Autonomne radnje coveka

webmen

Ističe se
Banovan
Poruka
2.588
Ne znam kako se strucno zove takva pojava , mozda prisvesno, i o čemu se tu radi , i dali se to desava kod vecine ili sporadicno.

- - - - - - - - - -

Ovo sledece napisano mi nemojte citirati : Ali da opisem desavanja , mada verovatno svako ima sopstevi modalitet: Na primer kuckam post na kompu i potom mi paznju skrene neka zanimljiva emisija na TV u , kada odgledam taj zanimljivi prilog i vratim paznju na komp a ono vidim da sam post sasvim odgovarajuće otkucao i pritisnuo "enter" a za to vreme sva paznja je bila usmerena na pomenuti prilog.

Poslednja izmena:
Mozak kada radimo neku "automatsku" radnju, tipa tusiranje za koju ne treba neko posebno razmisljanje, mora da radi nesto, pa tako misli odlutaju i razmislja se o poslu, politici, necemu skroz levo, jednostavno odlutas mislima, jer trenutna radnja (tipa tusiranje) ne zahteva neku preveliko razmisljanje.

pa ako si post otkukucao kako treba, a ne u njemu nesto cemu se tvoja svjesna volja protivi, to je odlicno. Zove se automatska radnja, i obavlja je: predsvjesno. Ako je protiv volje nesto, svjesne, onda se zove simptom i obavlja ga nesvjesno.

- - - - - - - - - -

Mozak kada radimo neku "automatsku" radnju, tipa tusiranje za koju ne treba neko posebno razmisljanje, mora da radi nesto, pa tako misli odlutaju i razmislja se o poslu, politici, necemu skroz levo, jednostavno odlutas mislima, jer trenutna radnja (tipa tusiranje) ne zahteva neku preveliko razmisljanje.
NE NEGO JE OBRATNO RAZMISLI MALO STO PISES: AKO RADI NESTO STO VOLI (RAZMISLJA O ZENI, POLITICI, NE ZNAM...) A MORA DA SE TUSIRA TO STO MORA NE OBAVLJA SVJESNO ALI zavisi od bojlera. Ako ima malo tople vode onda se obavlja svjesno. Moj bojler ima premalo tople vode uvjek i ja moram da mislim na tusiranje. Nervira me to sto ti pises, jer je obratno...
A da te pitam: odakle ti znas da je razmisljanje u mozgu, jesi li ti neki strucnjak za mozak? A ja bas proucavam mozak i znam da nema nikakvih dokaza da je razmisljanje nesto sto obavlja mozak.
Zasto ti uzimas pravo na sebe da pricas o mozgu, da nisi neurolog, psiholog, neuropsiholog? Ne djelujes mi uopste kao tako nesto, a pricas o mozgu, a to je stvarno ruzno od tebe ako nisi (ili jos gore ako jesi) a pricas o mozgu nesto sto ne znas.

Ne smeta, ako se tusirate, jedete, skacete sa mosta, setate ravnom asfaltiranom stazom kroz park ili dubite na glavi, ali kada vozite, radite ili samo piskarate po forumu bilo bi pametnije da mislite sta radite, postoje upozorenja za koriscenje lekova koji izazivaju ovakva stanja.
Ono sto vam je dosadno i ne moze da vam zadrzi paznju iskljucivo treba raditi tako da drugi ne zavise od toga, to je pristojno, ako vec to radite onda imate problem koncentracije i trebalo bi ga leciti.

Ne smeta, ako se tusirate, jedete, skacete sa mosta, setate ravnom asfaltiranom stazom kroz park ili dubite na glavi, ali kada vozite, radite ili samo piskarate po forumu bilo bi pametnije da mislite sta radite, postoje upozorenja za koriscenje lekova koji izazivaju ovakva stanja.
Ono sto vam je dosadno i ne moze da vam zadrzi paznju iskljucivo treba raditi tako da drugi ne zavise od toga, to je pristojno, ako vec to radite onda imate problem koncentracije i trebalo bi ga leciti.
Mislis na (mislim da ne postoji prevod) "blackout" stanja - kad ti dzabe reci sto si radio kad se i ne sjecas? Pa nece jedan jedini lijek za smirenje ni najvece doze koja se proizvodi izazvati "blackout", moze sa vise ljekova. Recimo najveca doza alprazolama je 1mg, ne izazva ni macki mojoj kad ga je pojela sa poda slucajno mi ispao (ili moram tako da napisem) "blackout"...

Poslednja izmena:
Merediane nije tema o lekovima. Zamislite npr jednog harmonikasa na nekom veselju. Jer neko misli da on razmislja o onome sto svira. dovoljno mu je da cuje prvi akord i usklađuje se sa celim orkestrom , pronalazi pesmu iz "glave" ( valjda ste videli da se oni u orkestru retko kad dogovaju oko redosleda numera) , a zatim ako pevac " ispadne " orkestar se prilagođava , menja tonalitet. Taj "harmonikas" skoro uopste ne misli o radu svojih prstiju , vec o "kumu, gostima , novčaniku ili nekoj gošći " . Sad zamislite da se to isto desava vozačima autobusa, koji krecu , staju naplaćuju karte i na tabli od grada gde treba da stignu upitaju sami sebe " kad ja dođoh ovde" ? A t je ono sto sam upravo pitao takve ljude , dali im se to desava.

Merediane nije tema o lekovima. Zamislite npr jednog harmonikasa na nekom veselju. Jer neko misli da on razmislja o onome sto svira. dovoljno mu je da cuje prvi akord i usklađuje se sa celim orkestrom , pronalazi pesmu iz "glave" ( valjda ste videli da se oni u orkestru retko kad dogovaju oko redosleda numera) , a zatim ako pevac " ispadne " orkestar se prilagođava , menja tonalitet. Taj "harmonikas" skoro uopste ne misli o radu svojih prstiju , vec o "kumu, gostima , novčaniku ili nekoj gošći " . Sad zamislite da se to isto desava vozačima autobusa, koji krecu , staju naplaćuju karte i na tabli od grada gde treba da stignu upitaju sami sebe " kad ja dođoh ovde" ? A t je ono sto sam upravo pitao takve ljude , dali im se to desava.
razmislja itekako harmonikas o radu prstija, osim mozda na dugmetaru, ali na onu sa tastaturom... pa slusaj ovo reci sam moze li bez razmisljanja:

Lepo sam rekao da ne radis bez mozga stvari, a ti hoces. Svako moze da radi automatski mnogo stvari i to je jasno, ali ne moze da ih radi kako treba. Verovatno nisi registrovao slovnu razliku, jer ne razmisljas sta je meridijan, a sta meredijan. Ne bi primetio da ti je zadnja leva guma probusena i dosao bi na felni jer ne mozes da primetis razliku izmedju loseg puta i busne gume. Mada mozda je normalno da dok krojis mislis o voznji, a kada vozis mislis na cepanje drva, pa kada cepas deva mislis na krojenje gaca i tako u krug.

Poslednja izmena:

Back