Ateizam

OOOJ Dimitrije:
Cekaj znaci ti pricu shvatas ovako

Juda koji inace zna gde je Isus odlazi do dve legije i uzima ih,(?),
Zatim trci do slugu poglavarskih pa uzima i njih(?), i svi ga zajedno hapse i
vode kod poglavara svestenickih da bi ispunili formu(?),( rimljani su poznati po
pokoravanju jevrejskim svestenickim poglavarima)

Mastovito nema sta...

Hm, hehehee...malo banalizuješ stvari...al' ajde...:lol: :razz:

@sale@:
Jov 18:3 Онда Јуда узе чету и од главара свештеничкијех и фарисеја момке, и дође онамо с фењерима и са свијећама и с оружјем.

u ovim stihovima se vidi da nema nijednog rimljanina. /nedvosmisleno/

kad je u pitanju protektorat, domaca policija hapsi.

Hm, čija je bila četa?

OOOJ Dimitrije:
Ja se Vadim ? Gde se pominje da ga rimljani hapse?
Gde se pominju dve legije?

Već sam ti objasnio da se u to vreme nije znalo za pojam ''četa'' i da se misli na legije! U to vreme su Rimske jedinice bile sastavljene od kohorti, legija...ima tema pa pročitaj...
Ponavljam pitanje, čije su bile ''čete'' ili ''četa''!?
Čije su bile on je i hapsio...

Jov 18:3 Онда Јуда узе чету и од главара свештеничкијех и фарисеја момке, и дође онамо с фењерима и са свијећама и с оружјем.

Znači, od fariseja i glavara je pokupio momke tj. sluge a čija je bila četa i zapovednik čete, od koga je uzeo četu?:razz:

Hm, e sad, gotov sam i da vam priznam da su u pitanju jevreji(mada naravno nisu) zbog same suštine preko koje ste hteli da tako olako pređemo, nema ništa od toga! Dakle, ''četa'' je apsila, jevrejska četa+sluge+zapovednik... Očigledno je da je ''četa'' bila naoružana! Zašto? Pa apsili su ''jagnje'' koje neće pružiti otpor!? A kad smo kod otpora, što onaj nesretnik odseče uvo slugi? Mislim, to je verovatno ona dobro poznata Hrišćanska...okreni i drugi obraz! Sad, udružite snage pa mi dajte jedan pošten odgovor!
Naravno, nadam se da ćemo dalje nastaviti bez teških reči i vređanja...sve u Hrišćanskom duhu...:lol:

ne sakale, ne prelazimo preko sustine....

Tvoje tvrdnje da je Hrist bio zelot je potkrepljena time da je Simon potegao... i odsekao uvo i da su ga hapsile dve legije.

da je hrist bio zilot hapsili bi ga rimljani a ne jevreji. Ti moras da dokazes da su to bili rimljani (a za izvor si uzeo zvanicna jevandjelja, navodno)

“Stvarno, šta ćemo sa tim...?
Jevandjelje po Luci 22...”

Pa da li ti mislis da poglavari svestenicki vode rimske legije?
Ili se sa zapovednicima Rimskih legija sretao u crkvi?
Da li ti mislis da Juda(?) ili svestenicki poglavari(?) mogu da kazu Rimskim legijama” idete da hvate Isusa”?

Zar mislis da je cudno da verski poglavari imaju svoje”cete”, odnosno svoju “telesnu gardu” bez obzira sto su pod “cizmom” i da zbog svoje malobrojnosti vode i sluge da im pomognu?
Njih verski poglavari mogu da vode.

Da je Hrist bio zelot Pilat bi ga sigurno osudio.

“Dakle, ''četa'' je apsila, jevrejska četa+sluge+zapovednik... Očigledno je da je ''četa'' bila naoružana! Zašto?”

A da nece da nose cvece?

“Pa apsili su ''jagnje'' koje neće pružiti otpor!? A kad smo kod otpora, što onaj nesretnik odseče uvo slugi? Mislim, to je verovatno ona dobro poznata Hrišćanska...okreni i drugi obraz!”

Hrist nije pruzao otpor( prema zvanicnim jevandjeljima)

Simonov afekat ne dokazuje da je Hrist bio zelot, sto sam rekao jos u prvom odgovoru.

“Sad, udružite snage pa mi dajte jedan pošten odgovor!”

