jednostavno, natrenirali su ih, kao po Pavlovljevom refleksu, da se mora trositi. Neverovatno jeste, ali ta potrosnja pokrece te ekonomije. Potrosnja je u osnovi zamajca, i Kina se razvija zahvaljujuci potrosnji (uspeli su da zainteresuju kineze, one iste kojima je saka pirinca i casa vode bila dovoljna za dan prezivljavanja). :mrgreen:

_nobody_

To bi bila grupa ljudi koji 'prkose' društvenim normama ponašanja, odn žive na način koji je ostalima nezamisliv bilo zbog načina na koji se hrane (kao npr. frigani u SAD-u)ili bi to bili ljudi koji su odbačeni zbog predrasuda i neznanja o nekoj bolesti recimo Lepri (gubi) te ih društvo izoluje (recimo u nekim južnoazijskim zemljama).
Jednom riječju ljudi koji žive dobrovoljno ili prinudno van većinskih, uobičajenih tokova društvene svijesti.
Ovo je tema o društvenim uzrocima, razlozima ovakvih pojava ...
Kako gledate i objašnjavate činjenicu nephodnosti postojanja ovakve društvene pojave ..

(ako nekoga uznemiravaju slike oboljelih od lepre nek ne gleda video klip)[/SPOILER]

тешко да ин сконта аут, уплете се у мрежу сопствених предрасуда. а дипломе су највећа.

..hm..većina je odgovorila u korist autsajdera međutim da li bi vi bili u kontaktu sa nekim ko kopa u smeću ili ručali u njegovoj kući polovnu hranu iz kontejnera ..
Tačno je da motiv njihovog života izgleda ispravan, ali zbog čega ih onda većina odbacuje ..zbog čega većina želi hijerarhiju, ima potrebu za hijerarhijom i grčevito se bori za mjesto u tom hijerarhijskom sistemu ne birajući sredstva i odbacujući malo pomalo ono što su smatrali ispravnim jer je moral kočničar u užurbanoj jurnjavi ka vrhu ..
..a zatim imamo i drugu grupu ..to su ljudi oboljeli od Lepre koje vlastita porodica istog trenutka kada primjeti bolest odbaci kao da nikad nisu bili njihovi članovi. Oni ne znaju da je lepra teško prenosiva bolest, danas izlječiva i nakon kure antibiotika ostaju ožiljci ali uzročnik je eradiciran(uništen, uklonjen). Neznanje i predrasude su jedan od uzročnika odbacivanja i stigmatizacije čitave grupe ljudi .. Predrasude vuku korjen iz crkvenog učenja u kome je lepra najveća pošast i u kojoj se bolesnik obolio od gube označava kao nečist te protjeruje .. molitva je spas i sl..
Postoji još primjera autsajdera kao što su jedna kasta u Indiji, najniža kasta po hijerarhiji koja se hrani pacovima, tzv hvatači pacova te su zbog ove osobine odbačeni od društva (nedavno su ukinute kaste u Indiji te postoji težnja ka drugačijem hijerarhijskom sistemu ..) ..
(? I u našem društvu postoje autsajderi te postoji težnja njihovoj integraciji u društvo, a to su romi, cigani koji svjesno odbijaju školovanje, legalan posao ..)
Te šta je to što osim dobrog motiva navodi autsajdere da žive na taj način ... da li žrtva za hijerarhijsku poziciju vredi toliko .. ili je više vremena,neimanje obaveze stalnog zaposlenja zapravo iako 'siromašniji' život ustvari lakši život za čovjeka u nametnutom potrošačkom društvu..Da li je biti autsajder samo idejno opredjeljenje .. kao što je i ne biti autsajder ne samo idejno opredjeljenje ...
Da li se sve svodi na biranje prednosti i nedostataka načina života koji nam odgovaraju ...

