Automatsko redukovanje veličine fotke za upload

Postoji maksimum fizičke veličine koju sistem neće da prihvati, a inače se sve fotografije veće od 1024 po dužoj strani redukuju na taj maksimum.
Čim moja fotografija na telefonu sadrži više boja, živopisnija je, onda logično zauzima i više memorije. A onda je ne mogu upload ovde. Neću sad na netu redukovati samostalno veličinu te fotka da bi se smestila.
Isti problem imam i na računaru.

Čim moja fotografija na telefonu sadrži više boja, živopisnija je, onda logično zauzima i više memorije. A onda je ne mogu upload ovde. Neću sad na netu redukovati samostalno veličinu te fotka da bi se smestila.
sistem mora da se optimizuje da ne bi bilo zagušenja servisa. Primanje prevelikih fajlova zauzima prostor i povećava vreme obrade. Da bi se izbeglo, postavljaju se limiti.

To je znano. Zato i kažem da se veličina fajla redukuje tako što će prepoznati da je fotka i srediti taj problem.
Nema potrebe da se sistem zagušuje sa 10MB fotkom koju treba da obradi. Korisnik može da je pripremi da bude prihvatljive veličine. Mislim da se radi o fizičkoj veličini na disku a ne o broju piksela

upravo sam testirao razne veličini i ustanovi da je maksimum negde oko 4 Mb po fajlu. Fizičke dimenzije (broj piksela) nisu ograničavajuće.

ja taj problem sa telefonom rešavam tako što pošaljem sebi sliku na imejl pri čemu imam opciju da je redukujem
Suvišan korak zarad tako jednostavne stvari. Svaki korisnik želi jednostavnost.
Drugo, ja nisam ni tražio da limit bude 100000MB da bih ja bio zadovoljan.
Mislim da sam veoma jednostavno i jasno rekao šta želim još u prvom postu.

Ako je fotka, neka sistem tu veliku fotku (prevazilazi maksimum) redukuje taman toliko da može proći. Čim postoje sajtovi koji to obrađuju, onda se može naći i plugin. Ali je stvar volje.

Suvišan korak zarad tako jednostavne stvari. Svaki korisnik želi jednostavnost.
Drugo, ja nisam ni tražio da limit bude 100000MB da bih ja bio zadovoljan.
Mislim da sam veoma jednostavno i jasno rekao šta želim još u prvom postu.

Ako je fotka, neka sistem tu veliku fotku (prevazilazi maksimum) redukuje taman toliko da može proći. Čim postoje sajtovi koji to obrađuju, onda se može naći i plugin. Ali je stvar volje.
Drugim rečima, očekuješ da sistem na krstarici prihvati neograničenu veličinu fajla?

Drugim rečima, očekuješ da sistem na krstaricu prihvati neograničenu veličinu fajla?
Upravo rekoh ne. Želim da prepozna da je fajl prevelik i da, ako je recimo 5MB, privremeno upload, redukuje, postavi i sačuva to, a original discarduje. Servisi koji redukuju bilo koje fotografije moraju prvo uzeti original, pa tek onda redukovati i vratiti, a posle obrisati to što su uzeli.

Upravo rekoh ne. Želim da prepozna da je fajl prevelik i da, ako je recimo 5MB, privremeno upload, redukuje, postavi i sačuva to, a original discarduje. Servisi koji redukuju bilo koje fotografije moraju prvo uzeti original, pa tek onda redukovati i vratiti, a posle obrisati to što su uzeli.
Znači hoćeš da krstarica prihvati neograničenu veličinu fajla za obradu?

sada postoji ograničenje na 4 Mb (čini mi se) a ti bi da to ograsničenje ne postoji?

Grayscale slika zauzima isto memorije kao i slia u coloru, ono sto menja memoriju/velicinu slike je rezolucija

Znači hoćeš da krstarica prihvati neograničenu veličinu fajla za obradu?

sada postoji ograničenje na 4 Mb (čini mi se) a ti bi da to ograsničenje ne postoji?
Odustajem. Ja ti odgovorim na pitanje, ti opet po istom teraš, kao da ne čitaš ono što ti pišem. Ne znam zašto ćaskaš ako nisi stručan?
Grayscale slika zauzima isto memorije kao i slia u coloru, ono sto menja memoriju/velicinu slike je rezolucija
Što bi značilo da telefon pravi rezoluciju veću nego što forum podržava. Pomalo je to bezvezno. Ne razumem, sad treba da redukujem kvalitet na telefonu da bih se prilagodio forumu.

