Momci, vi ste baš neki optimisti. Sa srednjom školom, bez znanja nemačkog, bez para i bez konkretnog plana čime bi se bavili, hoćete da se preselite tamo...
nisu ovo više sedamdesete... .sada stvari malo drugačije funkcionišu.
kao što je neko već rekao... studentska viza je nešto što bi moglo za početak da prođe. sa njom se MOŽE srediti neka dozvola za rad na 2 sata dnevno. kažem može, jer se studentska viza sama po sebi ne znači i dozvolu za rad, nego treba dodatno da se cimaš oko sređivanja te dozvole. a i da središ dozvolu, jel misliš da oni nemaju dovoljno onih koji već rade te studentske poslove kao što su konobari, raznosači novina, čistači snega i sl., a i razmisli o tome koliko i mogao da budeš plaćen za takav posao i koliko bi mogao da zaradiš. Sviranje harmonike, DJ-isanje i slične stvari mislim da ne treba ni da komentarisem. a ako se uzdaš kako kažeš u "naše ljude" tamo... mogu samo da se nasmejem na to! oni baš jedva čekaju vas da stignete da vas sve odma zaposle!

Što se znanja nemačkog tiče, A1 nivo možda traže za vizu, ali to ti je apsolutno nedovoljno za bilo kakvu komunikaciju... to ti je ono... ja ići kupiti prodavnica hleb...
ako upišešp fax, prvu godinu učiš jezik i treba da položiš B2 da bi krenuo na studije. kursevi koštaju oko 400€/semestar i računaj da treba tih godinu dana negde da živiš... najjeftinija varijanta je dom koji sigurno nećete naći ispod 300€/mesec + ostali troškovi (hrana, prevoz, itd.) jer budi spreman na to da ti neće na autobuskoj stanici kada budeš stigao u Beč neko ponuditi posao, nego ćeš se dobro pomučiti dok ga ne budeš našao.
dalje, što se ostalih troškova tiče, da bi došao du studentske vize treba da upišeš prvo fax u Srbiji, što opet traži neke pare za pripremu prijemnog, sam prijemni, upis, rata za školarinu ako ne upadneš na budžet, itd..
al dobro, da kažemo da si se upisao.. ide ti onda prevođenje dokumenata na nemački (10€/A4, a papira kolko oćeš), apliciranje na fakultete, na koje opet ne moraju da te prime... al opet da kažemo primili su te... dalje imaš opet prevođenje dokumenata na nemački za vizu (kojih opet imaš koliko hoćeš), pa sama viza ako ti je odobre mislim da nije ispod 100€, a još ako sada traže da položiš A1 da bi uopšte konkurisao za vizu to ti je 2 semestra učenja kod nas (4.000 din. mesečno) + 7.000 din. polaganje na Goethje institutu (i ne znači da ćeš položiti iz prve).
Suma sumarum, bez par hiljada € se ne upuštaj u takvu avanturu jer ako ne budeš imao da izfinansiraš sve do kraja, samo ćeš potrošiti uzalud i to malo para koje si skupio.
Nije mi cilj da ubijem u pojam tvoje ambicije i planove, samo mislim da treba da budeš realan i da realno razmišljaš. Ako i dalje budeš živieo u nekim snovima i iluzijama o životu u inostranstvu, samo je pitanje dana kada ćeš svhatiti da su stvari baš onakve kako sam ti napisao.
Ako planiraš da se preseliš, svakako treba da znaš jezik zemlje u koju odlaziš i da imaš konkretno da ponudiš neko znanje, veštinu, zanat, jer kao što sam ti rekao, proste radne snage ima svuda koliko hoćeš sa sređenim papirima i dozvolom za rad (Rumuni, Bugari, Poljaci, Mađari..) Što se konkretno Austrije tiče, od nedavno je stupio na snagu novi zakon o naseljavanju stranaca, pa mislim da treba dobro da izučiš ovaj
DOKUMENT.
Pošto si rekao da si srednjoškolac, svakako si daleko od toga da upadneš u ovu prvu kategoriju za visokokvalifikovane, nego u neku od ove druge dve.
Deficitarni kadar su medicinske sestre, negovateljice, varioci, kranisti, dizaličari, vozači građ. mašina i sl. Ako si ozbiljan u svojim namerama, moj savet je da se prekvalifikuješ za neko od tih zanimanja (nisi napisao u koju srednju ideš), da momentalno kreneš sa učenjem nemačkog i da se neprestano dalje informišeš...
To ti je jedini mogući način da se odseliš, a na ostale gastarbajterske priče koje si čuo... odem, dignem kredit, platim da se oženim za papire... radim na buštelu dva meseca i vratim se sa 10.000€... i sl. u startu zaboravi.