atomi.

Skafander

Domaćin
Poruka
3.610
Pozdrav, ljudi. Preskočio sam sve škole i imam adhd pa mi je teško da čitam i da tražim. Je l' može neko najkraće moguće da mi objasni par stvari. Kako se pronalazi atom ili neka njegova manja čestica, pomoću čega, jer neki elektronski mikroskop, izvinjavam se što sam u ovoj sferi neobrazovan i glup. Znači, kako se otkriva ili kako je otkriveno da kiseonik ima dva atoma ili bilo koji drugi element, koliko atoma čega, ili kako se cepa atom. Razumeo sam da nuklearna bomba funkcioniše tako što valjda ubrzaš malu masu uranijuma, ako se ne varam...verovatno imam još pitanja. Hvala unapred.

Za pronalazenje atoma se koriste elektronski mikroskopi (kao sto i sama rec kaze koriste elektronske snopove umesto svetlosnih snopova jer su atomi previse mali da bi se videli klasicnim optickim/svetlosnim mikroskopom.)

Spektrometri (emisioni, apsorpcijski ....) ako se ne varam njih vezuje to sto analiziraju svetlosna zracenja kada svetlosni snop prodje kroz atom)

Zatim skeneri oni "bombarduju" atome elektronima, sigurno si cuo taj izraz i najprostije receno, elektroni koji se odbiju od cestice, u ovom slucaju atoma formiraju njihovu sliku.

PS.
I molim te ne nazivaj sebe "glupim", to je veoma ostra rec, mnogi ni dan danas i ne znaju sta je uopste atom a kamoli da ih nesto vise zanima o tome. Niko ne zna sve.

E super, hvala ti, kralj si!

A kako dolaze do cepanja atoma?
Pa to je "cuvena" fisija. Cepanje u sustini znaci raspadanje jezgra atoma na manje delice, odakle se oslobadja ogromna kolicina energije. Tu koriste Uranijum i Plutonijum jer prirodno imaju velika jezgra i izotope koji se lako raspadaju (izotop je u sustini varijanta koja ima drugaciji broj neutrona u svom atomskom jezgru) a pritom su radioaktivni = automatski su im jezgra nestabilna pod uticajem neutrona, i tako ces logicno napraviti uredjaj koji proizvodi neutrone i usmerices ih na takvo vec nestabilno atomsko jezgro kako bi izazvao taj proces.

Suma sumarum, cepanje atoma tzv. "fisija" se desava vestackim (ako tako mogu da se izrazim) bombardovanjem atomskog jezgra neutronima pri cemu se to jezgro raspada i proizvodi veliku energiju .

Poslednja izmena:
E sad kada neutron udje u jezgro ono se raspada kao sto je gore receno i oslobadjajuci veliku energiju oslobadja opet i veliki broj dodatnih neutrona, koji dalje probijaju druga atomska jezgra i prave lancanu reakciju. I tako se dogodi veliko KABOOM!!!

jednostavno broj neutrona koji bombarduju teske elemente mora da bude manji od broja koji ovi prvi isteraju iz jezgra.ovi sto su isterani pogode druge i to se velikom brzinom odvija uz pratece fenomene.ima na netu dobro objasnjeno.

Back