Ateroskleroza

Rayela

Legenda
Poruka
71.814
Ateroskleroza: Kad se krvni sudovi zapuše...

Ateroskleroza javlja se od najranijeg detinjstva i može da dovede do teških komplikacija i smrti. Masne materije su glavni okidač, pre svega loš holesterol koji se unosi hranom
Ateroskleroza, odnosno zakrečavanje arterija, jedna je od najčešćih bolesti. Javlja se u najranijem detinjstvu, tiho i neprimetno teče, a u zrelom dobu izaziva ozbiljne zdravstvene probleme. Može da se razvija sporije ili brže, kojom brzinom će stradati krvni sudovi zavisi od uzročnika bolesti.

- Krvni sudovi gube elastičnost zbog taloženja štetnih materija u zidovima, koje ih postepeno sužavaju, a mogu i u potpunosti da ih začepe. Masne materije, pre svega loš holesterol koji se unosi hranom, glavni su okidač ovog stanja. Ulaze u zid arterije gde ih sačekuju ćelije koje se sa njima bore "gutajući ih". To može da traje određeno vreme, ali ako je količina lošeg holesterola prevelika, odbrambene ćelije postaju pretovarene i zbog ogromnog pritiska na kraju prskaju, pretvarajući se u kašastu masu - objašnjava kardiovaskularni patolog, akademik profesor dr Vladimir Kanjuh, predsednik Udruženja za aterosklerozu Srbije, predsednik Odbora za kardiovaskularnu patologiju SANU i član savetodavnih odbora Evropskog i Internacionalnog društva za aterosklerozu.

* Šta se tačno dešava na zidovima krvnih sudova?
- Unutrašnji sloj krvnog suda deblja, zatim se u njemu stvaraju masne trake, a potom aterosklerotične ploče. Ove ploče su sastavljene od lipidnog bazena i vezivne kape, koja odvaja lipidni depo od površine arterije kroz koju protiče krv. Kada vezivna kapa popusti, dolazi do pucanja i izlivanja sadržaja bazena i stvaranja krvnog ugruška, odnosno tromba. Krvni ugrušak u manjoj ili većoj meri zapušava arteriju, blokirajući protok krvi u delu koji ova arterija hrani. Ukoliko se to dešava na srcu, dolazi do srčanog udara. Infarktom zahvaćeni deo srčanog mišića više ne može da pumpa krv i vremenom se pretvara u ožiljak. Kada se to dogodi na arterijama koje hrane mozak, nastaje moždani udar, odnosno šlog. Ateroskleroza može da zahvati i arterije nogu, bubrega i drugih organa, a posledice su gangrena nogu, insuficijencija bubrega...

EFIKASNA PREVENTIVA

Za ovu bolest ne postoji specifičan lek, ali može da se spreči uklanjanjem faktora rizika. Preventivnim programima je u SAD i zapadnoj Evropi smrtnost od ateroskleroze "pala" ispod 50 odsto, a životni vek produžen četiri do šest godina.
Da bi se izbegla bolest, trebalo bi da se održava normalna telesna težina u skladu sa polom, uzrastom, visinom. Neophodno je svakodnevno vežbanje ili brza šetnja od najmanje 30 minuta jer 40 odsto tela čine skeletni mišići koji traže kretanje. Zabranjeni su pušenje i masna hrana, a obavezna kontrola masnoća i šećera u krvi, krvnog pritiska. Neophodno je napraviti balans između posla i odmora, uz izbegavanje stresnih situacija. Preporučuje se jedna čaša crnog vina dnevno, jer sadrži blagotvornu supstancu rezveratrol koja smanjuje rizik od svih kardiovaskularnih bolesti - savetuje dr Ristić.

* Kada bolest počinje da se ispoljava i ko je u rizičnoj grupi?
- Ateroskleroza se povećava sa starenjem i već u petoj deceniji počinje ozbiljno da preti. U zavisnosti od genetske predispozicije, pola, uzrasta i načina života, nekad se razvija sporije, a nekada brže i u težoj formi. Na ovu bolest posebno treba da obrate pažnju osobe koje imaju bliske rođake sa teškim komplikacijama koje se ispoljavaju u vidu srčanog i moždanog udara. Ništa manje ne rizikuju ni pušači, osobe sa visokim i neadekvatno lečenim krvnim pritiskom, šećernom bolešću, kao i povišenim holesterolom. Rizik raste sa godinama kod oba pola, a kod žena je povećan ulaskom u menopauzu. Proces ateroskleroze ubrzava i produžena izloženost psihičkom stresu, ali i neke reumatske bolesti kojima je u osnovi hronično obolenje, kao što je reumatoidni artritis.