..hm..većina je odgovorila u korist autsajdera međutim da li bi vi bili u kontaktu sa nekim ko kopa u smeću ili ručali u njegovoj kući polovnu hranu iz kontejnera ..
Tačno je da motiv njihovog života izgleda ispravan, ali zbog čega ih onda većina odbacuje ..zbog čega većina želi hijerarhiju, ima potrebu za hijerarhijom i grčevito se bori za mjesto u tom hijerarhijskom sistemu ne birajući sredstva i odbacujući malo pomalo ono što su smatrali ispravnim jer je moral kočničar u užurbanoj jurnjavi ka vrhu ..
..a zatim imamo i drugu grupu ..to su ljudi oboljeli od Lepre koje vlastita porodica istog trenutka kada primjeti bolest odbaci kao da nikad nisu bili njihovi članovi. Oni ne znaju da je lepra teško prenosiva bolest, danas izlječiva i nakon kure antibiotika ostaju ožiljci ali uzročnik je eradiciran(uništen, uklonjen). Neznanje i predrasude su jedan od uzročnika odbacivanja i stigmatizacije čitave grupe ljudi .. Predrasude vuku korjen iz crkvenog učenja u kome je lepra najveća pošast i u kojoj se bolesnik obolio od gube označava kao nečist te protjeruje .. molitva je spas i sl..
Postoji još primjera autsajdera kao što su jedna kasta u Indiji, najniža kasta po hijerarhiji koja se hrani pacovima, tzv hvatači pacova te su zbog ove osobine odbačeni od društva (nedavno su ukinute kaste u Indiji te postoji težnja ka drugačijem hijerarhijskom sistemu ..) ..
(? I u našem društvu postoje autsajderi te postoji težnja njihovoj integraciji u društvo, a to su romi, cigani koji svjesno odbijaju školovanje, legalan posao ..)
Te šta je to što osim dobrog motiva navodi autsajdere da žive na taj način ... da li žrtva za hijerarhijsku poziciju vredi toliko .. ili je više vremena,neimanje obaveze stalnog zaposlenja zapravo iako 'siromašniji' život ustvari lakši život za čovjeka u nametnutom potrošačkom društvu..Da li je biti autsajder samo idejno opredjeljenje .. kao što je i ne biti autsajder ne samo idejno opredjeljenje ...
Da li se sve svodi na biranje prednosti i nedostataka načina života koji nam odgovaraju ...

сад пишеш о последицама, које нису неизбежне.
не схваташ колко погрешно полазиште имаш, дисциплина је отупљивање.

Mislim da bi to bio odbrambeni mehanizam ličnosti kod ljudi koji ne mogu da se prilagode, ili ih je sredina odbacila, ili su pak to ljudi koji su isfrustrirani svojim načinom života, i na neki, za njih mnogo zanimljiv način, žele da naprave neku radikalnu promenu, a da se pritom ne trude previše. I tako stvaraju iluziju da su zadovoljni time.

Čovek nikad ne prihvata da je samo deo mase.

U ovom svetu svako je svakome autsajder.

To bi se odnosilo na osobe unutar društveno prihvatljivog načina života kao produkt hijerarhijske težnje pojedinca ...
..a šta je sa realno postojećim(u sadržaju teme prisutnim... osobama namjerno ili prinudno odbačenim od društva), a ne projektovanim autsajderima ... da li i među njima postoje autsajderi

To bi se odnosilo na osobe unutar društveno prihvatljivog načina života kao produkt hijerarhijske težnje pojedinca ...
..a šta je sa realno postojećim(u sadržaju teme prisutnim... osobama namjerno ili prinudno odbačenim od društva), a ne projektovanim autsajderima ... da li i među njima postoje autsajderi
Daniela,
tema je dobra za prijatno ćaskanje, kao što i ima tema na forumu, medjutim, po običaju, kada otvorite vrata svoje kuće (temu) onda dojure oni koji bi da istovare ono što ne treba ni njima samim i odu ostavljajući vašar u kući, posle koga više niko i ne želi ozbiljnije razmatrati i diskutovati.
I pored toga počeh pisati malo duži tekst ali odustah i izbrisah ga.
U jednom trenutku shvatih dubinu i širinu teme za koju pretpostavih da neće biti nimalo zainteresovanih pa možda do te mere neće interesovati čak ni postavljača - tebe. Tema prodire izuzetno duboko budući da se mora ogoliti način funkcionisanja svesti čoveka te stanja i načina rada njegovog uma. Odnosno, iziskuje prihvatanje nečega što se ovde još nerado prihvata ili za čime još nije izkristalisana potreba.

