Autobusom u Tursku: Od 20. sata je pakao

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.644
Autobusom u Tursku: Od 20. sata je pakao

1626266547-shutterstock_1150910777-750x500.jpg

Letovanje u Turskoj može da ispadne jeftinije i od Grčke i od Albanije - pod uslovom da idete autobusom. Ipak, pre nego što se zaletite, razmislite da li možete da izdržite putovanje od 20+ sati.

Preko Sabre, aranžman za Sarimsakli je u last minute varijanti od 300 evra po osobi, a za Kušadasi od 180 evra (10 noćenja, hotelski smeštaj, autobuski prevoz). I Travelland ističe specijalnu ponudu za Kušadasi autobusom – paket aranžman uz smeštaj za 10 noćenja je 285 evra usred sezone. Argus Tours autobusima vozi u Kušadasi, Bodrum i Marmaris, a cene aranžmana su od 165, 189 i 179 evra. Zvuči prilično povoljno? Sudeći po iskustvima nekih putnika, ne treba brzati.

„Odvažila sam se na put u Tursku autobusom isključivo zbog pristupačne cene koju je podržao avanturistički duh. Nemam problem da spavam u autobusu, zato je ovaj podvig delovao i te kako realan“, kaže nam Sanja, koja je podelila za Nova.rs svoje nedavno iskustvo putovanja turističkim autobusom u Kušadasi.

„U početku je sve bilo super, krenuli smo kasno uveče tako da je u autobusu bilo sveže i tiho. Taman za spavanje. Dan je sa sobom doneo i vrućine, a bus naravno nije imao klimu. Sve je nekako bilo izdržljivo prvih 20 sati, zatim je krenuo pakao. Nenormalne količine vode pratile su potrebe za čestim pauzama – koje nisu dolazile u obzir, dok toalet u busu nije bio u funkciji. Što nije normalno za 25-časovni put, zar ne? Znoj, muke zbog toaleta i 15 ludih Nišlija koji piju rakiju od 9 ujutru, pratilo je i utrnuće udova. Noge su trnule, te smo na svakih pola sata ustajali da se protegnemo, koliko možemo. I dan danas jedan mišić u zadnjici trpi posledice tog puta. Povratak je bio još krvaviji, samim tim što je trajao 4 sata duže nego što je planirano. Sve u svemu, put u Tursku autobusom bi bio super – da traje bar deset sati manje“, zaključuje naša sagovornica.

Ugođaj u vožnji i vreme putovanja dosta zavisi od autobusa, situacije u saobraćaju i na granici, ali i od destinacije.

„Do prve destinacije do koje vozimo, mesta Sarimsakli, stiže se za 18-19 sati, a onda još oko tri sata se ide do Kušadasija. Ako se uporedi s drugim atraktivnim destinacijama, do Kušadasija se stiže pre nego do Zakintosa“, kaže Vladimir Vlaho, direktor agencije Sabra. „Kod nas su polasci ujutru i put je dosta atraktivan. Prolazi se pored Troje, a imate i jednu plovidbu od oko 40 minuta preko Dardanelija, to bude lep doživljaj, a kad se pređe na azijski deo, veći deo puta je uz more“, otkriva Vlaho.

Kako kaže, na granicama nema većih zadržavanja.

„Sad su počele gužve, ali uglavnom su automobili, nema mnogo autobusa, i brže se prolazi. Što se prelaza tiče, nikakve posebne procedure nema“.

Ipak, podsećamo da je potrebna prethodna elektronska registracija – u roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je popuniti formular, nakon čega dobijate takozvani HES KOD koji treba da odštampate ili sačuvate u telefonu. U Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

Volim da putujem autobosom, pod uslovom da puštaju muziku koju volim, volim da tokom putovanja gledam kroz prozor jer me to zaista opušta.

Pretprošlo leto sam putovala do Grčke autobusom, put mi je bio prijatan i lagan.

Volim i putovanje vozom, posebno posednjih godina od kada su vozovi komforni, klimatizovani, pod video nadzorom i čisti!

Volim da putujem autobosom, pod uslovom da puštaju muziku koju volim, volim da tokom putovanja gledam kroz prozor jer me to zaista opušta.

