Atelje 212

milance19

Hot, blue and righteous
VIP
Poruka
44.983
All the world’s a stage,

And all the men and women merely players;

They have their exits and their entrances;

And one man in his time plays many parts,

His acts being seven ages…

Godina 2006-ta, jesen, stiže mi koverta sa pozivnicom. U pozivnici tekst „i Vi ste deo istorije Atelja 212“. Pozvan sam na proslavu 50 godina pozorišta koje mi je obeležilo detinjstvo.

Neke stvari kao da nam se podrazumevaju u životu. Ipak, sa distance, provesti vreme u starom bifeu Ateljea kao dete, među glumačkom podelom koja se u većem broju odavno preselila u neku drugu predstavu, dobija posebnu vrednost.

Atentat na Ronalda Regana se dogodio kada sam imao 6 godina. Takvi događaji su mi najviše podizali adrenalin pa sam spontano napravio „skeč“-atentat na Ronalda Regana. Isti sam izveo pred „punim bifeom Ateljea“ (stari bife koga više nema). I danas se sećam te nepodeljene, potpune pažnje svih prisutnih u „publici“ i njihovog poštovanja. Ko bi danas gledao sa takvom emocijom nekog malog balavca koji misli da je maestralan u izvođenju interpretacije jednog političkog, šokantnog događaja?

Niko, sem neko ko je kao dete. A to su glumci. Deca.

Mnogo je sličnih dečjih uspomena na te legende ostalo u mom „albumu sećanja“. U tom „blokčetu“ su Bardolf, Ljuba Moljac, Caci... i ne samo glumci. Divni ljudi, saradnici na sceni, dekorateri, šminkerke, inspicijenti. Svet koji se ne vidi iz partera ili sa balkona ali svoj životni vek je posvetio tom životu na daskama.

Iako sam bio veoma mali, predstave koje sam video poput „Marija se bori s` anđelima“, „Pseće srce“, „Žuta“ i druge, manje ili više poznate, kreirale su jedan unutrašnji svet i sistem vrednosti. Pa čak i kritički odnos prema toj umetnosti koja se promenila u narednim decenijama.

Stara zgrada Atelja 212 je bila posebna. Imala je „patinu“. Iznutra je podsećala pre na neki podrum, magacin ili nedovršen prostor za odlaganje nekih kutija, nego na zgradu pozorišta. Ali samo takva zgrada je mogla da „primi“ te posebne duše poput Zorana, Nede (koju nažalost nisam nikad video na sceni, a kažu da je bila maestralna u „Elektri“), Ruže i ostalih koje ne možemo izostaviti a oni se neće ljutiti jer glumci uvek i sve opraštaju.

Uz pomenutu proslavu na jesen 2006te, koja je bila odlično urađena sa sve video materijalom za svakog glumca i glumicu koji su „pozvani na neku novu premijeru“ u neko Novo pozorište (mislim da je na jednom od tih isečaka bilo i moje prisustvo u stomaku jedne mlade glumice koja je Zoranu bila partnerka u „Molijeru“) dobili smo izvanrednu knjigu-letopis, debeo, tvrd povez, istorija Ateljea 212 1956-2006. Pregled svih predstava, događaja, članak za svakog preminulog kolegu (članke su pisali glumci, sa velikim pijetetom). Čovek mora da skine kapu toj istoriji i tim dušama.

Ne znam koliko procenata iz budžeta bi bilo dovoljno da se izdvoji za kulturu?

Procenite sami.

Screenshot_20230123_141746_Chrome.jpg

.... At first the infant,

Mewling and puking in the nurse’s arms;

And then the whining school-boy, with his satchel

And shining morning face, creeping like snail

Unwillingly to school. And then the lover,

Sighing like furnace, with a woeful ballad

Made to his mistress’ eyebrow. Then a soldier,

Full of strange oaths, and bearded like the pard,

Jealous in honour, sudden and quick in quarrel,

Seeking the bubble reputation

Poslednja izmena:
Predivna sećanja imaš dragi naš veliki dečače...
Nasledio si od roditelja toplu, umetničku dušu.
I srce veliko "kav crkvena vrata"
I svi su stali u to srce...
i mama i tata i i glumci ...
i oni drugi iza zavese...
i Mira Trajlović...
i maketa pozorišta...
i predivni stihovi...

Rasplakala sam se...

Odavno stranice Pozorišta čekaju na ovakve divne tekstove.

