Ateizam

Ateist

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
473
Pitanja ove teme... Za ateiste: što vas sve odbija od religije? Za vjernike: kako komentirate to što odbija ateiste od religije?

Što me sve odbija od religije? Kako netko tko vjeruje u more koje se razdvaja, zmiju koja govori, djevicu koja rađa, mrtve koji ustaju iz groba može sebe smatrati razumnim? Posve je uobičajeno kršćaninu reći da je djevica rodila sina. Čuje li on što govori?! Djevica je rodila sina?! Isus je imao braće. Ako je Marija zauvijek ostala djevica, jesu li i Isusova braća bezgrješno začeta? Pazi ovo: djevica je rodila sina nekog nadnaravnog bića koje nitko ne može vidjeti, a taj sin je ujedno i to biće sam i ima biološkog oca na zemlji iako mu je majka djevica. Kako kod ljudi prolaze ove nevjerojatne nebuloze? Još je gluplje nekoliko dana pridodati stvaranju svijeta prije nego što je bilo dana. Jer prije nego što je bilo nebo nastalo i dok još zemlja nije bila čvrsto zasnovana, niti se sunce kretalo u svojoj putanji, kako su tu mogli postojati dani? Sedmi dan se Bog odmara. Ako je Bog savršen, kako se može umoriti? Ako ti dani nisu trajali 24 sata nego je riječ o prenesenom značenju, koji je smisao naredbe o suzdržavanju od posla sedmog dana u tjednu? Glupo zvuči tvrdnja da Bog ima svoga suparnika, Vraga, Sotonu. Isprva bi čovjek pomislio: ako ne postoje vještice, vampiri, vukodlaci i druge spodobe, ne bi trebao postojati ni njihov gazda kojem su prodale dušu. Vrag je unaprijed osuđen na poraz. Bit će utamničen na tisuću godina, zatim će se povesti borba između njegove svite (zloduha) i svite njegovog suparnika (anđela) koja će sigurno završiti pobjedom Boga. Zašto se Vrag trudi ako je unaprijed predodređeno da će bitku izgubiti? Ako Bog može kontaktirati neke ljude i dati im nadnaravne moći, može i Vrag. Ako se Bog može pojaviti u raznim oblicima (gorući grm), može i Vrag (zmija, zmaj). Ako Božji duh može ući u čovjeka, može i zloduh. Dolazimo do zaključka da sva bića kojima se plaše mala djeca stvarno postoje. Vještice, vukodlaci, vampiri, zlodusi, tj. sve u što se vjerovalo u srednjem vijeku. Bog je navodno prokleo muškarca da će morati u znoju lica svoga raditi za preživljavanje, ženu da će u muci rađati i vrebati glavu zmiji, a zmiju da će se vući po podu i vrebati petu ženi. Je li Evu nahuškala prava zmija (obična životinja) ili Vrag uobličen u zmiju? Ako je riječ o Vragu, što je logično jer govori, zašto bi Bog prokleo sve jedinke životinje u koju se Vrag tom zgodom uobličio? Ako je zmija prokleta da će puziti po zemlji do kraja života, onda se da zaključiti da su zmije prije imale noge. Zašto su sve zmije proklete zbog jednog Vražjeg uobličenja? Sotoniziranje zmije pokazuje kako religija nastaje pod utjecajem kulture. Na Novom Zelandu i drugim pacifičkim otocima nema kopnenih zmija ni pauka. James Cook je napisao da Tahićani kao da su oslobođeni "kletve naših pradjedova". Priroda ih je obdarila obiljem (svinjama, ribama, tropskim voćem) i za njih se ne može reći da u znoju lica svoga preživljavaju. Mnogi domoroci Novog svijeta nemaju porođajne boli. Jedan od Kolumbovih mornara piše da se Karibljanke ne zdebljaju niti se unerede u trudnoći, bezbolno rode i već drugi dan plivaju. Stanovnici pacifičkih otoka ne rade teško kako bi preživjeli, žene im bezbolno rađaju te ni ne znaju što je zmija (zmija u njihovim krajevima nema). Jesu li oni oslobođeni Božje kletve? Danas je čovjek smislio načine za bezbolni porođaj, poput epiduralne. Ako je Bog savršen, kako može pogriješiti? Bog nema potrebe svoje djelo uvijek iznova popravljati. On ne postupa kao neki čovjek koji je nešto nevješto napravio kako bi stanje u svijetu popravljao poplavama ili požarima. Glupo je također njihovo vjerovanje da će bog poput kuhara, kad je već jednom zapalio vatru, spaliti sav ostali ljudski rod, a da će samo oni dalje živjeti, i to ne samo oni koji su živi, već i oni koji su davno umrli, oni će se opet vratiti iz zemlje u istom svom tijelu kao prije.

