Autodestruktivnost

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
Sam pojam autodestruktivnost,možemo povezati sa zavisničkim ponašanjem, samoozleđivanjem ili suicidalnim ponašanjem.
Autodestruktivnost je ponašanje s kojim smo se susreli barem jedanput u životu.
To su bili oni trenuci kada smo odustali jer smo se previše plašili nekog neuspeha ili smo podcenjivali svoje mogućnosti,

Autodestrukcija je oblik samokažnjavajućeg ponašanja koje je često reakcija na lične neuspehe.
Autodestruktivna osoba često okrivljuje samu sebe za sve poteškoće koje je doživela,
Autodestruktivna osoba je jako nesretna osoba koja svoj pravi problem ne može videti od silnih negativnih emocija koje oseća prema samoj sebi.
Te emocije utiču na sve aktivnosti u svakodnevnom životu, uključujući i međuljudske odnose( koji su često nestabilni i kratkotrajni)

Strah-i-izolacija

SIMPTOMI:
  • manjak samopouzdanja,
  • negativno razmišljanje,
  • loše mišljenje o sebi,
  • mržnja samog sebe,
  • preteran strah od neuspeha,
  • depresija i anksioznost
  • nezadovoljstvo vlastitim životom,
  • nestabilni međuljudski odnosi,
  • samoozleđivanje
  • pojava ovisničkih ponašanja (droga, alkohol)
  • zanemarivanje fizičkog izgleda,
  • nepotrebno žrtvovanje,
  • mentalno zanemarivanje,
  • nemogućnost suočavanja sa samim sobom.
Nije svaka autodestruktivna osoba ujedno i psihički bolesnik
i nisu sva autodestruktivna ponašanja toliko ekstremna .

Autodestruktivno-ponašanje

Ako se prepoznajete u ovome:

• Ako se osećate loše, nemojte se izolovati. Potražite ljude koji pozitivno utiču na Vas i koji Vas mogu saslušati.
  • Setite se životnih situacija u kojima ste bili jako sretni! Pokušajte se setiti što Vas je tada činilo sretnim.
  • Nemojte se dovoditi u situacije samopovređivanja i izbegavajte objekte kojima biste sebi mogli nauditi.
  • Pokušajte pronaći pozitivne stvari i aktivnosti koje Vas zanimaju i čine sretnima.
  • Oslobodite svoju kreativnost i talenat
  • Bavite se nekom fizičkom aktivnošću
  • Brinite se za svoje mentalno zdravlje
  • Potražite ljude koji su proživeli isto što i Vi i pokušajte s njima podeliti svoje poteškoće.
  • Potražite stručnu pomoć. Postoje različiti psihoterapijski pravci koji Vam mogu pomoći u borbi protiv autodestruktivnosti.

Tuga-i-depresija

Imamo ljude koji su workoholic-i i kada nesto ne stignu da urade, a hteli su, kazne sebe i ne spavaju dok ne zavrse na ustrb zdravlja.
Da, ima i toga.
možemo da kažnjavamo sebe na razne načine.
I moje mišljenje je da u svakoj vrsti autodestruktivnosti postoji i doza mazohizma.
Automazohizma..
Jedino što bi moglo da se doda je da mazohizam uvek pruža uživanje , a kod autodestruktivnosti
Ono samo ne postoji ...Ima o tome dosta da se razmišlja.
Jedna stvar koja je odmah jasna je da zdravo i prijatno nije.
Znam po sebi .Ja sam autodestruktivna.

Da, ima i toga.
možemo da kažnjavamo sebe na razne načine.
I moje mišljenje je da u svakoj vrsti autodestruktivnosti postoji i doza mazohizma.
Automazohizma..
Jedino što bi moglo da se doda je da mazohizam uvek pruža uživanje , a kod autodestruktivnosti
Ono samo ne postoji ...Ima o tome dosta da se razmišlja.
Jedna stvar koja je odmah jasna je da zdravo i prijatno nije.
Znam po sebi .Ja sam autodestruktivna.
Svakako je autodestruktivnost direktno povezana sa mazohizmom. To moze biti opijanje, drogiranje, rizican seks, prejedanje i izolacija itd itd.
To uzivanje koje pruza mazohizam je deo nehtenja da se bilo sta promeni. Usudjujem se reci da je sposobnost uvidjajnosti redukovana.
Nije prirodno da covek zeli ostati u stanju patnje. Tu se stvar otrgla kontroli. Takodje bih se usudio reci da takvi ljudi manje vise vegetiraju bez nekog cilja u zivotu. Nihilisticki pogled na svet. Sto ne znaci da oni nisu sposobni da funkcionisu ili da budu dobri i sl.

