Atina - muzeji i arheologija

Lakonac

Veoma poznat
Poruka
14.265
Video sam da postoji nekoliko tema o Atini ali nisam pronašao da se neka bavi Atinom iz ovog ugla. Ako grešim moderator će spojiti teme. No problemo.

Atina nije preterano lep grad (to je samo mišljene) ali ono što ga čini izuzetnim je njegova kulturna baština, meditaranska opuštenost na ulicama, neodoljiva težnja atinjana da uživaju u prirodi i lepoti ambijenta svaki dan i svake sekunde što uspešno prenose i na turiste.

Ako idete i Atinu ne propustite muzeje i druženje sa atinjanima na tipičnim mestima.

Kao što rekoh, Atina nije naročito lep grad. Možda ima i drugačijih mišljenja, ali to je stvar ukusa.

b28l.jpg

ldc5.jpg

Pogled na Akropolj sa terase hotela.

g9hc.jpg

Trg Monastiraki

ni4w.jpg

vqmb.jpg

Metro u Atini je fantastičan, čist, provetren, klimatizovan, osvetljen. Jedan od najboljih u Evropi. Nije razgranat kao pariski i nema fantastičnih uličnih svirača, ali zato ima dela moderne umetnosti, replike antičkih skulptura, konzervirane arheološke eksponate koji su pronađeni prilikom iskopavanja metroa, čak i grobove. Nije nikakvo čudo da u atinskom metrou hodate po providnom podu a da se ispod nalaze ostaci kuća, hramova i ulica iz antičkog ili još starijeg doba.

6re4.jpg

t66j.jpg

2bi8.jpg

bgl.JPG

g7en.jpg

fmdp.jpg

ygqf.jpg

7ytt.jpg

v3r9.jpg

Sintagma je najuređeniji i najlepši trg u Atini iako prilično zaostaje u odnosu na trgove gradova recimo severne Italije.

6tmw.jpg

Preko puta Sintagme je zgrada parlamenta i čuvena smena straže Evzonija.

yiog.jpg

pdyu.jpg

Zanimljiv detalj. Mačka pored ograde sa svastikama.

lzmd.JPG

Zaboravio sam kako se zove ova ulica, ali su tu najlepše građevine novijeg datuma u staro grčkom stilu. Tu su akademija umetnosti, banke i još neke državne institucije.

z51u.jpg

oec7.jpg

7jg9.jpg

gf8z.jpg

Akropolj je uvek pun turista. Ponajviše amerikanaca i evropljana, mada japanci, kinezi koreanci ne zaostaju. Akropolj je u fazi ne renoviranja nego intenzivnog rekonstruisanja i kažu da će biti vraćen u prvobitno stanje.

4lu8.jpg

6yph.jpg

Veliki deo akropoljskih frizova je u 19. veku odnešen u London. I danas su mnoge skulpture i celi blokovi Akropolja tamo.

hh7z.jpg

6oud.jpg

Neko zna i da kulira na ovom izuzetnom mestu.

tw8k.jpg

Atina je, po meni, savrsena! Volim tu opustenost, Plaku i taverne tamo, klimu, grad,... ma sve! O Akropolju i drugim arheoloskim nalazistima uzaludno je trositi reci! Jedan od mojih omiljenih gradova!

Sent from my iPhone using Forum Krstarice mobile app

Ne želim da ova tema bude mesto za pitanje da li je atina lepa ili ne, svakako je lepa na svoj način, ali to je stvar ukusa. Idemo dalje sa lepotama Atine. Ako imate slike, a imate, ubacite ih.

Nekoliko sličiaca iz moderne, čiste, nalickane, cvetne Glifade. Imam utisak da su se svi bogatiji atinjani sklonili ovde.

zm9g.jpg

j3ub.jpg

2aww.jpg

v7fv.jpg

uxso.jpg

6rmu.jpg

Nacionalni muzej u Atini je jedan od najbogatijih i sadrži eksponate sa teritorije cele Grčke (antičke) i iz svih perioda. Potrebni su dani da se sve temeljito razgleda, a šta se krije u depoima muzeja to samo Bog zna.

qggk.jpg

fotc.jpg

Agamenonova posmrtna zlatna maska i pokrov. U stvari tako je spektakularno nazvana zato što je nađena u Mikeni i malo je verovatno da je zaista Agamenonova.

jt1w.JPG

Oružje iz antičkog doba.

b26.JPG

cu3g.jpg

Predmeti nađeni u grobnicama i email-ovi antičkog doba

ukg4.jpg

f64y.jpg

itd.

1o1s.jpg

rfmw.jpg

3gip.jpg

339x.jpg