autodestrukcija

Odlična tema!
Smatram da je to pojava uslovljena frustracijom i kompleksima. Najbolja borba je kad se na vrijeme otkrije uzrok, jer samodestrukcija dolazi upravo od nepoznavanja terena, i ona se prva pokazuje kao adekvatno rešenje za posrnuli ego. To je neko moje viđenje na to, sad ako neko ima šta da me ispravi, neka kaže. :)

kako se borite protiv ponašanja, navika i želja
za koje znate da su objektivo loše, ali vam đavo ne mira i vuče vas u provaliju

Pa zavisi, uglavnom radim te greske, baziracu se na poroke, i nastavljam ih raditi. Samo sto ja o svojim greskama i porocima znam sve, znaci ne idem glavom bez obzira. I znam da cu ih jednog dana prestati, ako se pocinju otimati kontroli.

Osvešćivanjem unutrašnje logike uverenja kojim je takvo ponašanje motivisano...

Inače, ljudi se angažuju u onim aktivnostima za koje veruju da će im doneti neku dobit. Čovek često može biti podeljen po pitanju nekoga/nečega ali je ponašanje uvek odraz preovlađujućeg dela ličnosti ( u kojem se nalazi self ), dela koji pretenduje da zna šta je za osobu najbolje u datoj situaciji. Suština je da onaj koji 'objektivno zna', da je neki potez loš za njega to sigurno nikada neće učiniti. To, međutim, podrazumeva da nema nesvesnih motiva, što skoro nikada nije slučaj.

Najbolja borba je kad se na vrijeme otkrije uzrok, jer samodestrukcija dolazi upravo od nepoznavanja terena, i ona se prva pokazuje kao adekvatno rešenje za posrnuli ego.

Slažem se.

kako se borite protiv ponašanja, navika i želja
za koje znate da su objektivo loše, ali vam đavo ne mira i vuče vas u provaliju

Uzrok autodestrukcije je podsvesno nezadovoljstvo , pa čak i mržnja usmerena prema samom sebi , povezana sa kompleksom niže vrednosti . Tu ima raznih slučajeva : nezadovoljstvo fizičkim izgledom , poreklom , imovnim stanjem ... Autodestrutivna osoba po pravilu smatra da se taj nedostak ne može ispraviti i da je on sputava u životu . Zbog toga stvara matricu ponašanja koja još više uvećava nedostatak . Na primer , osobe nezadovoljne svojim izgledom se često tetoviraju , rade pirsinge i.t.d. , i na taj način dodatno unakazuju svoje telo koje preziru . Osobe koje preziru svoje poreklo u svakoj prilici se trude da se distanciraju od njega , da prikažu sredinu iz koje su potekle kao primitivnu i zaostalu i.t.d. - čime u stvari sebe još više srozavaju u očima drugih .

Lečenje autodestrukcije je dosta komplikovano - tu ne pomažu uobičajene gluposti tipa " lep si takav kakav jesi" z:mrgreen: , i slično zatvaranje očiju pred realnošću . Pre svega treba autodestruktivnoj osobi vratiti samopouzdanje i pomoći joj da nedostak ukloni ili ako je to nemoguće da nađe način da živi sa njim a da ipak ostvari određene ciljeve u životu .

nekad nisu lose npr mozda bolje da se resetujes tako sto se napijesh jednom nedeljno nego da izigravas finocu i da puknes iznutra od chira. mozda postoji i trece resenje ali nekada ljudi nisu spremni na to.
mada izigravam finocu ne napijam se jednom nedeljno. mislim da postoji konstruktivna autodestrukcija

Uzrok autodestrukcije je podsvesno nezadovoljstvo , pa čak i mržnja usmerena prema samom sebi , povezana sa kompleksom niže vrednosti . Tu ima raznih slučajeva : nezadovoljstvo fizičkim izgledom , poreklom , imovnim stanjem ... Autodestrutivna osoba po pravilu smatra da se taj nedostak ne može ispraviti i da je on sputava u životu . Zbog toga stvara matricu ponašanja koja još više uvećava nedostatak . Na primer , osobe nezadovoljne svojim izgledom se često tetoviraju , rade pirsinge i.t.d. , i na taj način dodatno unakazuju svoje telo koje preziru . Osobe koje preziru svoje poreklo u svakoj prilici se trude da se distanciraju od njega , da prikažu sredinu iz koje su potekle kao primitivnu i zaostalu i.t.d. - čime u stvari sebe još više srozavaju u očima drugih .

Lečenje autodestrukcije je dosta komplikovano - tu ne pomažu uobičajene gluposti tipa " lep si takav kakav jesi" z:mrgreen: , i slično zatvaranje očiju pred realnošću . Pre svega treba autodestruktivnoj osobi vratiti samopouzdanje i pomoći joj da nedostak ukloni ili ako je to nemoguće da nađe način da živi sa njim a da ipak ostvari određene ciljeve u životu .

da ali ne mozes ukinuti estetsku hirurgiju, znaci ne rekonstruktivnu nego bas estetsku koja cesto ljudima izgleda kao hir, znaci mnogi ce da kazu Ej sto to uradi??? a osoba nesto tripuje da je sad bolje i veruje da je bolje nesto kao dambo mozda i perce, a mozda je i realno. danas ima previse mogucnosti da se ljudi vade iz nekog licnog problema i nekad zakinu na jednom da imaju na drugom
ono sto je cudno jeste koliko psiholozi i prihijatri pricaju a sve je uvek isto?

da ovo je najrealnije

Tvoj doživljaj nekog ≠ njegov doživljaj sebe.

padaju mi na pamet neke svetske zvezde ajd rok glumci ili pevaci, koji su bili masovno voljeni a umrli su od autodestrukcije (da zanemarimo teorije zavere sad?). e sad mozda njega niko ne voli direktno, ne moze da razume da ima prave probleme, svi mu se ulizuju i tako. to se sve mozda desava i na nizim nivoima nekoj lokalnoj zvezdi. mada evo sto bih se ukokala: sve sam videla. onda sam se setila nekih ljudi ili osobe koja bi mozda volela da mi naudi ali nekako da mi ispira mozak, subliminalno ; ))) ono da ni ne znam sta me je snaslo i onda sam se setila da mi se i ne ubija.
ali ono zivot je beskonacni niz poslova koje treba da uradis, moze da bude i da nije tako ali sad ne vidim to. to znam vec sad, to sve treba da radim do smrti, tako da moze i odma. mada ima tu i protivargumenata zasto ne mislim tako :) :(

da i to je velika razlika.

ipak mislio sam više na loše navike bliske sa zavisnostima
koje znaš da više loše utiču nego dobro, al im se prepuštaš

ako znas sto se prepustas? kad ti dodje taj trenutak
zato sto ako zatvoris na jednoj strani mlaz ta voda ostaje unutra i oce da izadje. pa neko trivijalno resenje je mozda da nesto ne radis ali ta voda tu i dalje postoji. znam toliko da mozes nesto da ne radis, a ako nisi u stanju da kontrolises potpuno, mozes ponekad delimicno ili da se bavis sto manjim brojem, onoliko koliko mozes, tih navika. nekako postepeno da rasclanis. nije to nesto, najcesce je mrka kapa, ali kao radis na tome

APEL SVIM LJUDIMA DOBRE VOLJE:

2visdpe.gif

Back