Astronomija - MESEC

To su razlicite stvari. Naocare ispravljaju tu svetlost sto prolazi kroz njih, atmosfera ne ispravlja nista, niti je taj lik veci nego sto jeste.
Znaci on samo IZGLEDA veci i nista vise. U stvarnosti je on u stvari jos manji.

Месец никада није ни већи ни мањи. То јесте оптичка последица посматрања било ког предмета кроз лупу било природну, атмосверску, или уметну у телескопима и другим справама за привлачење слике посматраног објекта.

Zna li neko neku teoriju koja objasnjava zasto se Mesec udaljava od Zemlje?

Pre svega da istaknem da je u pitanju jako mala vrednost promene rastojanja, svega oko 38 mm godišnje.

Zašto se javlja?

To je posledica postojanja kretanja okeanskih voda na Zemlji i zakona održanja.

Mesec kao što znamo izaziva na Zemlji postojanje plime i oseke. Usled kretanja velikih okeansih masa dolazi do toga da se one "približavaju" Mesecu. To izaziva njihovo dodatno gravitaciono privlačenje Meseca ka sebi (graviaciona sila je obrnuto srazmerna kvadratu rastojanja i ima privlačno dejstvo), koje se manifestuje u pojavi momenta sile koji ubrzava njegovu rotaciju. S druge strane, Zemljina rotacija se usporava, usled interakcije pokretne vode i kontinenata.

Kao ukupni rezultat dakle imamo usporavanje Zemljine rotacije, a ubrzanje Mesečeve.

Kakve veze to ima sa rastojanjem? Takve da u celom ovom procesu moraju biti ispunjeni zakon održanja. Ovde konkretno energije i održanja momenta impulsa. Dok se moment impulsa Zemlje smanjuje Mesečev raste, što dovodi do njegovog prelaska na višu orbitu.Shodno trećem Keplerovom zakonu period obrtanja mu se povećava (r[SUP]3[/SUP]/ T[SUP]2[/SUP]=const), tj. brzina mu se smanjuje, što odgovara smanjenju kinetičke (E=mv[SUP]2[/SUP] / 2), odnosno povećanju potencijalne energije.

Otuda se Mesec udaljava od Zemlje, ali kao što rekoh, na godišnjem nivou za jako malu vrednost..

Poslednja izmena:
Pre svega da istaknem da je u pitanju jako mala vrednost promene rastojanja, svega oko 38 mm godišnje.

Zašto se javlja?

To je posledica postojanja kretanja okeanskih voda na Zemlji i zakona održanja.

Mesec kao što znamo izaziva na Zemlji postojanje plime i oseke. Usled kretanja velikih okeansih masa dolazi do toga da se one "približavaju" Mesecu. To izaziva njihovo dodatno gravitaciono privlačenje Meseca ka sebi (graviaciona sila je obrnuto srazmerna kvadratu rastojanja i ima privlačno dejstvo), koje se manifestuje u pojavi momenta sile koji ubrzava njegovu rotaciju. S druge strane, Zemljina rotacija se usporava, usled interakcije pokretne vode i kontinenata.

Kao ukupni rezultat dakle imamo usporavanje Zemljine rotacije, a ubrzanje Mesečeve.

Kakve veze to ima sa rastojanjem? Takve da u celom ovom procesu moraju biti ispunjeni zakon održanja. Ovde konkretno energije i održanja momenta impulsa. Dok se moment impulsa Zemlje smanjuje Mesečev raste, što dovodi do njegovog prelaska na višu orbitu.Shodno trećem Keplerovom zakonu period obrtanja mu se povećava (r[SUP]3[/SUP]/ T[SUP]2[/SUP]=const), tj. brzina mu se smanjuje, što odgovara smanjenju kinetičke (E=mv[SUP]2[/SUP] / 2), odnosno povećanju potencijalne energije.

Otuda se Mesec udaljava od Zemlje, ali kao što rekoh, na godišnjem nivou za jako malu vrednost..

Dakle, po zakonu o odrzanju energije, ako sistem Zemlja-Mesec posmatramo izolovano, Zemlja gubi energiju koja se u istom iznosu dodaje energiji koju ima Mesec zato sto Mesec sporije rotira od Zemlje.

Obrnuto sva tela koja bi rotirala brze od Zemlje gubila bi energiju, i na kraju bi pala na Zemlju. Da li sam u pravu?

Iz ovoga se zakljucuje da postoji stabilna putanja na kojoj telo rotira istom ugaonom brzinom kao i Zemlja, zar ne? Na kom rastojanju je ta stabilna orbita?