Profesor dr Arsen Ristić, interventni kardiolog Kliničkog centra Srbije i koordinator Ministarstva zdravlja za kardiologiju, ističe i da je veoma važno obratiti pažnju na karakteristične simptome.
- Obratite pažnju na bol u grudima koji se ispoljava i pri najmanjem naporu, ali i kada se potrči za autobusom, izlađe iz tople sobe na hladnoću i vetar ili posle obilnog obroka. Istina, srčani bol može i da zavara, da se ne lokalizuje u predelu srca i grudnog koša sa širenjem u levu ruku, već da se javi u vilici, čak i u trbuhu, imitirajući bol zapaljene žučne kese ili slepog creva. Naravno, nije svaki bol u grudnom opasan, ali o tome konačni sud daje lekar, a ne pacijent.
* Kako se bolest dijagnostikuje?
- Ako se blagovremeno prepoznaju tegobe, testovi pokazuju da li bolesniku sa aterosklerozom preti srčani ili moždani udar. Posle kliničkog pregleda i ultrazvuka srca, testovima opterećenja se proverava da li srce dobija dovoljno krvi u naporu ili postoje suženja na arterijama koja ometaju protok krvi. Ako se sumnja na aterosklerozu, radi se kateterizacija srca i koronarografija, odnosno snimanje srčanih arterija, koja tačno pokazuje broj, raspored i stepen suženja. Ateroskleroza arterija koje hrane mozak se dijagnosrtikuje ultrazvučnim pregledom vrata ili skenerom.
* Kakva je terapija kod ateroskleroze?
- Daju se lekovi za aterosklerozu i smanjenje rizika od komplikacija. To mogu biti statini, lekovi za masnoće, kao i za krvni pritisak, dijabetes, medikamenti koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka u arterijama srca, aspirin i drugi koji sprečavaju pojavu tromba. Uz to je ključna i korekcija oslabljene srčane cirkulacije širenjem krvnih sudova iznutra, odnosno balon dilatacija i izgradnja specijalnih mrežica, stentova. Ako je potrebno, radi se bajpas operacija, to je hirurško premošćenje obolelih krvnih sudova. Suština je da se što je moguće više sačuva srčani mišić.

INFARKT I ŠLOG

Za čak 80 odsto infarkta srca i mozga odgovorna je ateroskleroza. Kada se arterija suzi više od 70 procenata, kroz nju ne stiže dovoljno krvi u određeni deo srčanog mišića, zbog čega srce pati pokazujući bolom u grudnom košu. Bol je kratkotrajan i uglavnom se širi u levu ruku, a u tom slučaju se dijagnostikuje stabilna angina pektoris. Međutim, mnogo je opasnije ako dođe do pucanja aterosklerotske ploče, jer masne materije dospevaju u krv dovodeći odmah do lokalne tromboze. Ako je začepljenje manje i krv može da prolazi, dolazi do takozvane nestabilne angine pektoris koja je uvod u infarkt, ali do njega ne mora i da dođe. Ukoliko se potpuno začepe arterije, krv i kiseonik ne stižu do srca što izaziva dugotrajni bol u grudima. Istovremeno, počinje nekroza i smrt tog dela srčanog mišića, odnosno infarkt miokarda.
Isto se dešava i sa mozgom i drugim organima, samo što su simptomi drugačiji - objašnjava akademik Kanjuh.

U Srbiji su bolesti srca i krvnih sudova najcesci uzrok smrti, oko 51% smrtnih slucajeva ( podatak iz 2017 godine).
Taj bi procenat mogao da se smanji, ali ljude niko ne edukuje, ne objasnjava im, a s druge strane tu nista ne boli
tako da pacijent odlazi hitnom pomoci kod lekara, a tada je obicno kasno. Prevencija jednostavno ne postoji a za to
su krivi i lekari i pacijenti ili nas celokupan zdravstveni sistem sto zapravo znaci nase siromastvo.