Pretprošlo leto sam putovala do Grčke autobusom, put mi je bio prijatan i lagan.

Volim i putovanje vozom, posebno posednjih godina od kada su vozovi komforni, klimatizovani, pod video nadzorom i čisti!

Gde su ti vozovi i koje rute su moguće? Pošto ja kad sam gledao nije ih bilo skoro, radovi ovamo, radovi onamo

I ja volim putovati busom, i što duži put to mi je zanimljivije

Problem sa našim agencijama je što angažuju svakakve krševe , neljubazne vozači i da mogu naslagali bi putnike kao sardine

Imala sam iskustvo putovanja u Tursku i to baš sa Travelland .

Bus je ispunjavao sve što sam pobrojala , kada smo nakon 25h stigli , izbacili su nas na prometnoj cesti sa sve prtljagom , pa smo se do hotela nekih 150m spuštali kao zombiji .. a onda najbolje dolazi u povratku

I ako je prilaz hotelu odličan i svi ali svi po svoje dolaze bukvalno do ulaza , naši tj Travelland je organizovao tako da se putnici penju tih 150 metara , blaga uzbrdica, bus parkiran na toj prometnoj cesti, ali sada sa suprotne strane odmah pored ispusnog kanala , tako da sa torbama pretrčavaš stojiš na sred ceste dok automobili u punoj brzini sviraju da se skloniš

I onda se jedna tura pobunila da neće da se penju , sve vreme bila dreka , pretnje , vika .. na kraju popustili, mislim putnici, bože sačuvaj prevpznici i agencija .

Kada se naša grupa isto pobunila organizator puta je pretio da će nas ostaviti , vikao , maltretirao nas ... ostaje misterija šta je problem busu da se spusti tih 150m .. neke druge godine sam videla taj isti bus parkiran ispred tog hotela

Naravno ljudi zaposleni u hotelu ne mogu da razumeju zašto bus ne siđe da pokupi 10-15 osoba

Neke druge godine, opet željna avanture krenem preko Sabre .. pitam ih izričito da li prevoze sa tim prevoznikom , kažu ne , u odlasku sve bilo ok. Bus odličan , uživanje

U povratku - dobijem obaveštenje da će polazak biti iz već poznatog hotela i kakvo iznenađenje ... isti prevoznik, ista priča , penji se, ubacuj torbe na sred prometne ceste

Ostanem bez ikakve torbe za "gore", vozači neviđene džukele , smrzla se u povratku , pregladnila, kada sam im tražila da mi na pauzi izvade stvari da uzmem nešto obući , jer je bio već kraj septembra , izvikali se na mene .. neverovatno

Pitala kasnije Sabru što mi nisu dali opciju da li želim tako da se vraćam ?

Tako da Sabra i onako i onako, ali Travellend izbegavati u širokom luku.

Koliko traje put i koliko je karta?
Sada je u funkciji linija N,Sad - Subotica, putuje se oko 2h, ne znam cenu 600- 700 dinara
Ako imaš karticu za popuste, na svim unutrašnjim linijama imaš 30% popusta.
Kartica važi godinu dana, za izradu ti treba fotografija i lk.

Kada se završe radovi na pruzi ( od jeseni) put Beograd - Novi Sad će trajati 25`

I ovi vozovi koji saobraćaju sada su dobri, slični austrijskim, barem na relaciji koji koristim.
Imaš prostor za bicikl, možeš ubaciti svoj bicikl i Novi Sad prekrstariti biciklom.

I ja volim putovati busom, i što duži put to mi je zanimljivije

Problem sa našim agencijama je što angažuju svakakve krševe , neljubazne vozači i da mogu naslagali bi putnike kao sardine

Imala sam iskustvo putovanja u Tursku i to baš sa Travelland .

