Asus amd a88xm-a matična sa 8gb ram a vidi samo 4 (kako rešiti)

Milan Berić

Početnik
Poruka
21
Nedavno sam prešao na fm2+ ploču kupio sam novi procesor i novu 4gb ram ddr3 a 4 sam imao već, obe memorije su sa latencijom cl11 i na 1600 mhz
bios vidi obe memorije a windows samo jednu, ako neko zna na koji način bi mogao podesiti da windows vidi obe memorije bio bih mu zahvalan da mi kaže
a i verujem da nisam jedini koji ima ovaj problem... u nastavku teksta je konfiguracija

Procesor: AMD ATHLON A4020 WITH APU GRAPHIC HD7480
Ram memory: 4gb ddr3 patriot 1600mhz i Silicon power 4gb ddr3 1600mhz
Hard disk: western digital 1 terabajt
Windiws 7 Home Premium 64bit

Poslednja izmena:
Nedavno sam prešao na fm2+ ploču kupio sam novi procesor i novu 4gb ram ddr3 a 4 sam imao već, obe memorije su sa latencijom cl11 i na 1600 mhz
bios vidi obe memorije a windows samo jednu, ako neko zna na koji način bi mogao podesiti da windows vidi obe memorije bio bih mu zahvalan da mi kaže
a i verujem da nisam jedini koji ima ovaj problem... u nastavku teksta je konfiguracija

Probaj ugasi komp,pa im zameni mesta.I jos nesto nemoj da te cudi.Ne mogu sve marke Ram-a da se upare iako imaju iste latencije.Ako ne uspe to sa menjanjem mesta i ako ne mozes da nadjes iste marke da uparis,Prodaj taj jedan koji mislis da ti pravi problem, kupi Samsungov Ram,jer on se uparuje sa svim ostalim markama.

ovo znači da nije problem do matične ploče niti do memorija već do windowsa , ja bih to reinstalirao i stavio bih ultimate verziju a ne ovu osakaćenu koja ima neka ograničenja u sebi sem toga tvoja ploča ima 4 slota za memoriju možda neko šaltanje memorija među slotovima pomogne , možda neko extremno menjanje paging file-a ili čišćenje podataka unutar perfetch foldera natera računar tj windows da opet nauči parametre , ali meni bi prvi izbor bio reinsrtalacija računara sa drugim os-em

Pažljivo pregledaj pinove procesora.
Imao sam isti slučaj i na kraju ustanovio da je jedan pin bio iskrivljen i nije upao u ležište.
Kad sam ga ispravio, proradio je i drugi memorijski kanal.
U biosu, pa čak i u windovsu je video svu memoriju, ali je samo pola bilo dostupno.
Memorijski kontroler je u procesoru.

pa nije valjda do procesora nov sam kupio u win winu u garanciji, a i usao je glat u plocu... i meni smrdi da je do windowsa jer sam stavio neki tuturutu home premium mislim se da se prabacim na 8.1 .... a inace silicon power 4gb kod komsije radi eno on sad ima 8gb a ja sad samo 4 :( .... :D
krajem nedelje cu kupiti novi cip ovoga puta isti kao sto imam (patriot)pa cu da vidim sta ce biti.... javljam

pa nije valjda do procesora nov sam kupio u win winu u garanciji, a i usao je glat u plocu... i meni smrdi da je do windowsa jer sam stavio neki tuturutu home premium mislim se da se prabacim na 8.1 .... a inace silicon power 4gb kod komsije radi eno on sad ima 8gb a ja sad samo 4 :( .... :D
krajem nedelje cu kupiti novi cip ovoga puta isti kao sto imam (patriot)pa cu da vidim sta ce biti.... javljam

Ništa nisam tvrdio. Samo sam ukazao na jedan od mogućih uzroka zašto ne vidi svu memoriju.
Kod tebe je verovatno u pitanju nekompatibilnost jednog memorijskog modula.

stigla je nova memorija ali i novi problem ...
Untitled.jpg

šta mi je činiti sada?

ovo sad vec lagano krece da me nervira, dakle sada imam dve identicne ram memorije patriot i 8gb windows vidi samo na a2 & b2 (sto znaci zuti i crni a ne crni i crni... slot)
u ostalim situacijama je ista prica - kada se u bode "cik-cak" bios vidi oba cipa a windows samo jedan.... madjutim i kada su u a2&b2 bios vidi oba stapa ali gore pise 4gb a u windowsu 8 s tim da je rezerva ceo jedan modul.... ajde sada da vidim sta cete mi reci na ovo sve.... sta raditi....

- - - - - - - - - -

Deluje kao da nije 64-bitni sistem. 32-bitni repoznaje do 3,5.

Pogledaj i da nisi zyebao nesto u podesavanjima. msconfig-boot-advanced options-maximum memory treba da bude odstiklirano...

windows je provereno x64 jer sam ga stavljao x puta drugima i sve je bilo ok a msconfig mi je bila jedna od prvih opcija ali nije urodila plodom.

koliko memorije koristi tvoja integrisana grafika . zasto je problem dati odgovor na to pitanje . tvoja graficka kartica nema sopstvenu memoriju nego uzima od rama . dual chanel samo radi na indenticnim memorijama
moja graficka kartica nije 4 gigabajta a i nije to problem, problem je sto su memorije iste a ne rade u dual modu, a slotovi su ispravni no verovatno jedan tkz. kanal ne radi.... ne koristim integrisanu graficku, ja sam samo naveo da imam tu mogucnost.

moja graficka kartica nije 4 gigabajta a i nije to problem, problem je sto su memorije iste a ne rade u dual modu, a slotovi su ispravni no verovatno jedan tkz. kanal ne radi.... ne koristim integrisanu graficku, ja sam samo naveo da imam tu mogucnost.
Cini mi se da si gore naveo da je jedna vise,a druga nize vrednosti u Hz-ima.Probaj podesi u BIOSU tu visu na vrednost kolika je od te nize vrednosti,da budu obe na istoj,pa vidi kako ce se ponasati.

Back