Gradjani ne mogu doci do specijaliste koji bi mogao utvrditi pocetni stadijum nekog od kardiovaskularnih oboljenja.
Vecina ljudi ide na dijagnostiku u privatnu praksu, ali mnogo njih ne moze to sebi da priusti i tako su prepusteni sami sebi.
Mozda bi u domovima zdravlja trebalo da se pacijentima daju broshure u kojima je opisana opasnost , a smrt je uvek najopasnija
za svakog coveka, koja preti. Pretpostavljam da bi bilo manje smrtnih slucajeva ako bi se ljudi pridrzavali nekih najosnovnijih
pravila, a to je prestanak pusenja, zdrava ishrana pri cemu to ne podrazumeva da se zdravo hrane samo bogati ljudi
i naravno fizicka aktivnost sto opet ne podrazumeva da se ide u teretane nego da se hoda.

"loš holesterol koji se unosi hranom" ?

NAŠA NAJVEĆA ZABLUDA.

Koja nas košta života na kraju.

A što je najgore u celoj priči, čak i lekari LDL holesterol, tretiraju kao LOŠ ?

Narod, prost i medicinski nepotkovan smatra da je LDL nešto LOŠE i po savetu lekara kreće u raznorazne dijete nebi li smanjio UNOS TOG LOŠEG HOLESTEROLA ?
Nemoguća misija naravno, jer u hrani ne postoji LOŠ HOLESTEROL, i bitka za zdravlje se naravno gubi jako brzo.

Već sam negde pisao o slučaju mog pokojnog prijatelja koji je umro u 45-toj godini. Infarkt ga je zakačio negde sa 38 godina i potom je koristio "šaku lekova" svakodnevno, nije bio dijabetičar, pridržavao se svih tih pravila ishrane po savetu lekara, a samo nekoliko meseci pre smrti pokazivao mi je veliku listu laboratorije na kojoj je imao ukupni holesterol 12 ?

Šta je njega ubilo ?

Ateroskleroza je stanje gde dolazi do suženja krvnih sudova.
Suženje nastaje tako što Makrofage kupe LOŠ HOLESTEROL iz krvotoka i deponuju ga u endotel krvnog suda (srednji zid).
Kako se naslage holesterolskog "otpada" povećavaju endotel (unutrašnji zid krvnog suda) se širi prema unutrašnjosti, čime se smanjuje protok i nastaje zastoj u cirkulaciji. Ćelije ne dobijaju dovoljno holesterola (energetskog goriva) i kiseonika, čime dolazi do narušavanja opšteg zdravstvenog stanja tkiva, organa (srce najpre). U momentu kada se krvni sud toliko suzi da ga jednostavno začepi manji tromb, dešava se infarkt.

I naravno - vječnaja pamjaaat, vječnaja pamjaaat.:pop:

Ovo je najgrublje ispričana priča o preranoj smrti usled kako lekari tvrde "loše ishrane, previše stresa, pušenja, )
Ima tu još i segment o slobodnim radikalima, reaktivnim molekulima koji oštećuju zidove arterija, prave lezije, iniciraju upale i line ih na kraju krutim i li ti RIGIDNIM kako napisa doktorka.

Nego da se vratimo na LDL - LOŠ HOLESTEROL koji je glavni krivac PRERANE SMRTI.

LDL lipoproteinski molekul je transporter holesterola od jetre do ćelija našeg tela.
Tako dizajniran, predstavlja nezamenljivi deo krvotoka.
Stvara se u jetri, ima dve komponente, proteinsku i lipidnu (masnu).
Protein je nosaš a HOLESTEROL (mast) je TOVAR.

Kada student sprema ispit, mozak se napreže i troši energiju, ćelije mozga šalju signal jetri, koja generiše proteinsku komponentu i tovari je HOLESTEROLOM, taj kompleks ulazi u krvotok i kreće se ka moždanim neuronima, stiže do njih i isporučuje im preko potreban HOLESTEROL koje iste pretvaraju u energiju .

Ovaj kompleks - transporter koji nosi HOLESTEROL od jetre ka ćelijama naziva se LDL-HOLESTEROL i nikako, i podvlačim NIKAKO se ne može okarakterisati kao LOŠ ?

GENERIŠE SE U JETRI PREMA POTREBAMA ĆELIJA NAŠEG ORGANIZMA - NE UNOSI SE HRANOM . Tačka.

