Au revoir, trottinettes (zabrana e skutera u parizu)

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.913
U Parizu je od danas (01.09.2023) zabranjeno iznajmljivanje e-skutera. U anketi građana, 89 posto je bilo za zabranu. 15.000 skutera sada se seli u druge gradove.

To je povlačenje u ratama: iznajmljivanje e-skutera zabranjeno je u Parizu od petka, nakon što su tri provajdera već smanjila svoj inventar od 15.000 skutera u proteklih nekoliko sedmica. Skutere su aktivno koristili turisti i stanovnici. Međutim, skuteri su postali kontroverzna tema jer su često blokirali trotoare i ugrožavali sigurnost u saobraćaju. Francuska prijestolnica je stoga na proljeće organizovala anketu građana, 89 posto uključenih izjasnilo se protiv skutera.

Za grad nije prepreka ni činjenica da je od 1,3 miliona birača sa pravom glasa samo 7,46 odsto izašlo na izbore. Bez obzira na to, Pariz je smatrao da je rezultat ankete građana obavezujući. Zamjerano je što grad nije organizovao onlajn anketu u kojoj je učestvovalo više mladih ljudi koji češće koriste skutere. Kraj u Parizu je ozbiljan udarac za dobavljače e-skutera. E-skuteri su dostupni u Parizu od 2018.

Kako bi spriječile predstojeću zabranu, kompanije za iznajmljivanje skutera pooštrile su pravila u Parizu prošlog decembra. Korisnici su prilikom registracije morali da skeniraju svoje lične karte kako bi samo punoljetne osobe mogle koristiti skutere i kako bi lakše identifikovali i isključili huligane iz iznajmljivanja. Skuteri su dobili i registarske tablice kako bi se lakše pratili saobraćajni prekršaji.

15.000 pariskih skutera ni pod kojim okolnostima neće biti rashodovano. Umjesto toga, kompanije za iznajmljivanje ih sele u druge gradove, poput Lila, Kopenhagena, Londona ili Berlina i jednostavno u predgrađa Pariza, gdje se također iznajmljuju skuteri.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

1694795694265.jpeg

1694795709157.jpeg

1694795726574.jpeg

1694795754726.jpeg

1694795776587.jpeg

Inace bahata bagra na trotinetima nema sta da trazi na trotoaru, samo prepada nevine pesake kad im iznenada sa 40km/h prozuje iza ledja. U NS je bilo par udaraca trotinasa punom brzinom u pesake, pesaci su zaglavili u bolnicama ni krivi ni duzni zbog neodgovorne bagre.

Pa dok pesaci ne preuzmu stvar u svoje ruke (trotinetasa koji sa 40km/h prolece pored njih samo blagim udarom ramena izbacite iz ravnoteze i katapiltiraraju ga na automobile na kolovozu da ga gaze) nece se nista srediti sa tom bagrom. Uzgred, jel ste ikada u BG ili NS videli trotinetasa koji vozi normalnom brzinom (10-15km/h), nosi kacigu, propusta pesake na trotoaru i postuje saobracajne propise?

* - valjda postoje i normalni i odgovorni ljudi koji voze trotinet? Ja ih nisam video, sto ne znace da ne postoje, a vi?

I bicikle i trotinete zabraniti za vožnju po trotoaru.
Trotoari su za pešake samo i jedino.
Ludi dostavljači voze ne gledajući nikoga i ništa.
Iks puta mi se desilo da bukvalno bežim kako bih izbegla bicikl i trotinet.
Najgore je kad dođu s leđa, niti ih čuješ niti vidiš i samo prolete pored, čak vrlo blizu.
Bezobzirna gamad koju treba mlatiti dok se ne nauči redu.

Jbni ograniceni faktardi ne kapiraju da svako moze da se krece mnogo brze od ogranicene elektronike, 25/h el bicikl a bez baterije ides nizbrdo 55
Ograniceni retardi sofverski skidaju ogranicenje na e-trotinetu pa se hvale da mogu da jure i do 70km/h, na ravnome, ne nizbrdo.
U sustini u Srbistanu prodaju samo takve trotinete, prodavci se potrude da to urade pre prodaje jer u suprotnome niko od retarda ne bi kupio e-troninet koji je sofverski ogranicen na maksimalnu brzinu od 32km/h.

I bicikle i trotinete zabraniti za vožnju po trotoaru.
Trotoari su za pešake samo i jedino.
Ludi dostavljači voze ne gledajući nikoga i ništa.
Iks puta mi se desilo da bukvalno bežim kako bih izbegla bicikl i trotinet.
Najgore je kad dođu s leđa, niti ih čuješ niti vidiš i samo prolete pored, čak vrlo blizu.
Bezobzirna gamad koju treba mlatiti dok se ne nauči redu.
Letos mi na Brankovom mostu (smer ka NBGD) suprugu zakacio lik na trotinetu, nije se zaustavio, odjurio je sa 40km/h niz most. Posle sam ga video u trznom centru Usce i nay.eb.ao sam mu se keve, jos mi picopevac poceo da preti, intervenisalo je i obezbedjenje, ali bih ga tako rado izgazio da bi prastalo.

