AutoCad 2D i 3D

Pa moze i u Autocad-u da projektuje trodimenzionalne objekte s' tim da su Catia i Solidworks dosta profesionalniji programi za 3D parametarsko modeliranje, zastupljeniji su u vise masinskom inzenjeringu,dok su za arhitekturu zastupljeniji AutoCAD Architectural i ArchiCAD koji imaju mogucnost 3D projektovanja, za konacnu fotorealisticnu vizuelizaciju su potrebni MAX ili Maya posto imaju dosta mocnije rendere kao sto su mental ray , V ray i sl. Sve u svemu za ovakav poduhvat je potrebno vise od jednog softvera.

Ja vec imam na racunaru instaliran Autocad2013,Autodesk design review 2013 i Inventor fusion 2013 ali nije problem nabavicu i neki od gore navedenih pa cu poceti u njemu....Najbitnije mi je da ne moram posle nekog vremena da se vracam opet na pocetak i zato sam i napravio temu da bih dobio savet odakle je najbolje poceti

Pa moze i u Autocad-u da projektuje trodimenzionalne objekte s' tim da su Catia i Solidworks dosta profesionalniji programi za 3D parametarsko modeliranje, zastupljeniji su u vise masinskom inzenjeringu,dok su za arhitekturu zastupljeniji AutoCAD Architectural i ArchiCAD koji imaju mogucnost 3D projektovanja, za konacnu fotorealisticnu vizuelizaciju su potrebni MAX ili Maya posto imaju dosta mocnije rendere kao sto su mental ray , V ray i sl. Sve u svemu za ovakav poduhvat je potrebno vise od jednog softvera.

auto cad je vektorski program i samim tim je veoma ogranicen u 3d prostoru.

sto se tice renderinga recimo solidworks ima dosta dobar rendering ali za njega postoji maxwell plugin koji je toliko mocan da postoji i za mayu ili 3d studio na primer i sa njim solid works dolazi do nivoa fotorealisticnosti koju ni maja ne moze da dostigne bez tog plugina

Naravno da je ogranicen jer je specijalizovan iskljucivo za projektovanje, ako zeli vecu manipulaciju onda naravno Catia ili Solidworks, nije bas precizirao koliki su mu zahtevi.

Sto se tice finalnog rezultata ne moze nikad da dobije bolji fotorealisticni rezultat u nekom CAD programu kome to i nije namera od klasicnog CGI softvera ma koji god render engine koristio, prvo mnogo veca manipulacija tekstura, osvetljenja,refleksija, okruzenja i jos mnogo toga utice na kvalitet rendera, ali ova prva 4 su kljucni faktori. Ali ako mu fotorealisticnost nije toliko bitna onda je OK prezentacija i u nekom CAD programu.

Sto se tice Maxwell rendera , to je vrlo mocan render , dobijaju se fini rezultati, vrlo je lak za podesavanje ali ga ne bih preporucio zbog toga sto je potrebna citava vecnost i bolesno jak hardver da bi dobio iole bolji rezultat no sto je potrebno V-Ray i Mental ray renderu, a razlika je zanemarljiva.

CAD render

4b972c1f7fb73_6.jpg

3D Studio Max render

http://3.***************/-u3CGToWQwH0/TbwpTYNEfnI/AAAAAAAAAAM/FbNWAzNm1_I/s1600/housedindin.jpg

Nisam precizirao zahteve jer sad pocinjem sa modeliranjem tako da nemam neke posebne zahteve samo ono sto je potrebno za pocetka pa cu uz praksu i vezbu da se usavrsavam....Naravno da ne bi bilo lose da jednog dana i ja napravim nesto ovakvo

ti si dao malo bezvezan primer za cad rendering :)
radi se o tome da inzenjeri sustinski nemaju potrebe za tim ali daleko od toga da su to maksimumi koje ti programi pruzaju.

ovo su neki radovi sa takmicenja u solidu

Week2-RobRodriguez_0ae2e0cf76f1ffed376fe8e671e99ae3.jpg_595.jpg

ShaodunLinW4_7fe81f854d1de98b003812d9740bd843.jpg

DominikKirschnerW3_580de3b2ae2bf667cf2adc32f32e3ce7.jpg_595.jpg

DarylSpeedW3_580de3b2ae2bf667cf2adc32f32e3ce7.jpg_595.jpg

EdHawkinsW2_1f4910b041478e10de13b7d07b37b7a1.jpg_595.jpg

6a00d83451706569e20120a518a9f4970b-800wi

2012-10-26+09.59.13.jpg

itdi itd..

