Sinerov korak ka velikoj trojci
Otkako se vrh teniskog biznisa uverio da je za ovaj sport najbolje imati trojicu velikih, po mogućtvu skoro izjednačenih šampiona, ne prestaje da traži naslednike Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.
Poslednjih oko godinu dana, u tu novu, još uvek samo projektovanu, veliku trojku, oni ubrajaju Karlosa Alkarasa, Holgera Runea i Janika Sinera.
Za Španca se to apsolutno može reći, Danac je u taj trougao uskočio kada je jesenas osvojio masters u pariskom Bersiju savladavši Đokovića u finalu, dok se Italijan manje-više do sada švercovao. Osim godina – ima 21, jednu više od dvojice rivala – ovu tvrdnju nije uspevao da potkrepi rezultatima.
Sinoć je u Torontu konačno to uspeo, ali i njemu i Runeu još uvek nedostaje onaj glavni pečat da su članovi velike trojke – podvizi na gren slemovima. Siner ima samo jedno polufinale, Rune ni to.
A da podsetimo, svi članovi prave velike trojke već su bili gren slem šampioni kada su imali 21 godinu, koliko sada ima Siner koji za dva dana slavi 22. rođendan.
Naravno, to Janiku nimalo neće pokvariti slavlje.
– Najveličanstveniji trenutak moje karijere – ističe Italijan posle osmog trofeja.- Nisam bio toliko nervozan kao u prethodna dva finala mastersa. Naučio sam mnogo iz ta dva poraza. Bio sam maksimalno skoncentrisan na moju igru, na ono što moram da uradim i sve to sam realizovao kako treba.
Uveren je da je trijumf došao u pravom trenutku.
– Ju-Es open je za dve nedelje, a moje samopouzdanje je ogromno – objašnjava.- Sada će i moja očekivanja biti veća.
Već u četvrtfinalu mastersa u Sinsinatiju mogao bi da ukrsti rekete sa Đokovićem.
– Neću imati dovoljno vremena da se odmorim, ali sam tražio da prvi meč igram u sredu – ističe Siner koji je kao osmi slobodan na startu i dobio je dan odmora više. Prvi rival će mu biti pobednik susreta Dušana Lajovića i Fransiska Serundola (Argentina).
Od početka karijere je bio ubrajan u velike talente, ali mu je nekako uvek nešto nedostajalo kada je trebalo da se potvrdi u velikim mečevima. Kaže da sada to ima.
– Promenio sam način razmišljanja, a to je izuzetno važno u sportu – objašnjava.- Moj trener Daren Kejhil mi je mnogo pomogao u tome.
Australijski stručnjak ima mnogo iskustva u tom segmentu pravljenja velikih šampiona. Uz njega su do broja 1 stigli Andre Agasi, Lejton Hjuit i Simona Halep. Posebno se istakao u radu sa legendarnim Amerikancem koji je posle prvog boravka na vrhu zapao u veliku krizu, a iz nje ga je izvukao baš Kejhil.