:vzagrljaj:

Svako ko je ljubitelj pozorišta, a u ovom slučaju Ateljea 212, dobro došao je da napiše svoje utiske.
Potrudiću se da napišem nešto o nekim predstavama koje su obeležile ovo legendarno mesto Beograda.
Mislim da Atelje zaslužuje svoju temu ;)

"Faust" je bila prva predstava Ateljea 212 izvedena 12.11.1956. u zgradi "Borbe" (prva adresa Ateljea pre prelaska u današnju Svetogorsku) u režiji Mire Trailović.
Na slici su doajeni našeg glumišta, koji su igrali u podeli ovog premijernog komada: Viktor Starčić, Mata Milošević, Marija Crnobori i Ljubiša Jovanović

Faust-750x1024.jpg

https://www.google.com/url?sa=i&url...ved=0CBAQjRxqFwoTCIiOksD-8fwCFQAAAAAdAAAAABAD

Atelje utehe i slobode – 212 sedišta u maloj sali zgrade Borbe​

Prva zavesa pozorišta "Atelje 212" podignuta je 12. novembra 1956. godine u maloj sali stare zgrade izdavačke kuće "Borba", koja je primala samo 212 gledalaca. Prva predstava bila je koncertno izvođenje "Fausta", u režiji Mire Trailović. Novo beogradsko pozorište bilo je izraz samih umetnika, koji su želeli da osnuju scenu na kojoj bi se igrala nova avangardna drama. Bio je to početak Ateljea 212 koji će se ubuduće, sa svojim smelim pristupom, izdvajati od ostalih pozorišta širom regiona.
Sama scena, nekadašnja čitaonica, bila je prilično mala. U sali do koje se stizalo uskim prolazom, nalazila se skromna scena i mala galerija. Ovaj neadekvatni prostor bio je pravo mesto za rađanje beogradske avangardne, i u neku ruku i baš zbog ovog neuobičajnog ambijenta i organizacije, ali i smelog pristupa umetnosti uopšte, Atelje 212 su tada nazvali "pozorište utehe, nade i slobode", kao kontrapunkt tada još važećem udarničkom kulturnom miljeu.
Mnogi smatraju da je pravi početak za Atelje 212 bila je predstava "Čekajući Godoa", Semjuela Beketa. Ovo je bilo i prvo prikazivanje ovog značajnog dela u Istočnoj Evropi, gde je predstava bila zabranjivana. Veliki uspeh predstave "Čekajući Godoa", omogućio je dolazak na pozorišnu scenu i drugih avangardnih i alternativnih pisaca kao što su Sartr, Fokner, Kami, Pinter, Džojs, ali i domaćih Crnčevića, Aleksandra Popovića, velikog Duška Kovačevića i mnogih drugih. Avangarda je prosto ušetala u Atelje 212 i zauvek zauzela scenu.
Stevan_Kragujevic,_Vera_Segan,_Mira_Stupica,_Mira_Trailovic,_snimanje_drame_u_Radio_Beogradu,_1950s.JPG
Foto: Wikipedia - Stevan Kragujević (po odobrenju ćerke Tanje) - Mira Trailović (skroz desno) na Radio Beogradu krajem pedesetih

Mira Trailović – velika dama beogradskog pozorišta​

Ali, vratimo se jedan korak unazad kako bi se prisetili Mire Trailović, čije je ime postalo sinonim za Atelje 212. Na čelu Ateljea prvobitno su se nalazili reditelji Radoš Novaković i Bojan Stupica. Neko vreme u pozadini, kao pomoćnik upravnika, Mira Trailović 1961. godine postaje upravnica. Upravo ona je postavila temelje Ateljea 212 kao pozorišta okrenutog novoj avangardnoj drami. Ta nova vrsta umetnosti i buntovnički duh imali su veliki uticaj ne samo na publiku u našoj zemlji, nego i u čitavoj Evropi u to vreme.
Mira Trailović započela je svoju karijeru daleko od "daski koje život znače". U po završetku režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, bila je spikerka, a kasnije i rediteljka i urednica Radio Beograda. Tokom skoro 3 decenije koje je provela u Ateljeu, ostala je zapamćena kao upravnica koja je uvek išla korak napred, nije se bojala izazova i u pozorište dovodila najavangardnija i najpoznatija dela i predstave, iako se same reči avangarda grozila.
Savremenici se sećaju da je bila prava "lavica pozorišta", prodorna, šarmantna i uvek je bila otvorena za nove ideje u svetu pozorišta, želeći da svetske trendove teatra predstavi i na ovim prostorima na najbolji mogući način. U tome je uspela, o čemu svedoče mnoge nagrade i priznanja. Deo svog života provela je u Parizu, u Teatru nacija, gde je i odlikovana najvišim priznanjem Francuske. Njen uspeh se nije svodio samo na osnivanje i uspešan rad Ateljea, već i na osnivanje najpoznatijeg beogradskog pozorišnog festivala - BITEFA, koji je 1967. godine osnovala zajedno sa Jovanom Ćirilovim. U znak sećanja i poštovanja, jedna od dve scene Ateljea 212 nosi naziv "Scena Mira Trailović ".

link https://www.011info.com/upoznaj-beo...lobode--212-sedista-u-maloj-sali-zgrade-borbe

Back