Ćelije šalju zahtere - jetra šalje holestelorsko gorivo i sve funkcioniše onako kako je Majka Priroda programirala.

Pa u čemu je problem, pitamo se ?

Kako nastaje LOŠ HOLESTEROL ? Šta je u stvari LOŠ HOLESTEROL? Kako nas ubija pre vremena i kako to sprečiti ?

"loš holesterol koji se unosi hranom" ?

NAŠA NAJVEĆA ZABLUDA.

To je bila uzasna zabluda ( hrana koja povecava LDL) i tako trajala je tridesetak godina, nazalost
u Srbiji je jos uvek aktuelna, Hrana ima udela ( eventualno) na LDL mozda 5%. Zato se sada odjednom preporucuju i jaja
i svinjska mast, Hrana nema veze sa LDL-om Ja imam visok LDL, imam ga oduvek, takva mi je genetika.
Pre desetak godina lekar je zeleo sa mnom nesto da isproba, a to je bilo gladovanje mesec dana ( trava, zelenis,
salate, bareno povrce, posna riba, belo meso, znaci bez ikakvih masti)i onda je ponovo meren da bi rezultat bio
-5%, a trebalo bi minus 30%, Onda sam mesec dana uzimala statine i stvarno je uzasno spao, ali sam i ja zamalo
umrla od raznih fantomskih, a mozda i stvarnih raspadanja misica,. Tu sam sve i batalila, ali i na savet bas tog lekara
koji mi je objasnio da je holesterol jos uvek neispitan, ima raznih teorija sta i koliko i kome steti, ali se nista tacno ne zna.
Simptomaticno je da americko zdravstvo neprestano smanjuje granicu za LDL, a da bi smanjio samo 10-15% moras
da uzmias te statine ( najprodavaniji lek u istoriji covecanstva) koji te ubija u pojam.

Danasnja nauka kaze da statini kod starih ljudi nikakvih prednosti nemaju, da ne moraju da ih uzimaju, studije
su pokazale i dokazale da jedino mogu da pomognu kod muskaraca koji su recimo oko 40 godina zivota, a imaju
i visok pritisak, debeli su, imaju dijabetis.

Негде сам читао да масне материје које се оптужују да су кривац уствари само покушавају да санирају пукотине на крвним судовима које настају из других разлога, и да лекари уствари третирањем холестерола лече последицу, и ту замену теза не раде први пут.

Ja sam pre vise od godinu dana pocela na svoju ruku da uzimam glog ( u kapsulama).
Citala sam da je glog postao i zvanicna medicina, pitala svoju internistkinju, ona mi je
potvrdila da je to odlicna stvar i LDL je stvarno spao za recimo 20%. Meni su arterije
( carotis desna) prilicno zapusene, da li je od holesterina ili od "zivota", ne znam.
Naterala sam i svog muza da ga uzima ( on ima visok pritisak, ja nemam) i njegov se pritisak
potpuno unormalio ( uzima naravno i dalje svoj lek protiv pritiska, ali je i tu bilo oscilacija, sada
ih vise nema). Ja glog ne uzimam u vidu caja jer je tu nemoguce odrediti sta i koliko nego ga uzimam
u ovim kapsulama, prilicno je jako doza, ali kazu da tako treba. Ima ga i u vidu sirupa, ali je ukus uzasan, nesto
kao sapun pa uzimam ove kapsule i mnogo se odbro osecam.Godinu dana posle toga na kontroli kod kardiologa receno
mi je da je status quo.

Struka se ne uključuje u raspravu ?
Za njih je LOŠ HOLESTEROL još uvek NEPOZNANICA ?

Da nastavim ja moju opservaciju.

Rekli smo da LDL lipoprotein transportuje holesterolski tovar od jetre ka ćelijama mozga, dok naš student uči i intenzivno napreže svoje neurone.

Ali, pre nego je uzeo knjigu u ruku popio je tabletu protiv glavobollje, lek za pritisak, NSAI-l tabletu, GUARANU, nekakav suplement za podizanje sistema i koncentracije ili bilo šta iz široke palete sočinenija napredne nam hemijske industrije 21-vog veka.
Ne smemo zaboraviti i onih 20 i kusur HEMIJSKIH ADITIVA koje duvanska industrija ubacuje danas u cigarete?

