Атлетика

Југ Богдан

Domaćin
Banovan
Poruka
4.065
Да ли је неко тренирао атлетику или тренира,коју дисциплину?
Да ли је неко заинтересован да почне?
Шта вам се свиђа код краљице спорта,шта не?

Краљица спортова захтева велики рад,труд,одрицање,квалитетан начин живота.
Атлетику не може тренирати било ко.
За одређене дисциплине треба имати одређене предиспозиције.
У атлетици успевају талентовани,али пре свега одлучни људи,марљиви,вредни и са јаком психом и вољом.
На тренинг се не може долазити било како.Одређени тренинзи захтевају и психичку припрему.
Па онда притисак такмичења,показати колико вредиш.Атлетика је изразито ИНДИВИДУАЛАН спорт.
Ту сте ви и стаза,ви и диск,ви и копље,ви и кладиво,ви и кугла,ви и мотка,ви и песак...
Ту не побеђујете друге,ту побеђујете себе.
Свали лични рекорд је ваш успех,то јес победа самога себе!!

Poslednja izmena:
Ja se bavim biciklizmom onako kao ozbiljniji rekreativac ali ove sezone nikako nisam mogao da popravim formu. Vozim tri cetiri puta nedeljno bas se trudim da povecam prosecnu brzinu ali rezultati jedva primetni. Hteo sam da menjam gume il da kupim trkacki bajs. Tada sam pitao jednog starijeg biciklistu, bivseg takmicara, za savet. On me pitao kako stojim sa kondicijom (ja odgovaram ko iz puske extra) i preporucio mi da trninge kombinujem sa trcanjem.
Tri nedelje da ne vozim bicikl samo da trcim a posle da smanjujem trcanje i povecavam bajs.
Tako sam poceo sa trcanjem i shvatio da u stvari ja nemam kondiciju ili da mi je bila potrebna mnogo vise nego sto sam mislio.
Naravno, nisam izdrzao tri nedelje nego vec posle 7-8 treninga sednem na bajk da se oprobam. Rezultat je bio zapanjujuci,odusevio sam se.
Popravio sam prosek za 2,5 km a pre toga treniram tri meseca i jedva 0.5km.
Zatim sam (opet po savetu ovog bivseg takmicara) poceo da trcim uz brdo i po stepenicama u parku i opet jos veci napredak.
Sada na pr. 30 km predjem za jedan sat a pre trcanja i ako sam trenirao tri meseca 25-26 km/h prosecno.
Atletika je zaista kraljica sportova.

Тркачке дисциплине
Кратке стазе или спринт: трке на деоницама до 400 метара. Уобичајене деонице су: 60 метара (једино у дворани), 100 метара, 200 метара и 400 метара.
Средње стазе : тркачке дисицплине на удаљености од 800 до 3000 метара. Уобичајене деонице: 800 метара, 1500 метара, 3000 метара
Дуге стазе : тркачке дисицплине на удаљености веће од 5000 метара. Уобичајене деонице: 5000 метара, 10000 метара и маратон
Штафете: ове трке укључују наступ по 4 такмичара из једне екипе, који наизменично трче поједине деонице измењујући штафетну палицу. Уобичајене штафете: 4x100 метара, 4x400 метара
Препонске трке: укључују тзв. високе препоне (60 метара препоне у дворани, 100 метара препоне жене, 110 метара препоне мушкарци), затим тзв. ниске препоне (400 метара препоне) и 3000 метара препреке (стипл).
Брзо ходање: укључује деонице 10 км, 20 км, 50 км
]Бацачке дисциплине
Копље
Диск
Кугла
Кладиво
Скакачке дисциплине
Скок удаљ
Скок увис
Скок мотком
Троскок
]Вишебој
Седмобој (жене)
Десетобој (мушкарци)

Краљица спортова захтева велики рад,труд,одрицање,квалитетан начин живота.
Атлетику не може тренирати било ко.
За одређене дисциплине треба имати одређене предиспозиције.
У атлетици успевају талентовани,али пре свега одлучни људи,марљиви,вредни и са јаком психом и вољом.
На тренинг се не може долазити било како.Одређени тренинзи захтевају и психичку припрему.
Па онда притисак такмичења,показати колико вредиш.Атлетика је изразито ИНДИВИДУАЛАН спорт.
Ту сте ви и стаза,ви и диск,ви и копље,ви и кладиво,ви и кугла,ви и мотка,ви и песак...
Ту не побеђујете друге,ту побеђујете себе.
Свали лични рекорд је ваш успех,то јес победа самога себе!!

Back