Svi moji odgovori su “posteni”

ko da udruzi snage?
Ja sam samo mislio da imas nesto zanimljivo da kazes... ne da izmisljas dve legije u zvanicnim jevadjeljima.
Bez vredjanja naravno

mito... ja vidim da si u guzvi
al kad stignesh...
odgovori mi na onaj post...

batice
kako ti zovesh projekat
gde skupish zilon ljudi
i kazesh im da se dogovore oko necheg
i da to reprezentuju u nekoj formi???

Istina???

il shta?

OOOJ Dimitrije:

da je hrist bio zilot hapsili bi ga rimljani a ne jevreji. Ti moras da dokazes da su to bili rimljani (a za izvor si uzeo zvanicna jevandjelja, navodno)

Rimljani su i hapsili, objasni mi onda odakle je i od koga uzeo četu? Pazi, ja se pozivam na isto štivo na koje se i ti pozivaš!n

OOOJ Dimitrije:

Simonov afekat dokazuje šta? Dokazuje da je bio naoružan! A zašto bi jedan apostol nosio mač!? Kapiraš li ti sebe uopšte!? Da neće da nose cveće??? O užasa! Baš me zanima ideš li ti uopšte u Crkvu? Čuješ li ti sebe? Neko ko propoveda ljubav i treba da nosi cveće a ne oružje! Ljubav je osnova Hrišćanstva ili je to ipak mač!? Nije Hrist lično pružio otpor ali njegov sledbenik jeste! Nije ni Milošević nikoga lično ubio ali su njegovi ljudi krivi za mnogo toga!
Nisam znao da su verske face u to vreme imale obezbeđenje...cccc...
Nisi mi objasnio od koga je uzeta četa! Znači, da je uzeta od fariseja i verskih poglavara to bi i pisalo a ne piše...pa prema tome, ko nam ostaje?
I ja sam mislio takođe da ćeš imati nešto novo da kažeš pa da nešto i naučim, ali avaj, ništa od toga, vrdaš kao i ostali... Bez uvrede naravno.

Polako Sakale ne uzbudjuj se, nije lose ako ponekad ne budes u pravu.
To sto je Simon nosio noz ili mac nista ne znaci. Verovatno je u to vreme bilo normalno nositi nozeve/maceve( i danas u nekim delovima sveta je to normalno)Ti automatski mislis ako je nosio noz da je bio hajduk.
Hriscanske moralne poruke su totalno irelevantne za nas razgovor( zato ne moralisi)
------------------------------
Afekat znaci da nije voljno reagovao( reagovao je impulsivno) I ti bi se verovatno suprotstavio ti da neko odvodi dragu osobu.( znaci to sto moralises kako bi apostol trebao da se ponasa i ne stoji)
I Petar ga se odrekao tri puta ( a bio je apostol)
----------------------------
Cvce je bilo sarkastican odgovor na pitanje

“Dakle, ''četa'' je apsila, jevrejska četa+sluge+zapovednik... Očigledno je da je ''četa'' bila naoružana! Zašto?”

A da nece da nose cvece?
Naravno oni koji hapse nose oruzje
------------------------------

Pa to nije bilo bas idilicno vreme pa je valjda normalno da su imali zastitu(verski poglavari)

“Онда Јуда узе чету и од главара свештеничкијех и фарисеја момке, и дође онамо с фењерима и са свијећама и с оружјем.”

Ko je Juda da uzme Rimsku legiju, ponavljam
Ceta je bila od Verskih poglavara i oni su je i vodili sto pokazuje

Jevandjelje po Luci 22

52. a glavarima svestenickijem
i vojvodama crkvenijem i starje-
sinama koji bijahu dosli na nj
rece isus: zar kao na hajduka izi-
djoste s nozevima i koljem da me
uhvatitae?
53. svaki dan bio sam s vama u
crkvi i ne digoste ruke na mene:
ali je sad vas cas i oblast tame.
54.A kada ge uhvatise, odve-
dose ga u dvor pogla-
vara svestenickog. A Petar idja-
se za njima izdaleka.

Ovo ignorises.

Ponavljam

Da li ti mislis da Juda(?) ili svestenicki poglavari(?) mogu da kazu Rimskim legijama” idete da hvate Isusa”?

“I ja sam mislio takođe da ćeš imati nešto novo da kažeš pa da nešto i naučim, ali avaj, ništa od toga, vrdaš kao i ostali... Bez uvrede naravno.”