Šta se dešava u krvotoku našeg studenta ?

Neutrofili, specifična vrsta belih krvnih zrnaca imaju zadatak da neutrališu svaki strani agens koji dospe u krvotok (bakteriju, virus, parazita i dr).
Poseduju nepogrešiv SKENER kojim prepoznaju PRIJATELJA od NEPRIJATELJA.

Pod pojmom PRIJATELJ ovde podrazumevam sve materije koje unosimo hranom, koje nisu štetne po nas, koje unosimo već milionima godina unazad, koje naš organizam koristi i koje su jednostavno rečeno KOMPATIBILNE sa ljudskim ćelijama. To su materije iz biljaka, gljiva, složeni biohemijski kompleksi, hiljade i hiljade različitih jedinjena, kojih nema u ljudskom i životinjskom organizmu, i koje telo koristi za ishranu i odbranu od patogena.

Neutrofil -stražar u krvotoku normalno propušta sve hemijske materije koje su se ekstrahovale iz Kičice (gorka biljka jako složenog hemijskog sastava) i koje smo uneli putem čaja. I ako ih ima na stotine, svako od ovih hemijskih jedinjenja ima PROPUSNICU, prolaze neometano pored našeg STRAŽARA i odlaze do tkiva i ćelija.

Šta se dešava kada se prema STRAŽARU približe hemijski kompleksi koji nemaju PROPUSNICU?

Makromolekul leka protiv bolova koji je naš student popio?

Ovaj makromolekul naravno nema PROPUSNICU jer ga sistem imunoodbrane tokom prethodnih par miliona godina nije klasifikovao kao nešto što ne nanosi štetu organizmu, i naš STRAŽAR pokreće program UNIŠTAVANJA nepoznatog stranog tela.

Ispaljuje na njega svoj rafal, koji ne čine meci već SLOBODNI RADIKALI ! :mafijas:

Evo kako to izgleda:
Anatomija-neutrofila.jpg

Slobodni radikali koje Neutrofil ispaljuje unutar krvotoka su jako reaktivni molekuli koji oduzimaju elektrone sa najbližih atoma i molekula narušavajući tako strukturu ćelijske membrane koja se CEPA , puca , citoplazma ostaje bez zaštite, ROS ulazi u unutrašnjost i poput fuzione bombe ubija ćeliju bakterije na primer.

Sad zamislimo da se ne gornjoj slici umesto bakterije nađe makromolekul nekog hemijskog jedinjenja koje je dospelo iz Guarane na primer?

STRAŽAR dobija signal da pridošlica nema PROPUSNICU, i šta radi ? Puca!

Ispaljuje rafal ROS molekula sa ciljem da probije membranu ULJEZA.

Ali ?

Kako naš hemijski ULJEZ nema ćelijsku membranu, kao ni većina virusa (koji slobodno prolaze ovu našu prvu liniju odbrane) on prolazi dalje neoštećen .

GDE ZAVRŠAVAJU ROS MOLEKULI KOJE NEUTROFILI ISPALJUJU U KRVOTOKU ?:think:

Koji to segmenti krvi nemaju sopstvenu ANTIOKSIDANTNU ZAŠTITU ?

LDL transporter !

Njegov holesterolski tovar nije ugrožen, ali njegov proteinski nosač sa senzorom za prolazak kroz ćelijsku membranu (kako bi uneo holesterolsko gorivo u unutrašnjost ciljane ćelije) je jako osetljiv na ROS (Reactive oxygen species) .

ROS molekuli koje neutrofili ispaljuju prilikom susreta sa nespecifičnim hemijskim molekulima u krvotoku dolaze u kontakt sa SENZORIMA LDL holesterolskog transportera ( funkcionalni LDL holesterol) gde dolazi do njihovog OŠTEĆENJA.

Otkidanjem elektrona, cepanjem atoma i molekula ovog jako specifičnog SENZORA KOJI NOSI ŠIFRU, senzor jednostavno bude "spržen".

Ova hemijska reakcija ROS-a i organskih molekula se naziva OKSIDACIJA, tako da se naš veseli LDL - transporter holesterola od tog momenta naziva OKSIDISANI LDL HOLESTEROL ili oxi-LDL.

U čemu je problem pitate se ?