No, setimo se da je psihosomatska bolest još uvek nešto što je na nivou uma ili izvesne energije. Pa ipak to je potencijalna bolest koja može ali ne mora prerasti u pravu bolest fizičkog tela.
Na sličan način radi i autsajderstvo. Ono što si nazvala projektovanim autsajderstvom to bi bilo jednako psihosomatskoj bolesti. Kada to projektovano autsajderstvo očvrsne u svesti čoveka onda ono postane ono autsajderstvo na koje si i cioljala svojom temom.

Setimo se one da stalno ponavljana laž postaje "istinom". Zar ti se ne čini tako da je i ovde stalno ponavljana laž pretočena u "istinu". Svakako da laž nikada ne postaje istinom ali ona toliko očvrsne ili potone duboko u našoj svesti da je više ne umemo iščupati niti naći pravi koren.
Uhvatimo se primera lepre, kojeg si navela. Neistina je nastala najpre iz neznanja. Tu je bolest trebalo negde smestiti i pripisati joj uzrok, Kako nije bio poznat najlakše je bilo prilepiti Boga i neodanost Njemu na "ispravan" način. Kada je to jednom usadjeno u svest ljudi više nije ni trebalo truditi se jer se to prenosilo sa kolena na koleno kao što se prenose geni (naravno ne mislim bukvalno).
Takvih detalja i primera ima na tone ili stotine hiljada. Uzrocu su mnogobrojni i najrazličitiji. Nastajali su iz nužnosti, neznanja, prisile drugih... Kada jednom dotaknu potrebnu dubinu onda ih je izuzetno teško izčupati.
Slučaj sa Romima nije ni malo drugačiji. Slučaj sa načinom življenja žena u Islamu je takodje tu negde. Nekada je neko naložio da žena mora sebe da pokrije kako muškarac ne bi bio izazivan na "grehe". I tako umesto da muškarac unutarnjom snagom ljubavi nadjačava svoje pasije primorao je ženu da se liši slobode i na izvesni način je "porobio." Kada je to jednom utonulo u svest same žene u Islamu više niko ne može iščupati prihvaćenu istinu da je njeno pokrivanje neophodno i njoj samom.
Bilo je nedavno pokušaja da se žene oslobode takvog načina oblačenja ali su se, neverovatno, i same usprotivile tome. "Istina" je suviše duboko ukopana u njihovu svest i ne prepoznaju da je to bila i ostala prihvaćena laž.
Šta je sa time što jedni jedu pseće meso, skakavce, svinjsko ....? Uvek jsu unutarnji principi isti. Na koji način jedni narodi postaju pedantni i radni te posebno kreativni (Nemci i Japanci) a drugi su večiti zavisnici od donacija drugih naroda..? Unutarnji princip je uvek isti.
Pogledaj mnoge običaje i verovanja i videćeš da je metoda njihovog nastajanja, prihvatanja i ukorenjivanja uvek ista. Na sličan način je nastalo verovanje po svim religijama da su baš oni pravi a svi drugi su bvožji izrodi. Iako je to najniža i najgnusnija laž i podvala mnogi nisu kadri prodreti u koren istine i osloboditi se laži.

Sve nas vodi u pravcu nužnosti sagledavanja načina operisanja čovekovog uma ali i svesti - sa napomenom da je um samo instrument koji radi po odredjenim principima dok je svest stalno promenljiva ali je ona ta koja je u stalnoj ali gotovo neprimetnoj ekspanziji.
Dok svest osobe ne ojača odnosno ne ekspandira dovoljno da u zabitima svog uma (podsvesnog dela) prosvetli svaku laž (svako autsajderstvo) dotle će čovek u manjoj ili većoj meri bauljati medju autsajderima ili medju društveno prihvaćenim.
Živimo u društvu gde je muškarac taj koji "poseduje" moć - patrijarhat. Živimo i prihvatamo to za normalnim i prirodno ispravnim. Nol, da li je oduvek bilo tako i da li je stvarno ispravno? Naravno da nije. U dalekoj prošlosti bilo je obrnuto - žena je bila nosioc odluka i moći. Da li je i to bilo ispravno? Naravno da nije ali čovek (čovečanstvo) uvek zna ići iz jedne u drugu krajnost. Raznim verovanjima čovek zna u sebi blokirati odredjene unutarnje tokove i postaje nemoćnim ili će ih otvoriti i postati moćnim.
Da, tako je sado što ne poznajemo način vlastitog funkcionisanja.
Da li su Romi stvarno lenji, neradni, prljavi i zavisnici? Gledano spolja reklo bi se da je to istina ali to je istina samo zato što su prihvatili laž i sebe blokirali iznutra. Tako su postali nemoćnim. Tako je sa onima koji su prihvatili da klasno ili porodično uvek budu na dnu života.
Paul Twitchell je da bi to najbolje objasnio ispričao ovo: "Jedna Duša je svakog dana prolazila preko jednog mosta idući na posao. Na kamenu pored mosta stalno je sedela druga Duša. Jednoga dana je prva Duša prišla drugoj i pitala, 'Zašto stalno sediš tu?' Druga je odgovorila, 'Pa ja sam kamen - tako su mi rekli'"
Da li smi i mi kamen ili smo Amiši ili radni Japanac ili nebeski Srbin ili ...?

