Autorska prava na ilustracije za knjige

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.505
Naišao sam na sledeći slučaj:

Autor knjige se usmeno dogovorio sa dizajnerom da mu oslika desetak ilustracija za predstojeću knjigu. Nakon što je odobrio završne verzije, zadržao je deo uplate sa napomenom da mu trebaju autorska prava.

Mislim da se autorska prava ne prenose na ovaj način već se samo izdaje licenca za korišćenje?

Da li neko ima iskustva i koji je najbolji način da se ovo razreši za obe strane?

Naišao sam na sledeći slučaj:

Autor knjige se usmeno dogovorio sa dizajnerom da mu oslika desetak ilustracija za predstojeću knjigu. Nakon što je odobrio završne verzije, zadržao je deo uplate sa napomenom da mu trebaju autorska prava.

Mislim da se autorska prava ne prenose na ovaj način već se samo izdaje licenca za korišćenje?

Da li neko ima iskustva i koji je najbolji način da se ovo razreši za obe strane?
To je regulisano Zakonom o autorskim i srodnim pravima

("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011, 119/2012, 29/2016 - odluka US i 66/2019)

Ako kupujes na fiverru
imas copyrights.

Ali nekad prodavac naglasi da je za Komercijalnu upotrebu cena veca(to je naravno drugacije od autorskih prava ).

Ono sto mi nije skroz jasno je da -ako nije drugacije naglaseno - ti imas autorska prava. Sto ispada da kad autor ne naglasi u ponudi "commercial rights" ti se napravis lud i ne pitas za isto.

E sad kako je u Srbiji ne znam ali verovatno to treba utvrditi pre potpisivanja ugovora.

Mislim da nije fer da autor zadrzi autorska prava jer posle moze da ih zloupotrebi.
Zamisli da zena koja je nacrtala Hello Kitty sad koristi svoje pravo i prodaje merchandise sad kad je kompanija postala svetski popularna.

Ono sto mislim da je fer je neka vrsta procenta od zarade jer (konkretno u slucaju knjige) ilustracija moze biti presudna za uspeh posebno kad je u pitanju decja knjiga koja obiluje ilustracijama.

Ako kupujes na fiverru
imas copyrights.

Ali nekad prodavac naglasi da je za Komercijalnu upotrebu cena veca(to je naravno drugacije od autorskih prava ).

Ono sto mi nije skroz jasno je da -ako nije drugacije naglaseno - ti imas autorska prava. Sto ispada da kad autor ne naglasi u ponudi "commercial rights" ti se napravis lud i ne pitas za isto.

E sad kako je u Srbiji ne znam ali verovatno to treba utvrditi pre potpisivanja ugovora.

Mislim da nije fer da autor zadrzi autorska prava jer posle moze da ih zloupotrebi.
Zamisli da zena koja je nacrtala Hello Kitty sad koristi svoje pravo i prodaje merchandise sad kad je kompanija postala svetski popularna.

Ono sto mislim da je fer je neka vrsta procenta od zarade jer (konkretno u slucaju knjige) ilustracija moze biti presudna za uspeh posebno kad je u pitanju decja knjiga koja obiluje ilustracijama.
to se sve reguliše ugovorom. Autorska prava se eksplicitno predaju pismenom formom. Sve je regulasano zakonom. Autorska prava se retko prodaju, ali može sve po dogovoru. Obično se izda eksluzivna licenca na odredjeno vreme i za specifičnu upotrebu.

Pa ako se u ugovoru jasno naznaci da se prodaju autorska prava onda je stvar jasna.

Nijedan brend ne bi koristio usluge dizajnera ako bi ih dizajner zadrzao.
Nebitno -Dizajner, ilustrator .......
Jedna dobra ilustracija može da zaradi nekoliko hiljada euro ako se prodaje kao stok. S tim u vezu, prodaja autorskih prava može da me meri u hiljadama eura.

Brend obično imaju svoje dizajnere kojima daju plate a sav rad je vlasništvo kuće. Mogu i da naruče da im se nešto osmisli kod drugih, a to košta.

na sta mislis kad kazes patent?
na odredjeni dizajn
ili tehniku

kako izgleda proces patentiranja? Je l' se placa?
Ako te ne mrzi da nam objasnis:heart:
Ja sam samo odnela primerak oslikane svile u Zavod za patente.
i tražila da se zaštiti od kopiranja i reprodukcije.
Dobila sam Sertifikat i tu je sve završeno.
Kada bih videla da se to kopira,dovoljno bi bilo da
pokažem sertifikat i da se to povuče iz prodaje.
Međutim nikada nisam iskoristila to svoje pravo.
Nisam platila ništa,koliko se sećam.

Ja sam samo odnela primerak oslikane svile u Zavod za patente.
i tražila da se zaštiti od kopiranja i reprodukcije.
Dobila sam Sertifikat i tu je sve završeno.
Kada bih videla da se to kopira,dovoljno bi bilo da
pokažem sertifikat i da se to povuče iz prodaje.
Međutim nikada nisam iskoristila to svoje pravo.
Nisam platila ništa,koliko se sećam.
ali kako si dokazala da je tvoj dizajn
ti si mogla da kopiras bilo ciji dizajn
(mislim kontam da nisi :lol: )

koji je proces dokazivanja
ti sad mozes na netu da nadjes u Argentini neki dizajn
kako oni to proveravaju

ili je to bukvalno ko prvi -njegovo

ali kako si dokazala da je tvoj dizajn
ti si mogla da kopiras bilo ciji dizajn
(mislim kontam da nisi :lol: )

koji je proces dokazivanja
ti sad mozes na netu da nadjes u Argentini neki dizajn
kako oni to proveravaju

ili je to bukvalno ko prvi -njegovo
Ja sam bila prva koja je to zaštitila.
Ne znam ni zašto sam to uradila,veruj mi.
Donela sam na uvid dosta radova,a jedan je ostao kod njih.
Pokazala diplomu,dobila sam sertifikat sa brojem patenta,
i to je sve,To je bilo devedesetih godina,već se ni ne sećam svih detalja.
Ni zašto mi je to bilo potrebno.

Back