A ko je tebi dao ekskluzivno pravo da pišeš to što pišeš? Svako ima svoje mišljenje a ovo je forum ako si zaboravio. Ja mislim da sam ja u pravu, ti verovatno misliš da si ti, nit ja tebe mogu da ubedim niti ti mene.
A o orijentalizmu znam sasvim dovoljno, nije potrebno da budem "orijentalista" poput tebe.
O dostignućima orijenta kroz istoriju... to je posebna tema i ne bih ovde. Svakako postoji, nego... vidjaš ove azilante kako tumaraju oo Srbiji svakog dana. Misliš da su njihovi preci bili kadri da stvore, naprave, izmisle, nešto što je oplemenilo civilizaciju?
Не знам шта бих ти рекао на ову задњу опаску. Рецимо да су Французи у 16-17 веку измислили парфем да не би смрдели, пошто су се јако ретко купали. Дапаче је чак и двор Луја 14-ог направљен без иједног јединог купатила, или ВЦ-а.
Османлије су у то време у свакој селендри имали хамаме, топлу воду итд.
Није ово похвала Оријенту него критика твог бесрамног хваљења Запада и његових богзнакаквих "достигнућа".
А реално тај Запад је до открића Америке и почетка колонијализма био хладна и мрачна припиздина где је Бог рекао лаку ноћ.
Иначе, ко зна, да су смрдљиви Западни хоштаплери, убице и пљачкаши (ово није увреда, стварно су смрдели, као француски племићи без парфема у време Лујева) успели у Крсташким ратовима, можда Америка никад не би ни била откривена, мада имајући у виду судбину Цариграда, ко зна како би и ми прошли. Quick hint : погледај судбину староседелаца Америке и њихових култура и цивилизација.
Оно, мишљење јест као задњица, свако га има, али нису ни сва мишљења валидна. Јербо не разговарамо овде о личним преференцијама него о објективним категоријама.
Ти си сам себе назвао "ојропом" а не ја. Можда је за тебе "Ојропа" нешто лично ?
Иначе тако се води дискусија, аргумент па контрааргумент, а разумни и поштени људи кроз разговор долазе до конвергенције мишљења.
Они нечасних намера или примитивци настављају своју жваку правећи се као да ништа нису чули. Или се свађају, односно вређају саговорника. Из немоћи наравно.