PROBLEM NASTAJE KADA oxi-LDL DOĐE DO CILJANE ĆELIJE I NE MOŽE UĆI U NJENU UNUTRAŠNJOST KAKO BI JOJ PREDAO SVOJ HOLESTEROLSKI TOVAR, NEMA ŠIFRE ZA OTKLJUČAVANJE ĆELIJSKE MEMBRANE JER MU JE ISTA SPRŽENA PRILIKOM SUSRETA SA ROS MOLEKULOM.

I šta se dalje dešava ?

Naš veseli oxi-LDL transporter postaje nefunkcionalan, NE MOŽE SE OSLOBODITI SVOG HOLESTEROLSKOG TOVARA, jetra ga ne prima nazad KAKO BI GA RECIKLIRALA, jer nema PROGRAM za njegovu reciklažu, i naš mališa postaje BALAST koji slobodno luta krvotokom.

Kada se naši oxi-LDL mališani umnože, postaju smetnja cirkulaciji. Naša tzv velika laboratorijska lista tad pokazuje višek "LOŠEG" lDL holesterola.

Specifični senzori u krvi detektuju povišenu koncentraciju BALASTNIH oxi- LDL makromolekula i pokreću ČISTAČE, Makrofage.
Makrofage su teška artiljerija naše imuno odbrane, fagociti, proždirači KANCERA.

I umesto da se bave ELIMINISANJEM TUMORNIH PROCESA (oko 100.000 se kaže medicina, javlja u toku našeg života) Makrofage gutaju oxi-LDL holesterol i kada se poprilično napune njime NE ODNOSE GA KA JETRI RADI RECIKLAŽE već ga deponuju unutar ZIDOVA KRVNIH SUDOVA.

POČETAK KRAJA TAKO NASTAJE.:pop:

I nema blage veze sa ishranom.

To je bila uzasna zabluda ( hrana koja povecava LDL) i tako trajala je tridesetak godina, nazalost
u Srbiji je jos uvek aktuelna, Hrana ima udela ( eventualno) na LDL mozda 5%. Zato se sada odjednom preporucuju i jaja
i svinjska mast, Hrana nema veze sa LDL-om Ja imam visok LDL, imam ga oduvek, takva mi je genetika.
Pre desetak godina lekar je zeleo sa mnom nesto da isproba, a to je bilo gladovanje mesec dana ( trava, zelenis,
salate, bareno povrce, posna riba, belo meso, znaci bez ikakvih masti)i onda je ponovo meren da bi rezultat bio
-5%, a trebalo bi minus 30%, Onda sam mesec dana uzimala statine i stvarno je uzasno spao, ali sam i ja zamalo
umrla od raznih fantomskih, a mozda i stvarnih raspadanja misica,. Tu sam sve i batalila, ali i na savet bas tog lekara
koji mi je objasnio da je holesterol jos uvek neispitan, ima raznih teorija sta i koliko i kome steti, ali se nista tacno ne zna.
Simptomaticno je da americko zdravstvo neprestano smanjuje granicu za LDL, a da bi smanjio samo 10-15% moras
da uzmias te statine ( najprodavaniji lek u istoriji covecanstva) koji te ubija u pojam.

Danasnja nauka kaze da statini kod starih ljudi nikakvih prednosti nemaju, da ne moraju da ih uzimaju, studije
su pokazale i dokazale da jedino mogu da pomognu kod muskaraca koji su recimo oko 40 godina zivota, a imaju
i visok pritisak, debeli su, imaju dijabetis.
Статини су зло.
Није ми јасно зашто их не избаце из употребе кад имају толико тешке нус ефекте. чак и честе.

Ja sam pre vise od godinu dana pocela na svoju ruku da uzimam glog ( u kapsulama).
Citala sam da je glog postao i zvanicna medicina, pitala svoju internistkinju, ona mi je
potvrdila da je to odlicna stvar i LDL je stvarno spao za recimo 20%. Meni su arterije
( carotis desna) prilicno zapusene, da li je od holesterina ili od "zivota", ne znam.
Naterala sam i svog muza da ga uzima ( on ima visok pritisak, ja nemam) i njegov se pritisak
potpuno unormalio ( uzima naravno i dalje svoj lek protiv pritiska, ali je i tu bilo oscilacija, sada
ih vise nema). Ja glog ne uzimam u vidu caja jer je tu nemoguce odrediti sta i koliko nego ga uzimam
u ovim kapsulama, prilicno je jako doza, ali kazu da tako treba. Ima ga i u vidu sirupa, ali je ukus uzasan, nesto
kao sapun pa uzimam ove kapsule i mnogo se odbro osecam.Godinu dana posle toga na kontroli kod kardiologa receno
mi je da je status quo.
Виђам овде да има да се купи тинктура глога, и мислим да није алкохолна, него водена, то свакако може да се направи и у својој режији, поготово ако си као ја љубитељ природе.