Zakljucak moze da bude da se Mesec formirao iza stabilne orbite. Takodje sudar Zamlje sa malom planetom koji je uzrokovao nastanak Meseca nije stvorio male krhotine, jer bi sve one iza stabilne orbite napustile Zemlju, a one nize od te orbite bi pale na zemlju. Na osnovu ovoga mora se zakljuciti da je sudar proizveo jednu dominantno veliku krhotinu iza stabilne orbite koja je bila osnov za stvaranje Meseca.

Gledao sam na onim takozvanim naucnim kanalima da je u vreme stvaranja meseca Zemlja rotirala za 6 sati, a da je formirani Mesec bio udaljen samo 28000 km. Da li ovo kao pocetno stanje moze da da sliku danasnje situacije?

Hvala i Pozdrav.

Dakle, po zakonu o odrzanju energije, ako sistem Zemlja-Mesec posmatramo izolovano, Zemlja gubi energiju koja se u istom iznosu dodaje energiji koju ima Mesec zato sto Mesec sporije rotira od Zemlje.
Ne baš... Energija izolovanog sistema ostaje očuvana, i sistem Mesec-Zemlja možemo posmatrati kao takav, ali Mesecu se kinetička energija ne povećava na račun one koju gubi Zemlja, već mu se povećava usled promene potencijalne energije u odnosu na prethodno odabrani referentni nivo. Zemlja sporije rotira, gubi kinetičku energiju, ali ne daje je Mesecu, već se ta energija transformiše, odlazeći na savladavanje sile trenja vode sa kopnom i sl.

Obrnuto sva tela koja bi rotirala brze od Zemlje gubila bi energiju, i na kraju bi pala na Zemlju. Da li sam u pravu?

Iz ovoga se zakljucuje da postoji stabilna putanja na kojoj telo rotira istom ugaonom brzinom kao i Zemlja, zar ne? Na kom rastojanju je ta stabilna orbita?

Zakljucak moze da bude da se Mesec formirao iza stabilne orbite.

Što se te "stabilne" orbite tiče, da ona postoji. Samo što Mesec nije formiran iza nje, on se udaljava od Zemlje sve dok ne bude ušao u tu orbitu. Pošto do toga dođe, Mesec će stalno biti u istoj tačci iznad Zemlje. Nešto slično je zapravo i uzrok tome što je Mesec ka Zemlji uvek okrenut istom stranom.

Takodje sudar Zamlje sa malom planetom koji je uzrokovao nastanak Meseca nije stvorio male krhotine, jer bi sve one iza stabilne orbite napustile Zemlju, a one nize od te orbite bi pale na zemlju.

O tome što je uzrok nastanka Meseca postoji gomila hipoteza osim ove koju pominješ i nijedna nije dokazana.

Gledao sam na onim takozvanim naucnim kanalima da je u vreme stvaranja meseca Zemlja rotirala za 6 sati, a da je formirani Mesec bio udaljen samo 28000 km. Da li ovo kao pocetno stanje moze da da sliku danasnje situacije?
Proveriću to za brojeve, ali mogu već sad reći da je tačno da je Zemlja pre rotirala brže i da je Mesec bio bliži Zemlji nego što je sad.

Pozdrav.

Mars nam jeste bio bliži tamo u oktobru nego što će biti u nekoliko sledećih godina, ali ne i Mesec.
Stellarium je odličan program za svakog amatera astronoma. Preporučujem svakome ko želi da sazna puno o astronomiji. NGC je potpun,svaka greška se ispravlja, a najvažnije, program je potpuno besplatan.

Da ne otvaram novu temu. Treba da uradim prezentaciju o satelitima od minimum 30 slajdova. Ono sto imam u knjizi mi nije dovoljno. Na vikipediji sam jedino nesto pronasla... Da li moze neko da mi da neki link ili bilo sta, ali da nije sa vikipedije? To vec imam... Nasla sam i neke hrvatske sajtove, ali tu pola teksta ne razumem... Treba da bude i zanimljivo, a ne samo neki matematicki podaci, ako pocnem da smaram nece me slusati ni 10 minuta...

Da ne otvaram novu temu. Treba da uradim prezentaciju o satelitima od minimum 30 slajdova. Ono sto imam u knjizi mi nije dovoljno. Na vikipediji sam jedino nesto pronasla... Da li moze neko da mi da neki link ili bilo sta, ali da nije sa vikipedije? To vec imam... Nasla sam i neke hrvatske sajtove, ali tu pola teksta ne razumem... Treba da bude i zanimljivo, a ne samo neki matematicki podaci, ako pocnem da smaram nece me slusati ni 10 minuta...

Obuci suknju - i sva paznja ce biti usmerena ka tebi ;)

Večeras je isto neuobičajena pojava Meseca .Ko je napolju moze da vidi srp ali takodje i ceo krug Meseca koji dobija svetlo verovatno sa Zemlje .Takodje imamo u pravcu na zapsdnom nebu planetu ( ne znam koja je ) naspram zašlog sunca - gledajuci kao posmatrači .

Back