Što se tiče oslobađanje od uticaja društva,i autoriteta-
to potpisujem. Ali vrednosti vidim i shvatam, njih se ne odričem.
Uglavnom tim odricanjima bi trebalo da se stekne nova spoznaja sebe i svega onoga unutar sebe
Ja sam to spoznala ..Pored autodestruktivnosti ..
Može se kontrolisati , barem ja mogu.Toliko da ne ode u ekstrem.
.

Što se tiče oslobađanje od uticaja društva,i autoriteta-
to potpisujem. Ali vrednosti vidim i shvatam, njih se ne odričem.
Uglavnom tim odricanjima bi trebalo da se stekne nova spoznaja sebe i svega onoga unutar sebe
Ja sam to spoznala ..Pored autodestruktivnosti ..
Može se kontrolisati , barem ja mogu.Toliko da ne ode u ekstrem.
.
Samo pozitiva. :D

Pa mene i komedije guraju u depresiju..
Drugačije funkcionišem.
Izgleda -nelogično..
Komedija je dogadjaj, a ne stanje duha. Kada kazes da te pozitiva baca u depresiju, to vec nije moguce jer ako si vec u srecnom stanju duha, on te ne moze baciti u nesrecnom.
Kada su u pitanju komedije koje su povezane sa smehom i radoscu, one ipak nisu stanje duha vec dogadjaj koji moze prouzrokovati depresiju. Mozda je neka smesna scena asocijacija na dogafjaj iz proslosti koji si imala, ali se kasnije to pokazalo tragicnim i sl.
Uglavnom, razumes o cemu govorim. Samo da odvojimo ta dva.

Sam pojam autodestruktivnost,možemo povezati sa zavisničkim ponašanjem, samoozleđivanjem ili suicidalnim ponašanjem.
Autodestruktivnost je ponašanje s kojim smo se susreli barem jedanput u životu.
To su bili oni trenuci kada smo odustali jer smo se previše plašili nekog neuspeha ili smo podcenjivali svoje mogućnosti,

Autodestrukcija je oblik samokažnjavajućeg ponašanja koje je često reakcija na lične neuspehe.
Autodestruktivna osoba često okrivljuje samu sebe za sve poteškoće koje je doživela,
Autodestruktivna osoba je jako nesretna osoba koja svoj pravi problem ne može videti od silnih negativnih emocija koje oseća prema samoj sebi.
Te emocije utiču na sve aktivnosti u svakodnevnom životu, uključujući i međuljudske odnose( koji su često nestabilni i kratkotrajni)

Strah-i-izolacija

SIMPTOMI:
  • manjak samopouzdanja,
  • negativno razmišljanje,
  • loše mišljenje o sebi,
  • mržnja samog sebe,
  • preteran strah od neuspeha,
  • depresija i anksioznost
  • nezadovoljstvo vlastitim životom,
  • nestabilni međuljudski odnosi,
  • samoozleđivanje
  • pojava ovisničkih ponašanja (droga, alkohol)
  • zanemarivanje fizičkog izgleda,
  • nepotrebno žrtvovanje,
  • mentalno zanemarivanje,
  • nemogućnost suočavanja sa samim sobom.
Nije svaka autodestruktivna osoba ujedno i psihički bolesnik
i nisu sva autodestruktivna ponašanja toliko ekstremna .

Autodestruktivno-ponašanje

Ako se prepoznajete u ovome:

• Ako se osećate loše, nemojte se izolovati. Potražite ljude koji pozitivno utiču na Vas i koji Vas mogu saslušati.
  • Setite se životnih situacija u kojima ste bili jako sretni! Pokušajte se setiti što Vas je tada činilo sretnim.
  • Nemojte se dovoditi u situacije samopovređivanja i izbegavajte objekte kojima biste sebi mogli nauditi.
  • Pokušajte pronaći pozitivne stvari i aktivnosti koje Vas zanimaju i čine sretnima.
  • Oslobodite svoju kreativnost i talenat
  • Bavite se nekom fizičkom aktivnošću
  • Brinite se za svoje mentalno zdravlje
  • Potražite ljude koji su proživeli isto što i Vi i pokušajte s njima podeliti svoje poteškoće.
  • Potražite stručnu pomoć. Postoje različiti psihoterapijski pravci koji Vam mogu pomoći u borbi protiv autodestruktivnosti.

Tuga-i-depresija

Bio sam prilično autodestruktivan.
Bogu hvala pa sam uvideo, a i drugi su mi govorili da "miniram sebe, ne volim sebe" i mislim da sam prilično "obrnuo kormilo"
Budno motrim sad da sebi želim samo i samo lepe, divne stvari. I da volim sebe.

Back