''Autosovinizam'' vs sovinizam

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.589

Autošovinizam je etiketa koju su nacionalisti izmislili za kritičare velikosrpskog naciona​

Sociolog Aleksej Kišjuhas napisao je da pojam „autošovinizam“ ne postoji u nauci i dodao da su nacionalisti „izmislili“ kao etiketu za kritičare velikosrpskog nacionalizma.

„Postoje pojmovi koji otkrivaju i pojmovi koji skrivaju. Oni koji razbistre, i oni koji zamute društvenu stvarnost. A postoje i pojmovi koji su po sebi mutni, zloćudni i otrovni. Jedan od takvih zlih i naopakih pojmova jeste i – ‘autošovinizam’. Autošovinizam kao pojam i bukvalno ne postoji. Ni u drugim jezicima i njihovim vokabularima, baš kao ni u društvenim naukama“
A u Srbiji najveci sovinisti Bokan, Cirjakovic, Seselj, Vucicevic ....druge etiketiruju da su oni ''autosovinisti'' samo zato sto sto nisu za ''naprednu i jaku Srbiju'' tj za Vucica.
Svako ko se ne slaze sa Vucicem i njegovom politikom taj je automatski ''autosovinista'' ponavljaju ko papagaji pomenuti eksperi na hapiju i pinku
Samo kako to da je Srbija prepuna ''autosovinsta'' kako tvrde Bokan&co ?
:think:

b2.jpg

Bokan : Marinika Tepic je Rumunka, tata Rumun, mama Rumunka, zavrsila rumunski jezik, radila u rumunskoj organizacije...sve rumunsko ( kakav zlocin....)
b1.jpg

maxresdefault.jpg

Ономад кад је Вучић ниоткуда папу уместо Фрања почео да зове Франциско, па кад су почели медији редом да га имитирају у томе, иста прича и са овим аутошовинизмом који се последњих година увукао у речнике Срба, упљују се цели називањем људи аутошовинистима јер су чули негде на телевизији да неко тако назива оне који "мрзе Србе и све што је српско", а мрзитељем називају сваког неистомишљеника.

Dobro je rekao Ljubomir Bandović "danas je fašista onaj koji je sporiji... jer ovaj prvi kaže drugom brže da je fašista i to je tako".

Lično kao na autošoviniste gledam na one kojima se gadi sve što je srpsko, ono loše, ali čak i ono dobro, nekako gledaju na sopstvenu naciju kao na nešto čega se treba stideti, dok ni u jednoj situaciji ne vide dobre strane bilo čega. Pri čemu ne mislim na političare, nego na naciju i postupke u globalu. Npr, klasičan autošovinista se bavi samo žrtvama drugih naroda, ide i viče kako je Srebrenica genocid, ali se nije zapitao šta se desilo u Kravicama, koje su tik do Srebrenice. Priča da je Ratko manijak i fašista, dok mu je Naser Orić ili Gotovina nepoznata tema, nešto se ne seća šta su ti ljudi radili. Npr, ja nikada od strane tih "evropskih ljudi širokih shvatanja" nisam čuo da je neko rekao "ljudi, pa nama je neko oteo deo države, proterao narod, to ne da je genocid nego...", to nećeš čuti, čak i kad se pomene to bude ono "loša politika Srbije", znate, nije kao loša namera drugih zemalja i slično, nego je i tu nešto naše loše bilo...

Npr, Čanak koji je do juče vodio retoriku Srbija do Srbije praktično, da nema ništa osim Srba, Milo Đukanović koji je bio veći Srbin od patrijarha, sada oni odjednom nešto ne razumeju srpske nacionalne interese...

И ДругоСрбијанци (пореклом из левих либерала) и КрезубоСрбијанци (пореклом од стаљиниста) су потекли из Титоиста, трансгенерацијским преумљењем традиције и губитком културног рата масовне културе и суб-културе са Запада.

Аутошовинисти су некултуристи, из оба табора да не идемо у нијансе и прецизније одлике.

(...) Npr, klasičan autošovinista se bavi samo žrtvama drugih naroda, ide i viče kako je Srebrenica genocid, (...)
То не може да буде "аутошовинизам" јер Република Србија има важећу скупштинску Декларацију којом наша држава имплицитно, али де јуре, признаје да је у Сребреници био геноцид јер се Декларација изричито позива на пресуду Међународног суда правде, a којом је утврђено да је у Сребреници јула 1995. године извршен геноцид.

Btw, "аутошовинизам" је један од глупљих оксиморона који се употребљава у ново-речнику тзв."српских националиста". Исто много глуп оксиморон као оно "***********а".

То не може да буде "аутошовинизам" јер Република Србија има важећу скупштинску Декларацију којом наша држава имплицитно, али де јуре, признаје да је у Сребреници био геноцид јер се Декларација изричито позива на пресуду Међународног суда правде, a којом је утврђено да је у Сребреници јула 1995. године извршен геноцид.

