Augmentativ

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lexa

Buduća legenda
Poruka
30.368
Ako je žena - ženetina (ženturača kao ne baš pravilna alternativa), devojka - devojčura...

Šta je muškarac? :mrgreen:
Šta je dečak? Dečko? Momak?

Poput nepostojećeg roda za određena zanimanja, a kome se velika većina ljubitelja srpskoga jezika strahovito energično protivi ma kog pola bili, imate li još primera diskriminacije ženskog roda pomoću jezika koja tako suptilno ali temeljno objašnjava odnose..? Imate li kakav primer jezičke diskriminacije muškog roda?

Ne bih baš rekla da je muškarčić, dečačić i momčić jednako ženturači.
Koliko puta ste videli nekoga da kaki po čoveku u skupštini "vidi ka kako *****, muškarčić" :lol:

Ako je žena - ženetina (ženturača kao ne baš pravilna alternativa), devojka - devojčura...

Poput nepostojećeg roda za određena zanimanja, a kome se velika većina ljubitelja srpskoga jezika strahovito energično protivi ma kog pola bili, imate li još primera diskriminacije ženskog roda pomoću jezika koja tako suptilno ali temeljno objašnjava odnose..? Imate li kakav primer jezičke diskriminacije muškog roda?

Muskarac i u deminutivu je MUSKARCHINA :D :lol: :mrgreen: Pa ti prichaj sta 'oces :D

z:p

žena ženturača muškarač muškarčina dečak dečačina...z:p

pre ce biti s gramatikom... mogu, mogu, shupchina, sirovinchina, kretenchina...

Ja kao predstavnik "mushkih shovinista" te volim i takvu kad govoris nebuloze :D Eto cisto da znas i ako ti to ne bi mogla reci za mene da sam ja tako izprozivao vas zene :D A iskreno od mene tako direkto prozivanje celokupnog zenskog roda na ovom forumu i neces doziveti. I da, ako te to cini srecnom da smo mi muski shupcine, i sta god vec da ne nabrajam redom onda sam i ja srecan zbog tebe jer si ti srecna :D Deal?!

meni je uvredljivo ono sve sa SKINJA za zene. ko neke jadne smizle

nema muska tetkica... bolnicar-bolnicarka, ali ne znam da li ima zvanicno medicinski brat. mada ko je video musku tetkicu, ili zenskog djubretara? a i injekcije daju zene a bolnicari vezuju ludake ili su fizioterapeuti
mada sta znam nekad i mene spopadnu zenska zanimanja ali sad ne

zenski peshko to je uvredljivo i varijacije na temu
kad su se bunili, pominjali su kao "nikad se ne kaze DIREKTORKA" kako se ne kaze kad se kaze... i profesorka
samo onda mora svuda da se to razdvaja u svakoj prilici
mada sta kad promenimo srpski sta ce biti bolje i kome

Poslednja izmena:
Pa od "škinja" su krenuli, a završilo se na tome da ne postoji ni direktorka ni učiteljica.

Ali pitam se da li onda treba da prebacimo sve na jedan rod pošto žena direktora i učitelja evidentno ima.

Ja kao predstavnik "mushkih shovinista" te volim i takvu kad govoris nebuloze :D Eto cisto da znas i ako ti to ne bi mogla reci za mene da sam ja tako izprozivao vas zene :D A iskreno od mene tako direkto prozivanje celokupnog zenskog roda na ovom forumu i neces doziveti. I da, ako te to cini srecnom da smo mi muski shupcine, i sta god vec da ne nabrajam redom onda sam i ja srecan zbog tebe jer si ti srecna :D Deal?!

Stvarno mi nije jasno sto si se ti licno nasao u mom postu, niti mi je jasno na osnovu cega si ti to zakljucio da ja imam nesto protiv tebe i ostalih muskih na forumu, i muskih uopste... to je nebuloza. Ja samo odgovorih da ima podjednako pogrdnih naziva i za muskarce, kao i za zene, a sta si ti zakljucio iz toga me zivo zabole... tako da sledeci put kad ti ne bude bilo jasno sta sam 'tela da kazem, pravi se da nisam postovala uopste... deal? ;)

Back