Australian Cattle Dog - Australijski govedar

tasha-1983

Početnik
Poruka
7
Obzirom da ne videh da ovde postoji tema o ovoj rasi pasa, pokušaću malo da je predstavim.

Australijski stočarski pas je odličan radnik koji čuva stado u grupi ujedajući stoku za noge. Vrsta potiče od izmrlog crnog bobtejla, koji je bio nespretan i krupan. Oko 1840. godine, bobtejli su ukrštanjem mešani sa sada izumrlim Smitfildom, australijskim dingom, australijskim ovčarskim psom, dalmatincem i srebrnoplavim kratkodlakim škotskim ovčarem. Nasledio je mnogo osobina dinga: ima odličan njuh i sluh, neprimetan je, brz i snažan, a odlično podnosi suvu i toplu australijsku klimu. Ukrštanjem sa australijskim ovčarem ovaj pas je nasledio i naglašenu volju za praćenjem. Na samom početku razvoja vrste dogodila se nemilosrdna prirodna selekcija. Ali, zahvaljujući možda upravo tome, ovaj pas je danas jedan od najboljih čuvara stada na svetu. Robet Heleski je bio prvi odgajivač koji je početkom veka doneo standard za ovu vrstu i objavio ga u poljoprivrednom nedeljniku Novog Južnog Velsa. Svetsku slavu je stekao polako, a u SAD je priznat tek 1980. godine. U Evropi desetak godina kasnije.

Obzirom da se svrstava u terače stoke spada u I FCI grupu. Pas je veoma inteligentan, lak za dresuru i održavanje, ne traži mnogo ulaganja, a puno pruža :). Može da bude kako odličan radni pas tako i porodični pas ali traži redovnu šetnju i istrčavanje.

https://imagizer.imageshack.us/v2/240x180q90/c/62/th3k.jpg

I iz iskustva, izuzetno je teritorijalan, ne podnosi druge pse.Cak i zenke znaju biti vrlo, vrlo agresivne i ne preporucuje se za porodice sa malom decom.Tesko se trenira na povodac,uvek vuce i slusa samo jednu osobu u kuci - gazdu.Sve ostale clanove smatra sebi podredjenim.Znaci nije bas za porodicno mazenje.
Istina je da je izuzetan kao radni pas,gonic.

prema poslednjim informacijama kojima ja raspolazem, boder koli je sa britanskih ostrva. moze bit da je tu skoro promenjena teorija o njegovom poreklu...

ja videla u nedelju prvi put u zivotu govedara uzivo. e majko mila kako je ono komicno kuce. ide sa vlasnicom/hendlerkom, pa se ne zna ko koga voda, milica uzela povodnik u usta i gega li se gega :D extremno je simpaticna. samo, bila sam ubedjena da su to krupniji (visi psi). a mozda su im i zenke znatno nize od (mentalne) slike muzjaka koju recimo imam. nisam sitgla da porazgovaram sa vlasnicom, ne znam ni sta bi je pitala, posto me inace rasa mnogo ne zanima. meni je ona od pre neki dan bila potpuno cool i nije odavala nikakve znake nervoze, agresije ili histerije.

prema poslednjim informacijama kojima ja raspolazem, boder koli je sa britanskih ostrva. moze bit da je tu skoro promenjena teorija o njegovom poreklu...

ja videla u nedelju prvi put u zivotu govedara uzivo. e majko mila kako je ono komicno kuce. ide sa vlasnicom/hendlerkom, pa se ne zna ko koga voda, milica uzela povodnik u usta i gega li se gega :D extremno je simpaticna. samo, bila sam ubedjena da su to krupniji (visi psi). a mozda su im i zenke znatno nize od (mentalne) slike muzjaka koju recimo imam. nisam sitgla da porazgovaram sa vlasnicom, ne znam ni sta bi je pitala, posto me inace rasa mnogo ne zanima. meni je ona od pre neki dan bila potpuno cool i nije odavala nikakve znake nervoze, agresije ili histerije.

Jeste, mene ste videli sa gegom :). Kada je nesigurna ili uplašena redovno ćapi povodac u usta, dok se ne oslobodi... Dok smo upoznavale ring, pustila sam je tako, obzirom da je prvi put bio i meni i njoj u ringu i uopšte na bilo kojoj izložbi. Sada joj je 10 meseci, za prvi put sam zadovoljna kako se ponašala na izložbi, u toj masi ljudi i pasa... Imamo još štošta da naučimo...
Vidim da ljudi ne poznaju rasu, ukusi su različiti, pa sam iz tog razloga i ovde započela temu baš o toj rasi, možda nekog i zainteresujem... :)

Pozdrav

Poslednja izmena:
@Gloriana
Htela sam da Vas pitam da li to govorite iz Vašeg ličnog iskustva?