naravno da su programi may i 3d studio superiorniji u renderingu od cad/cam programa jer su na kraju oni i specijalizovani za jednu stvar a ovi za drugu ali daleko od toga da treba podcenjivati cad/cam programe u zoni renderinga

a prednost je to sto kad to zavrsis nemas samo sliku nego iz par klikova dobijas kompletnu tehnicku dokumentaciju da to i izradis a ako je kompjuter spojen na NUMA onda dobijas i gotov proizvod :D

samo jos neko da ga sklopi :)

Prilozi

• Week2-RobRodriguez_0ae2e0cf76f1ffed376fe8e671e99ae3.jpg
    Week2-RobRodriguez_0ae2e0cf76f1ffed376fe8e671e99ae3.jpg
    48,5 KB · Pregleda: 6
ti si dao malo bezvezan primer za cad rendering :)
radi se o tome da inzenjeri sustinski nemaju potrebe za tim ali daleko od toga da su to maksimumi koje ti programi pruzaju.

ovo su neki radovi sa takmicenja u solidu
Week2-RobRodriguez_0ae2e0cf76f1ffed376fe8e671e99ae3.jpg_595.jpg

ShaodunLinW4_7fe81f854d1de98b003812d9740bd843.jpg

DominikKirschnerW3_580de3b2ae2bf667cf2adc32f32e3ce7.jpg_595.jpg

DarylSpeedW3_580de3b2ae2bf667cf2adc32f32e3ce7.jpg_595.jpg

EdHawkinsW2_1f4910b041478e10de13b7d07b37b7a1.jpg_595.jpg

6a00d83451706569e20120a518a9f4970b-800wi

2012-10-26+09.59.13.jpg

itdi itd..

samo jos neko da ga sklopi :)

A nije bezvezno poredjenje, naprotiv bas sam postavio klasican primer. A i ti bas 'de nadje slike sa takmicenja :) Verujem i vidim da se moze postici zadovoljavajuc finalni rezultat i u Solidworksu ali moras se sloziti sa cinjenicom da niko ne zeli da gubi OGROMNO vreme da bi u cad alatu postigao priblizan rezultat kao na primerima koje si postavio a da pritom ima mogucnost da to uradi na mnogo brzi, laksi i kvalitetniji nacin.

Ja uopste ne uporedjujem te 2 vrste alata, i bio bih bezobrazan kada bih mesao parametarsko modeliranje sa klasicnim modeliranjem, samo sam dao predlog kako izvuci maksimum iz toga sta zeli da radi. Od zavisnosti sta mu je glavni cilj to neka koristi
Nisam precizirao zahteve jer sad pocinjem sa modeliranjem tako da nemam neke posebne zahteve samo ono sto je potrebno za pocetka pa cu uz praksu i vezbu da se usavrsavam....Naravno da ne bi bilo lose da jednog dana i ja napravim nesto ovakvo

Pa ne, ja sam rekao da nisi precizirao sta konkretno zelis u smislu , da li sam projektujes 2D seme u autocad-u pa zelis da ih projektujes i u 3D , i da li je to precizno modeliranje ili klasican proizvoljni dizajn, i da li ti je bitan zavrsni vizuelni prikaz modela tj. "sminka". Ja sam naveo hijerarhiju alata koja obuhvataju sve 3 tehnike.
U zavisnosti sta zelis da radis mozes ih koristiti ponaosob ili ih kombinovati ili sva 3 mada je to po mom misljenju malo veci zalogaj :)

Da rezimiramo:

1. AutoCad - precizno 2D projektovanje.

2. Solidworks, Catia , Inventor itd. - Precizno , parametarsko 3D modeliranje (naravno saradjuju sa autocad semama) , neizostavni alat za masinske elemente.

3. Autodesk 3D Studio Max - Proizvoljno 3D modeliranje , bacen je akcenat na dizajn i izgled i finalni fotorealisticni izgled modela radi prezentacije (Takodje saradjuje sa autocad *.dwg fajlovima, kao i Solidworks IGES fajlovima), sto se tice preciznosti i verodostojnosti razmera ne moze da pri*mrdi gore navedenim CAD alatima Moze saradjivati cak i direktno sa AutoCad-om koristeci seme arhitektonskih modela kao osnovu iz koje se izvlaci 3D oblik.

Choose your destiny. :)

Poslednja izmena:

Back