Btw, "аутошовинизам" је један од глупљих оксиморона.

Koju su potpisali upravo autošovinisti, Čanak, Čeda, Marinika i ekipica. Retko ko zapravo Srbin, Čeda rom, Marinika Rumunka...

Zoran Cirjakovic je u pravu. Ima ih mnogo i na ovom forumu

maxresdefault-jpg.1071230

Превише !

Последица Титоизма !

Čega se tačno stidite? I još bitnije pitanje, zašto ste još uvek tu ako vam se toliko gadi sve?

Прогресивци не воле прогресивизам без директне користи

Posledica teskog bezboznistva i otpadnistva.

Posledica spremnosti da dusu svoju prodaju djavolu tj Sorosu za neku sitnu korist.

Та некултура се одражава и кроз економију: "Кољу фирму од 50мил.е. да би стрпао у џеп 5мил.е."

Btw, "аутошовинизам" је један од глупљих оксиморона који се употребљава у ново-речнику тзв."српских националиста". Исто много глуп оксиморон као оно "***********а".

Не ради оно што ти говоре са Запада. Већ ради оно што они раде.

Угледај се мало на твоје Хрвате !

Koju su potpisali upravo autošovinisti, Čanak, Čeda, Marinika i ekipica. Retko ko zapravo Srbin, Čeda rom, Marinika Rumunka...
Не, Декларација коју сам поменуо је усвојена 2010. године скупштинском већином и она важи и даље. А Палмариника дел Коко(ш) је 2016. године као посланица потписала Предлог резолуције о геноциду у Сребреници. За разлику од важеће Декларације којом се имплицитно признаје геноцид тако што се Декларација позива на пресуду МСП која каже да је у Сребреници био геноцид, у предлогу текста резолуције који су потписали ти које набрајаш, најоштрије се осуђује геноцид у Сребреници, као и свако порицање геноцида, и то је сјајан предлог.

Pa u svakoj disciplini je CPJ najgora zemlja sveta. U svakoj.

Evo izazivam vas da mi oduzmete državljanstvo

Suštinski, iznenadi me koliko nikad nemate konstruktivnu diskusiju, samo nisam siguran da li nemate kapacitet ili nemate šta reći, nego ste ozlojeđeni i tako ide u krug.

Не, Декларација коју сам поменуо је усвојена 2010. годин скупштинском већином и она важи и даље. А Палмариника дел Коко(ш) је 2016. године као посланица потписала Предлог резолуције о геноциду у Сребреници. За разлику од важеће Декларације којом се имплицитно признаје геноцид тако што се Декларација позива на пресуду МСП која каже да је у Сребреници био геноцид, у предлогу текста резолуције који су потписали ти које набрајаш, најоштрије се осуђује геноцид у Сребреници, као и свако порицање геноцида, и то је сјајан предлог.

Izvolite priložiti tu Deklaraciju, da je svi vidimo.

Угледај се мало на твоје Хрвате !
Ја само могу да приметим да сте се ви тзв."српски националисти" у свему угледали на Хрвате.

Izvolite priložiti tu Deklaraciju, da je svi vidimo.
Ма кеве ти... Гуглај сам ако не верујеш.

Ја само могу да приметим да сте се ви тзв."српски националисти" у свему угледали на Хрвате.

Keve mi, izneo si neke tvrdnje, izvoli i priloži.

"Deklaracija se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda, bez pominjanja termina genocid.", ovo je prava istina.

То је немогуће, да се српски националиста угледа на хрватског националисту. Потпуно различити концепти. Ако мислиш на Шешеље, Аркане, Бокане, Вучиће и Вациће, то су бивши Титоисти из УДБ-е која их и данас контролише !

Немаш ти стварног Српског конзервативизма и национализма код крезубосрбијанаца, као што немаш ни Либерала националисту код другосрбијанаца !

Keve mi, izneo si neke tvrdnje, izvoli i priloži.
Није то "моја тврдња", већ је скупштинска Декларација из 2010те чињеница. А то што ти о томе немаш појма, не занима ме.

То је немогуће, да се српски националиста угледа на хрватског националисту.
Ма не уопште, откуд...

Није то "моја тврдња", већ је скупштинска Декларација из 2010те чињеница. А то што ти о томе немаш појма, не занима ме.

Ма не уопште, откуд...

То је међусобни рат Титоиста и РДБ-е, који су пуштени са ланца ЦК !

To je tvoja tvrdnja, jer u Deklaraciji koja je usvojena nigde ne stoji reč genocid.
Па рекао сам ти да Декларација имплицитно, али де јуре признаје геноцид, јер се изричито позива на пресуду Међународног суда правде (основаног од стране организације Уједињених нација) којом је утврђено да је у Сребреници извршен геноцид.

Back