Na najveću žalost čoveka, većina veruje da se sve to može iskoreniti intelektualnim znanjem i učenjem ili sledjenjem religijskih dogmi i verovanja.
Um čoveka je izuzetno moćna mašina i ona će biti čovekov gospodar sve dok on sam dovoljno ne ojača u svojoj svesti da njome ovlada i da on (um ili ta mašina) bude sluga čoveku.
Zbog takvih osobina svest u razvoju i uma radjaju se ideje o nadmoći jedne rase ili klase, nacije ili religije. Radjaju se ideje o moći nauke ili religije o tome ko je bolji ili gori.
Interesantno ali istinito da pravi autsajderi su najveća većina današnje populacije. Jer, ono što najveća većina društveno prihvata za normalnim ili moralnim u velikom delu je neispravno. Sa koje pozicije? Da, sa koje tačke gledišta je tako? ...
Svest je jedina suština u čoveku koja poseduje moć ali ona svest kojoj težimo da bismo shvatili da su sve ovo oko nas i sa nama samo prolazna stanja koja moramo nadrasti da bismo shvatili ovaj kotao sazrevanja i da bismo shvatili da smo svi na putu svog postajanja ili otkrovenja sebe kao jednog uzvišenog bića.
Na kraju, mnogi znaju reći, "Kada vidim poverovaću" zato što ne shvataju da život operiše po jednoj drugoj zakonitosti koja glasi, "Kada poverujem, videću."

Poslednja izmena:
Vidim da si kulturan sagovornik i to mi se sviđa iako imaš svoj pogled na pojam autsajdera unutar društva, psihološko-religijski pogled i to je u redu ...
..ali u ovoj temi ja za početak ne bi da pojam autsajdera posmatramo na taj način. Iako pojam autsajdera može da se psihološki globalizuje tako nećemo doći do razbijanja dogmatskog vjerovanja, odn. promjene u svijesti bilo koga o pojmu autsajdera ...
Autsajderstvo unutar društva će biti jasnije nakon analize realno postojećeg i moguće prikazanog društveno odvojenog dijela ljudi ... Leprozni ljudi su odbačeni, frigandi su sebe sami odbacili ..to su jasno izdvojene skupine koje možemo nazvati autsajderima ... moja ideja je bila da pođemo od analize ovako podjeljenog autsajderstva i nesutsajderstva da bi kasnije došli preko uslovljavanja i psihološkog uzroka ove pojave do posmatranja globalnog pojma autsajder ...
Zato sam počela sa pitanjem da li autsajdersto postoji unutar ovako izdvojene grupe ljudi ... oni su odbačeni, da li su svi isti unutar te izdvojene grupe? Mislim da je ovo važno pitanje za dalju analizu Šta je to što uzrokuje pojavu autsajderstva...
Ne znam da li možeš shvatiti šta hoću reći ...
Šta uzrokuje da li su svi isti u odbačenosti ili čak nisu??I zašto?
To je bilo samo moje prvo pitanje..
A mislim da ova tema sadrži veoma slojevitu i dugu raspravu .. samo mislim i da ne može sve da se kaže u jednom postu ...

Po meni autsajderi su osobe koje su izbačene iz većine društava jer se ne uklapaju.
Društvo ne razume autsajdere,zato ih i ne prima u svoje družine.
Autsajderi su često veoma inteligentne osobe.