Smatram da je svaki pas manje-više teritorijalan. Inače vlasnik sam ACD-ja već 7 meseci, živi u dvorištu sa još jednom kujom, mešankom pulina, koja sada ima 2 godine. Primetila sam jedino da govedarka kada je u teranju, hormoni prorade, pa onda može da bude agresivnija nego inače. U tom periodu njih dve budu odvojene. Inače ovako, zaista nisam nikada imala problema što se tiče njih dve. Mora da se psu pokaže i dokaže ko je gazda i ko je glavni u čoporu i onda nema problema.
Što se tiče dece, imam sina od 6 godina. Odrasla je sa njim, nema šta ne rade zajedno i nikad nismo imali problema. Dete zna da pas ne sme da se vuče za rep, za šape, da ne sme da se štipa, da se čupa itd itd, znači ponašanje kao sa drugarom.... :) Ne bih baš rekla da sluša samo jednog gazdu. Sluša ona svakoga, ali gazda ima veća ovlašćenja, gazda je najglavniji i za gazdu bi i šapu u vatru stavila ako treba :)

l52l.jpg

12rx.jpg

79in.JPG

Evo da probam da razbijem taboo govedara i dece i govedara i ostalih pasa (malo barem) :) :) :).
A zaboravila sam da kažem za povodac.... To je pas koji najviše voli da ide bez povodnika, na slobodi što bi se reklo, što često upražnjavamo, van naseljenog mesta. Kada smo na ulici, radi lakše kontrole povodac je prisutan i šetnja protekne bez problema...

Poslednja izmena:
jeeeee, jeste micika od nedelje :D a skroz je blentava.

kao sto rekoh, rasa kao takva me puno ne interesuje, ali secam se reportaze o njima sa onog glupavog dogs 101 (ne zamerite, stvarno nisam ljubitelj naucnopopularnih emisija)- tu su napravili pricu o devojcici iz AUS- provincije, koja se udaljila od kuce/ranca sa govedarom, izgubili su se naravno, a pas se nije odvajao od deteta sve dok ih nisu nasli. ako se dobro secam, ker je tokom noci lezao na detetu da se ne bi smrzlo. kapiram da je to tako, valjda ne bi toliko izromansirali.

Da, da. Čini mi ste da ste naš baš i vi pitali:" Ko koga tu vodi?" ako se ne varam...
Takva je otkako je došla kod nas. Čim oseti neku nervozu, zabrinutost, strah, ona odmah uzima povodac u zube :). Nisam tu naviku htela da iskorenjujem, i meni je simpatična, a i tako mi govori da nešto nije uredu.
Ne zameram ni na čemu, svako ima svoje mišljenje i pravo da iskaže isto :). Ali mislim da to nije bila u pitanju emisija dogs 101 - tu emisiju znam... Veorovatno je neka druga u pitanju, ali nisam je gledala :(. Potražiću baš na netu... Ah što se tiče TV-a i programa na njemu i raznoraznih emisija, ja im ništa ne verujem, možda je tu nalagano štošta, a možda i nije?!?!?
Iskreno, koliko sam sada upoznala svoju Beti (pravo ime je Bethany :) ) verujem da bi možda slično i uradila, ko to zna... Znam samo da pas radi po principu "za gazdu i hranu sve može" :) Kao da tačno u određenim situacijama zna šta treba da uradi...

@ sacibo1

Nažalost u Srbiji još nema ni jedno leglo ovih pasa. Našoj kujici je sada tek 12 meseci, kada bude imala oko 24 meseca planiramo prvo leglo, znači za nekih godinu dana... :) :). Ako ne uspete ništa do tada svakako možemo biti u kontaktu, pa ko zna... :). A inače znam da ima par odgajivačnica u Sloveniji, iz jedne je naša kujica, mislim da ima još jedna odgajivačnica. U Bosni i Hrvatskoj koliko znam ima ovih pasa, ali ne znam da li ima odgajivačnica i legala. To je otprilike u okolini... Ima ih u Italiji, Češkoj, Austrili, Nemačkoj.... Nadam se da sam bar malo pomogla :)

Back