Ograniceni retardi sofverski skidaju ogranicenje na e-trotinetu pa se hvale da mogu da jure i do 70km/h, na ravnome, ne nizbrdo.
U sustini u Srbistanu prodaju samo takve trotinete, prodavci se potrude da to urade pre prodaje jer u suprotnome niko od retarda ne bi kupio e-troninet koji je sofverski ogranicen na maksimalnu brzinu od 32km/h.

Letos mi na Brankovom mostu (smer ka NBGD) suprugu zakacio lik na trotinetu, nije se zaustavio, odjurio je sa 40km/h niz most. Posle sam ga video u trznom centru Usce i nay.eb.ao sam mu se keve, jos mi picopevac poceo da preti, intervenisalo je i obezbedjenje, ali bih ga tako rado izgazio da bi prastalo.
Kreten, neka si ga napao, da ima neke policije za koju znaš da će sigurno da reaguje kako je po zakonu pa da čovek prepusti njima, ali nema.
Nema zakona, nema policajaca, nema samoodbrane na svim nivoima, prepušteni smo sami sebi.

Kreten, neka si ga napao, da ima neke policije za koju znaš da će sigurno da reaguje kako je po zakonu pa da čovek prepusti njima, ali nema.
Nema zakona, nema policajaca, nema samoodbrane na svim nivoima, prepušteni smo sami sebi.
Hajde moze da se uvek desi nesto, da zbog trenutka nepaznje ili necijeg tudjeg delovanja covek pogresi i nekoga zakaci ali je sasvim normalno da stane, pogleda da li je nekoga povredio, pomogne mu, u krajnjem slucaju izvine i nastavi dalje. No, kad te neko zkaci i odjezdi a da nije ni pogledao sta je uradio dobijes poriv da takvu bagru pocistis sa ulice. Taj incident na Brankovom mostu nije bio jedini bliski susret sa trotinetasima koji jure po BGD i pogotovo NS ulicama u 2 nedelje koje smo proveli tamo. Na karaju smo smislili "taktiku", ja sam isao iza supruge kao telohranitelj da je neki od tih trotinetasa ne udari s ledja, navukla se straha sa Brankovog mosta.

A savim mi je razumljivo samoorganizovanje koje narod u Srbiji pocinje da vrsi kada ima takvu policiju i usdftsvo..

Poslednja izmena:
Hajde moze da se uvek desi nesto, da zbog trenutka nepaznje ili necijeg tudjeg delovanja covek pogresi i nekoga zakaci ali je sasvim normalno da stane, pogleda da li je nekoga povredio, pomogne mu, u krajnjem slucaju izvine i nastavi dalje. No, kad te neko zkaci i odjezdi a da nije ni pogledao sta je uradio dobijes poriv da takvu bagru pocistis sa ulice. Taj incident na Brankovom mostu nije bio jedini bliski susret sa trotinetasima koji jure po BGD i pogotovo NS ulicama u 2 nedelje koje smo proveli tamo. Na karaju smo smislili "taktiku", ja sam isao iza supruge kao telohranitelj da je neki od tih trotinetasa ne udari s ledja, navukla se straha sa Brankovog mosta.
Slažem se sa napisanim, samo ti ne možeš non stop biti uz suprugu, u svakom trenutku da je zaštitiš.
Žao mi je što je to doživela i razumem njen strah.

Evo prije glasanja Parižana

———

Kritičari sistema iznajmljivanja se žale da vozači retko poštuju saobraćajna pravila i, na primer, voze trotoarom ili tamo nepažljivo parkiraju skuter. Drugi jednostavno ostave svoje skutere u parku ili ih bace pravo u Senu, koja teče sredinom Pariza.

Obožavatelji, međutim, hvale vozilo kao brzu, ekološki prihvatljivu alternativu automobilima ili prepunom javnom prijevozu. Ukupno, na ulicama Pariza ima oko 15.000 e-skutera brojnih provajdera.

Gradonačelnik i povjerenik za saobraćaj za zabranu

Gradonačelnica je rekla da i sama naginje zabrani, ali da će "poštovati glas Parižana". Zabrana skutera učinila bi Pariz izuzetkom među svjetskim gradovima.

—————-

Koliko sam čitala pariz je bio jedan od prvih gradova koji su uveli e scootere i jedan je od prvih koji voljom Parižana donosi zabranu za iste !

Očito je da pistoji problem

Pitanje je da li je ova zabrana revolucionarna za druge zemlje i metropole?

Ima veze sa idiotima koji ne treba ni da se krecu medju ljudima kao muve bez glave,jer pazi ja se isto tuda krecem ali nemam problem s trotinetima,jer da nisu oni usrali bi se od sopstvene senke:idea:
Covece, tebe je poprilicno tesko razumeti sta zelis da napises jer izgleda nemas sredjene misli.
Dakle, meni je pun rasplodni organ idiota koji glume ludilo i baje, takve izbegavam jer nisam nasilan ali s vremena na vreme puknem kao to na Uscu. Picopevac posle kritike poceo da mi preti i gurnuo me, tad je popio zausku ali tad je uletelo obezbedjenje i odvuli su ga, tarzio sam od njih da ga zaustave dok ne dodje policija, nisu, pustili su ga.

Back