...:think: ... dobro činjenica ukorjenjene laži stoji ...
..evo sad male razlike ... smatram da dobrovoljni autsajderi takođe prave hijerarhiju izvan a i unutar svoje izolovane grupe jer osoba koja sama izabere da nešto bude znači ima kriterijume, postoji Superego koji funkcioniše po određenom principu, norme , vrijednosti .. dakle i oni formiraju hijerarhijsku ljestvicu, ali 'po svojim' kriterijumima ... po kojima su oni na vrhu..dok osobe prinudno izolovane iz društva mogu formirati neku vrstu ego odbrane da bi pronašli svoje mjesto na ovom svijetu jer pojam svijeta i univerzuma je daleko širi od pojma društva ..
..ispada da se vrijednostima može manipulisati ... odn. da su vrijednosti prilagodljiva kategorija ...
..poznavanje prirode čovjeka je put ka razumjevanju prirode interakcije ljudi, odn. funkcionisanja društva ...
Vrijednosni sistemi u našem društvu, većinskom, opšteprihvaćenom su nametnuti, lažni, iskoristljivi jer je priroda čovjeka takva da ih mora imati da bi funkcionisao, a priroda društva takva da su neophodni ..pošto je nemoguće da se dijete i čovjek razvija formirajući vlastiti pogled na svijet i društvo, odmalena mu se nameću vrijednosti koje treba samo da usvoji ..i usvaja ih i funkcioniše kao integrisano društveno biće ...
..samo što iskorak između neophodnog i nametnutog te istinskog,suštinskog 'lomi' pojedinca i ukoliko pojedinac ne uspije da uspostavi ravnotežu dijelova svojih ličnosti 'gubi igru' .. psihičke bolesti savremenog društva na neki način su manifestacija ... i koji je izlaz? ... Uspostaviti svoje vrijednosti ili 'puknuti' ...
Kao što je neophodnost usvojiti ponuđene vrijednosti radi integracije u društvo..tako je neophodnost i odbaciti ih ukoliko više štete nego koriste ...
..tačno je da se naše društvo ne trudi da uoči iskorak i uzroke potrebnog i istinskog već manipuliše potrebnim do krajnjih ljudskih granica ... I da su razvijene vrijednosti 'potrebnog' ..te da je tako potrebno svrstavati ljude prema rasnoj, ekonomskoj, polnoj karakteristici ..isključiti(odbaciti) ono što je naučeno da je različito ..te manipulisati pojmom različitosti unutar potrebnih vrijednosti nametnutih 'društvenoj' osobi .. Psihologija straha od različitosti i izdvojenosti je osnovna psihologija našeg društva ...

shto bi reklo neko jevandjelje... "odbaceni kamen postaje glava od ugla"

mislim da je po mateju

ebiga cesto se mislis da si autsajder ali ja mislim da bi pravi autsajder bio mozda...
neko dosledan?

cemu?...

mozes u raznim poljima da gledas... npr ako ne studiram onda sam autsajder za fakultetlije... osim ako to ne nadoknadim samom sobom

e sada... cesto mi se desava kao imam neki stav nesto cemu tezim... ali kad bude stani pani ne odrzim, ne odbranim tu zamisljenu ideju
tako mi se mnogo puta dogodilo i ne smatram sebe nekom .. sta znam... ok smatram
divno je biti autsajder ko moze ume sme i ima snage ali zahteva i principe i organizaciju....
problem je sto te ljudi u grupi mozda postuju... ali onda ne mogu da ti pridju osim ako ne umes
i tako si sam.... cesto ne volis druge autsajdere
ali nisi pravi autsajder samo mastas
i u okviru te grupe ima jedan koji voli zute gace dok drugi vole roze i on je na taj nacin mali autsajder. ali posto slusa zdravka colica kao i ostali onda mu se simpaticno smeju

Poslednja izmena:
mozda je covek cinio razne gluposti u svom razvoju da bi najzad dosao tu gde danas jeste.ako se danas coveku desavaju neke negativne promene uzrok za to moze biti jedino lose postavljeno drustvo tako da ja sebe trenutno smatram autsajderom danasnjeg drustva.

Back