Što bi značilo da telefon pravi rezoluciju veću nego što forum podržava. Pomalo je to bezvezno. Ne razumem, sad treba da redukujem kvalitet na telefonu da bih se prilagodio forumu.
Da, snimas u manjoj rezoluciji ili stavis neki free app na telefon koji ce smanjiti sliku ( rezoluciju )i onda uradis upload ;)

Rešenje
Odustajem. Ja ti odgovorim na pitanje, ti opet po istom teraš, kao da ne čitaš ono što ti pišem. Ne znam zašto ćaskaš ako nisi stručan?
ti ignorišeš ono što ja pišem. Dovoljno se razumem i u digitalnu fotografiju i u rad sistema da mogu stručno da ti odgovor, što i jesam. Insistiraš da krstarica prihvati bilo koju veličinu fajla na obradu (jer ne navodiš koja je to veličina fajla koja bi tebe zadovoljila). Svi fajlovi se obradjuju, smanjuje je rezolucija ako je potrebno (maksimum 1024 piksela po dužoj strani) i vrši se značajna kompresija. Postoji ograničenje veličine ulaznog fajla, izgleda negde oko 4 Gb, da se izbegne potencijalno zagušenje sistema.

To sam i ja primetio ,najkvalitetnije fotke i ne podrzava softver.

Lepo dečko kaže: bez obzira na veličinu slike da forum prihvati sliku i automatski prilagodi dozvoljenoj veličini.
To nije ništa novo.
Naravno, u razumnim granicama. Razlog tome je što, da bi on uopšte obradio, mora prihvatiti upload. A ne možemo staviti max upload size na 100 MB, nema smisla. Treba nešto veće od 4MB, ali opet ne mnogo. Taman da prihvati sve ove rezolucije jače i da se nakod redukcije obriše taj original i sačuva novonastali.

netačno. Crno bela slika ima jedan kanal a u boji tri (RGB), tako da je 3 puta veća kada nije kompresovana.
Bitno je kako je deklarisana slika (kao tip) a ne šta je sadržaj. Sadržaj je bitan kod kompresije.
Netacno... RAW format zauzima isto mesta, sve zavisi od formata slike i konverzije koju program koristi, tj dal se bolje snalazi sa B/W slikama.

Netacno... RAW format zauzima isto mesta, sve zavisi od formata slike i konverzije koju program koristi, tj dal se bolje snalazi sa B/W slikama.
Slike u RGB boji imaju tri kanala, bukvalno tri slike, svaka za pojedinačne boje - crvena, zelena, plava. B/W ima samo jedan kanal, to jest samo jednu sliku.
RAW iz neke kamere možda uvek snima 3 kanala pa ti onda prikaže samo jedan kombinovan kanal kao crnobelu siku. Ne znam šta pojedinačne kamere rade interno ali ovo sa Greyscale i RGB stoji. I kao dodatak, možeš da izabereš i CMYK mode što je 4 kanala i te slike su još veće (na disku iako su istih dimenzija),

Evo primer nekompresovano veličine slike (TIF format) koju sam sada konvertovao u 3 različita moda
Grey - 440 Kb
RGB - 1230 Kb
CMYK - 2160 Kb

U zavisnosti od kompresije, recimo JPG, veličina dramatično opada. Recimo
RGB original 1230 Kb
jpg level 12 (fotošop) - 276 Kb (najmanja kompresija, najbolji kvalitet)
rgb12.jpg

jpg level 9 (fotošop) - 125 Kb (mala kompresija, dobar kvalitet)

rgb9.jpg

jpg level 5 (fotošop) - 84 Kb (umerena kompresija, osrednji kvalitet kvalitet)

rgb5.jpg

Back