autohtono voce

imaju li one neko ime

Samo imaju ime karamanke jer su autohtone.

Rastu na ogranicenoj teritoriji u divljem stanju.

- - - - - - - - - -

Moglo bi se reci da je autohtono balkansko voce DREN.

Nisam cuo da drena ima na drugim prostorima.

Inace dren je FANTASTICNOG UKUSA, u zivotu nisam probao voce finije od drena, a jeo sam desetine vrsta tropskog voce za koja se u Evropi jako slabo zna.

ajd sad , svi ljubitelji autohtonog voca svi vocari hobisti, otvaram temu samo za nas , za pocetak voleo bih da razmenimo misljenja o kruskama koje nezahtevaju hemijsku zastitu a zahvalne su za rakiju ;-)

Дефинитивно крушка Оскоруша не треба хемијску заштиту и веомаааа укуснааа њаааааами :D

Имаш готових калемљених садница купити (ја купио неколико) и оне пре пророде, а имаш и ових дивљих, на огласу око 500 динара.
https://www.kupindo.com/pretraga.php?Pretraga=oskorusa&CeleReci=0&Grupa=884

- - - - - - - - - -

Oskorusa nije kruska.

Oskorusa je - oskorusa.

Да ли је истина да Дрен не може да рађа ако нема баш у близини још који дрен ради опрашивања. Мени и мало даљем комшији сваке године лепо процвета али нема плода. Ко руком однесено? Шта је проблем?

Имаш готових калемљених садница купити (ја купио неколико) и оне пре пророде, а имаш и ових дивљих, на огласу око 500 динара.
https://www.kupindo.com/pretraga.php?Pretraga=oskorusa&CeleReci=0&Grupa=884

- - - - - - - - - -

Да ли је истина да Дрен не може да рађа ако нема баш у близини још који дрен ради опрашивања. Мени и мало даљем комшији сваке године лепо процвета али нема плода. Ко руком однесено? Шта је проблем?

E to stvarno ne znam.

Moras potraziti na netu ili pitati nekoga ko zna.

Moglo bi biti da je dvodoma biljka.

Ali da je divan - divan je.

Ja u mojih 6 decenija NIKADA NISTA plemenitije stavio u usta nisam nego dren!

Ima ukus andjela!

Добио сам на поклон две саднице и посадио пре 3-4 године и ове године прво цветање али нема плода. Нисам никад пробао. Јел укус опор као аронија? Каже ми једна жена из села да једино од дрена акд прави мармеладу не треба конзерванс или бил шта хемисјко и да се неће покварити, наводно у себи има неку природну супстанцу која спречава кварење.

Ако је дводома на ком растојању другу да посадим? јел има ту мушка -женска или то нема везе?

IMG_20210504_135201.jpg

Ево моје оскоруше :)

Да ли неко зна зашто на једној има баш обилно цветова, а на другој ниједан. Обе сађене у исто време, сличне и по висини..

Back