atak

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dive

Legenda
Poruka
61.236
https://www.krstarica.com/zivot/teh...m_medium=text_link&utm_campaign=banner_header

jebemimmater ovi su meni prosle godine blokirali racunare u firmi i trazili otkup
nikad vise do podataka nisam dosla
izgubljena baza sa 10.000 dosijea
mesec dana mi je trebalo da profunkcionisem ponovo
stari programer, novi program (koji jos uvek doradjujemo)

sta bi se desilo kad bi vama sajberpirati upali
koliko bi vam stete naneli
da li bi ste mogli neometano da funkcionisete istog trenutka ili bi vas unazadili

https://www.krstarica.com/zivot/teh...m_medium=text_link&utm_campaign=banner_header

jebemimmater ovi su meni prosle godine blokirali racunare u firmi i trazili otkup

da li bi ste mogli neometano da funkcionisete istog trenutka ili bi vas unazadili

Meni su zaključali dokumenta isto prošle godine ali samo u documents folderu na C kada je radnica otvorila glupo neki mejl na kojem je pisalo invoice iako ne poslujemo sa inostranstvom. Bazu podataka programa u kojem radim je na posebnom hdd-u na serveru i ona je ostala netaknuta jedino što sam sve tabele i zahteve i ovlašćenja i sve što je bilo u doc ili xls formatu morali ponovo da radimo,a bilo je toga podosta. Naravno išla je ona poruka da im se plati. Pao je naravno jednostavni format i clean install da se gadosti rešimo bez prevelike štete. U međuvremenu sam kupio bitdefender koji mi sada brine o takvim stvarima i "obuka" pod pretnjom novčanih sankcija ako ponovo otvore nešto što nema veze sa poslom. Sada dvaput proveravaju.

Zasto ne platite nekoj spoljnoj firmi pausalno odrzavanje? Ja odrzavam neke agencije, i ceo njihov redovan bekap je u mom sefu. Kada se desi problem, samo im vratim podatke. Pola sata im stoji firma, maksimum.

Razumeo sam da nisi imala bekap i izgubila bazu sa 10000 dosijea.

Ko ce da radi tvoj posao dok ti radis bekap? :think:

pa ne radim ja 24h
izubila sam jer sam godinu dana bila na bolovanju..u tom periodu nam je nekako promaklo da niko umesto mene to nije radio makar jednom mesecno
to sto smo imali sacuvano, iskoristili smo kod formiranja nove baze
nisam htela sve podatke da ubacujem, nego sam resila da ovo bude presek posle 25 godina poslovanja, pa da krenemo ispocetka da formiramo novu sa novim podacima

Meni su upali pre 2-3 meseca, sve blokirali i tražili pare. Tako da svet kaska za mnom :p
Šta sam uradila.... otplakala slike koje nisam mogla da vratim, reinstalirala windows i dobila na poklon eksterni hard disk, tako da sve što vredi držim na njemu.

Ne napadaju valjda i privatne računare? :(
Nije valjda da sad moram u ovo zlo doba da guglam kako se radi bekap?
Da mi obrišu sve tačno bih flipnula.
O, da. Zato eksterni hard, i nema zime.
Ali kapiram da je puno do opreza.. konkretno, ovaj ransomware se mora odnekud otvoriti i pokrenuti, pa treba paziti šta se otvara od pošte. Ja nisam kriva, samo da se zna :lol: Ukućani su... a možda i mačka :p

...mogu tacno da me mrze mista ne otvaram od tih mailova koji stizu niti me zanima sta tamo pise, brisem odma, a i da kao udju u komp nemaju sta da nadju da bi me
recimo kompromitovali....tako da dzaba bi krecili sto se mene tice....ono sto mi je vazno, a to su fotke moje dece cuvam na fleski....sto se ataka i bataka tice ni to im
ne treba, kome jos pa zapelo za babin batak :mrgreen:

Kad sam pisala na forumu da se ovakve stvari desavaju nisu forumasi "verovali".
Spominjala da sam i protiv placanja preko neta bilo cega.Zamislite da se ovo desi kod nas u nekoj instituciji.Hajde dokazi da si platio nesto kad nemas napismeno.Nema sanse traze placanje opet.

Nista bitno se ne cuva u elektronskom obliku.Samo papir,fascikla i sve je u redu.

Dva kompjutera, dva eksterna harda pride i tematski USB-ovi; najvažnije sam snimila i na diskove... Dakle, sve što imam u najmanje tri primerka!
Koga su zmije ujedale, taj se i guštera plaši... :lol:

Kod mene bi nasli gomile i gomile slika zvucnika, pojacala, mini linija, oldtajmera,,,mislili bi da sam zastranio:lol:

Back