Bus je ispunjavao sve što sam pobrojala , kada smo nakon 25h stigli , izbacili su nas na prometnoj cesti sa sve prtljagom , pa smo se do hotela nekih 150m spuštali kao zombiji .. a onda najbolje dolazi u povratku

I ako je prilaz hotelu odličan i svi ali svi po svoje dolaze bukvalno do ulaza , naši tj Travelland je organizovao tako da se putnici penju tih 150 metara , blaga uzbrdica, bus parkiran na toj prometnoj cesti, ali sada sa suprotne strane odmah pored ispusnog kanala , tako da sa torbama pretrčavaš stojiš na sred ceste dok automobili u punoj brzini sviraju da se skloniš

I onda se jedna tura pobunila da neće da se penju , sve vreme bila dreka , pretnje , vika .. na kraju popustili, mislim putnici, bože sačuvaj prevpznici i agencija .

Kada se naša grupa isto pobunila organizator puta je pretio da će nas ostaviti , vikao , maltretirao nas ... ostaje misterija šta je problem busu da se spusti tih 150m .. neke druge godine sam videla taj isti bus parkiran ispred tog hotela

Naravno ljudi zaposleni u hotelu ne mogu da razumeju zašto bus ne siđe da pokupi 10-15 osoba

Neke druge godine, opet željna avanture krenem preko Sabre .. pitam ih izričito da li prevoze sa tim prevoznikom , kažu ne , u odlasku sve bilo ok. Bus odličan , uživanje

U povratku - dobijem obaveštenje da će polazak biti iz već poznatog hotela i kakvo iznenađenje ... isti prevoznik, ista priča , penji se, ubacuj torbe na sred prometne ceste

Ostanem bez ikakve torbe za "gore", vozači neviđene džukele , smrzla se u povratku , pregladnila, kada sam im tražila da mi na pauzi izvade stvari da uzmem nešto obući , jer je bio već kraj septembra , izvikali se na mene .. neverovatno

Pitala kasnije Sabru što mi nisu dali opciju da li želim tako da se vraćam ?

Tako da Sabra i onako i onako, ali Travellend izbegavati u širokom luku.
🙁

Ja sam jednom bila na ekskurziji bus-om u Istambul.Tad i nikad više! Put je ok, bus i društvo takođe, ... ali smo proveli ukupno 6 sati u čekanju na granicama. To je stvarno previše!

nije kad imas stek piva pa vreme leti :D

a zamisli na grani sa Madjarskom u brisanom prostoru 5h cekamo rezervni bus iz Bg, maturska ekskurzija :D ... kad ne ostavi svu lovu u Freeshop-u tad necu nikada

a zamisli na grani sa Madjarskom u brisanom prostoru 5h cekamo rezervni bus iz Bg, maturska ekskurzija :D ... kad ne ostavi svu lovu u Freeshop-u tad necu nikada
Sada ti je jos gore...Nema Freeshopova...nema nikakvih shopova :lol:
Nema ni jednog drveta...A kolona leti bude par kilometara...jos uz to 40C... :) tj. znala je da bude...pre covida :)

Mene to čekanje na granicama ili menjanje transporta izluđuje. Mi smo tada na Bugarskoj čekali 4h, na Turskoj 2h.Bilo je mnogo tura i autobusa, jer su svi tada išli na ekskurzije. Sad to ne bih podnela! Mrcvarenje!

Sad mi Madjarska bliza nego Nis :lol: i plan je u neko doba na bazene u Segedin.
Info iz prve ruke da su cene kao u Srb samo u evrima, da su bazeni i svi tobogani i sadrzaji "za svakog ponesto od 5-105" i da je bas lepo...samo da prodje ovo vacanti ludilo i lagano u Segedin ...
Pored Segedina imaš Morahalom. lepše je nego u Segedinu
Već desetak godina idem redovno, ove godine sam bila dva puta, sledeće nedelje idem ponovo.
Prelepo je!
Ulaznica ti omogućava sve; korišćenje sauna, turskog kupatila, slane sobe, svih bazena, tobogana.
Za 10 evra dobiješ 3530FT
Cena uliaznice zavisi od akcije, da li je celodnevna, popodnevna, porodična, stunentska, penzionerska, grupna...
Redovna celodnevna ulaznica za odrasle je 2700FT radnim danima.
Za ostatak (razmenom 10 evra) možeš da pojedeš prelepu ćureću belu ragu čorbicu sa senfom.

Poslednja izmena:

Back