...

Za vjernike: kako komentirate to što odbija ateiste od religije?

evo sad razmišljam i pravo da ti kažem toliko me zabole za to da mi se ne da oformiti neko mišljenje o tome
mada, pravo pitanje je šta ateiste privlači religiji u smislu bavljenja istom iako ne veruju u sve to. kriza identiteta ili neke traume iz detinjstva? mentalna bolest pu pu daleko bilo?

Meni je malo sve to nelogicno, ali ajde da ostavim mogucnost da je moguce da je za 7 dana stvorena Zemlja, da rogati demon nas kusa. Bukvalno shvatanje Bilije me odbija.
Nekako se i ne slazem sa poboznim ljudima, bog ovo, Isus ono, sreda ovo, petak ono, mislim ok je ako neko voli to, njegova stvar, ali nekako imam utisak da cu uvek biti osudjivan u drustvu takvih ljudi, ili da ce mi neko poceti, bog ovo, bog ono.
S druge strane, imamo one tradicionalne vernike, seks pre braka je ok, ma psuj boga svaki dan, sem na Bozic i Uskrs, tad ne valja, osudjuj druge i pricaj im kako to nije hriscanski, a od pravila biraj sta volis.

A nekako ljudi se grupisu, vera, pa to zna da udari u glavu nekim ekstremistima i onda bude pokolj, a to opravdaju bozjom voljom ili cime vec.
Mozda su od svih vrenika najbolji oni koji veruju u "nesto", ne smaraju, nemaju neke rituale, zive kako zele, a opet, veruju u to nesto, slave slavu, ne slave.

Zato što svaka religija misli da je oficijalni zastupnik Boga na zemlji
Zato što su u njihovim redovima infiltrirane nezdrave jedinke koje im prave štetu a oni ih najčešće prikrivaju
Zato što često imaju izlive bijesa ako neko ne misli njihovom glavom.....

Ali nama je to dozvoljeno jer nemamo vjeru što nam to brani:D

Ne brani nama niko nista. Jos jedna stvar nerazumevanja religije. Nema tu nikakve zabrane. Bog ti daje pravo da radis sta hoces i krisis svasta nesto, ali ti kaze da ces snositi posledice. Ako pak i onako surovo kaze: Nemoj to da radis, to ti kaze da te zastiti.

Ako ne verujes u Boga, uzmi primer iz zivota. Sve sto uradis nosi neku posledicu. Ako uradis nesto lose u zivotu, snosices posledice zar ne?

Ne brani nama niko nista. Jos jedna stvar nerazumevanja religije. Nema tu nikakve zabrane. Bog ti daje pravo da radis sta hoces i krisis svasta nesto, ali ti kaze da ces snositi posledice. Ako pak i onako surovo kaze: Nemoj to da radis, to ti kaze da te zastiti.

Ako ne verujes u Boga, uzmi primer iz zivota. Sve sto uradis nosi neku posledicu. Ako uradis nesto lose u zivotu, snosices posledice zar ne?

Naravno.
Na drugoj su strani vjernici koji u svojim knjigama čitaju: Ne sme se srditi ni protiv koga niti se ko sme omalovažavati, pa ipak to rade. Znači li to da nisu pravi vjernici ili možda vole grijeh:)?

Poslednja izmena:

Back