Pa ja i ne govorim nista novo, niti je to bila moja namera. Mene je zainteresovalo to sto tvrdis da je Hrist bio zelot, trazio sam objasnjenje a dobio sam ( da ne budem uvredljiv) prilicno slabe odgovore.
Inace ja se ovde nisam izjasnjavo o mojoj veri, a odmah sam okarakterisan na najgore nacine...
To se tako ne radi, od ateista( o kojima imam generalno dobro misljanje) sam ocekivao mnogo vise.( da se sve svodi na vredjanje i moralisanje)
“O užasa! Baš me zanima ideš li ti uopšte u Crkvu? Čuješ li ti sebe?”
Kakve veze ima kakav sam ja i da li idem u crkvu
Pozdrav sakale ( cini mi se da smo izvakali temu)

OOOJ Dimitrije:
Polako Sakale ne uzbudjuj se, nije lose ako ponekad ne budes u pravu.
To sto je Simon nosio noz ili mac nista ne znaci. Verovatno je u to vreme bilo normalno nositi nozeve/maceve( i danas u nekim delovima sveta je to normalno)Ti automatski mislis ako je nosio noz da je bio hajduk...

Naprotiv, ja sam vrlo smiren, da se malo duže ovde družiš sa nama znao bi da ja volim ovo prepucavanje...:lol:
To što je Simon nosio mač je veoma bitno jer nije u pitanju nož već mač ali još bitnije je to da je on čoveku odsekao uvo...dakle imao je nameru da ubije a može li jedan apostol to sebi dozvoliti?

OOOJ Dimitrije:
Afekat znaci da nije voljno reagovao( reagovao je impulsivno) I ti bi se verovatno suprotstavio ti da neko odvodi dragu osobu.( znaci to sto moralises kako bi apostol trebao da se ponasa i ne stoji)
I Petar ga se odrekao tri puta ( a bio je apostol)...

Sad, da li je ili nije bio afekat to ni ti ni ja ne možemo dokazati. U svakom slučaju ja bih tako odreagovao ali ja sam grešni ateista a on je bio apostol! Postoji razlika zar ne!:wink:

OOOJ Dimitrije:
...Naravno oni koji hapse nose oruzje...

Naravno, samo to ovde malo dobija na snazi jer nije hapšen okoreli kriminalac naoružan do zuba već je hapšeno ''jagnje'' koje se ne brani...

OOOJ Dimitrije:
...“Онда Јуда узе чету и од главара свештеничкијех и фарисеја момке, и дође онамо с фењерима и са свијећама и с оружјем.”...

Opet isto...ova rečenica ne pokazuje i ne dokazuje da je četa uzeta od glavara i fariseja, rečenica nedvosmisleno ukazuje na to da je četa uzeta od nekog drugog a da su sluge uzete od fariseja i svešteničkih glavara! Mislim, pa ovo je toliko očigledno...

I kad već hoćeš... Ne ignorišem ja ništa, već sam ti rekao, ali ajde...evo opet...

OOOJ Dimitrije:
...52. a glavarima svestenickijem
i vojvodama crkvenijem i starje-
sinama koji bijahu dosli na nj
rece isus: zar kao na hajduka izi-
djoste s nozevima i koljem da me
uhvatitae?...

Ovo ti je u totalnoj suprotnosti sa ovim... “Онда Јуда узе чету и од главара свештеничкијех и фарисеја момке, и дође онамо с фењерима и са свијећама и с оружјем.”

Primećuješ li razliku ili moram da napišem?

Dalje neću...dovoljno je...
Pozz.

“To što je Simon nosio mač je veoma bitno jer nije u pitanju nož već mač ali još bitnije je to da je on čoveku odsekao uvo...”

Da si citao Vukov prevod znao bi da je bio noz ( mada nije bitno)

“dakle imao je nameru da ubije a može li jedan apostol to sebi dozvoliti?”

Opet moralises,
i Pavle je progonio Hriscane ( pa sta?)
Ti idealizujes apostole pa se posle cudis zasto ne ispunjavaju tvoje kriterijume

“Sad, da li je ili nije bio afekat to ni ti ni ja ne možemo dokazati. U svakom slučaju ja bih tako odreagovao ali ja sam grešni ateista a on je bio apostol! Postoji razlika zar ne”( I apostoli su gresni)

Oper moralises , Ti si covek ,on je covek, kakve veze imaji druge odrednice.

Ignorises moja pitanja, pa po treci put

“da se malo duže ovde družiš sa nama znao bi da ja volim ovo prepucavanje..”

Volis prepucavanje? Znaci sve je ovo bilo intelektualno izdrkavanje....
Na sta ja gubim vreme...

@ Crow

Nemam ja odgovore na tvoja pitanja( sve mi to zvuci kao teorija zavere, za koju trenutno nemam interesovanja ni volje)

Zbogom istorijo!!!!!!!!!!!

Back