Статини су зло.
Није ми јасно зашто их не избаце из употребе кад имају толико тешке нус ефекте. чак и честе.

Prvi statin ( Lipobay Bayer))napravio je rshum medju pacijentima koji su ga izumali,
Umrlo je u najgorim mukama ( otpadaju misici sa tela) preko sto njih.
Statini su najprodavaniji lekovi, milijarde su u pitanju.
Meni nije jasno zasto ga lekari prepisuju ako se zna da skoro nikome i ne pomazu.

Виђам овде д аима да се купи тинктура глога, и мислим да није алкохолна, него водена, то свакако може да се напсрави и у својој режији, поготово ако је као ја љубитељ природе.

Da, to je ta tinktura, nema alkohola, sigurno da mozes sam da je napravis jer i ova koja se kupuje
ima neki svoj rok trajanja i mora obavezno da se drzi u frizideru, ali je 100% prirodna bez nekih konzervanasa.

Prvi statin ( Lipobay Bayer))napravio je rshum medju pacijentima koji su ga izumali,
Umrlo je u najgorim mukama ( otpadaju misici sa tela) preko sto njih.
Statini su najprodavaniji lekovi, milijarde su u pitanju.
Meni nije jasno zasto ga lekari prepisuju ako se zna da skoro nikome i ne pomazu.
Nije ni meni jasno.
Svari mišiće, svari aksone neurona, pojede mast iz mozga...horor.

"Statini sprečavaju sintezu holesterola inhibišući HMG-CoA reduktazu ."

Apsolvirali smo već da se LDL- lipoproteinsli kompleks ili LDL-holesterol kako ga već ustaljeno nazivamo ne može uneti hranom, već da se SINTETIŠE U JETRI.

Dalje, moramo znati da imamo DVE VRSTE LDL-holesterola u našoj krvi:

DOBAR LDL-holesterol, funkcionalan LDL kog sintetiše jetra i koji nosi svoj holesterolski tovar iz jetre ka ćelijama i koji se dezintegriše nakon primopredaje holesterola ciljanim ćelijama našeg tkiva i organa. Jako važan transporter holesterola, bez kog bi naš mozak vrlo brzo kolabirao (mozak troši najviše holesterola od svih organa). .

LOŠ LDL-holesterol, NEFUNKCIONALAN LDL-kompleks, OKSIDISANI LDL- holesterol, LDL čije receptore primopredaje su SPRŽILI ROS molekuli na njegovom putu od jetre ka ciljanim ćelijama. Balastni kompleksi koji bezciljno lutaju krvotokom i koje na kraju Makrofagi kupe i "sahranjuju" unutar zidova naših arterija čime se zidovi sužavaju, što dalje vodi ka INFARKTU i ka :pop:.

STATINI po definiciji sprečavaju jetru da sintetiše LDL - holesterol.!

Koji LDL-holesterol ?

Onaj FUNKCIONALNI, onaj koji nam je preko potreban za rad mozga i za rad svih ostalih tkiva i organa.

Imamo u ovom slučaju situaciju da ĆELIJE TRAŽE HOLESTEROL, a da jetra ne može da u potpunosti odgovori zahtevima, jer joj STATINI smanjuju produkciju ENERGETSKOG GORIVA neophodnog za život ćelija.

Ćelije mozga GLADUJU i polako, jedna po jedna UMIRU? što vodi ka Demenciji, Alchajmeru i td i td.

Nedostatak energenta (holesterola) naravno implicira i nepravilnu ćelijsku deobu, što pokreće tumor ?:aaa:

Neki mudrijaš se dosetio da spreči produkciju funkcionalnog LDL-a umesto da spreči njegovu oksidaciju u krvotoku ?
I možda čak dobio Nobela za to sočinenije ?
Ludilo!

Back