asteroid 2019.

od 2002 kada je primecen do 2019 ce proci 17godina( sada je ostalo nesto manje od 9 ). Za 9 godina mnogo toga moze da se promeni. Mene brinu oni asteroidi koji jos nisu detektovani... Sanse da nas tako neki zapuca su daleko vece nego neki koji nam je poznat...

od 2002 kada je primecen do 2019 ce proci 17godina( sada je ostalo nesto manje od 9 ). Za 9 godina mnogo toga moze da se promeni. Mene brinu oni asteroidi koji jos nisu detektovani... Sanse da nas tako neki zapuca su daleko vece nego neki koji nam je poznat...

malo je verovatno da nas bas sad rokne nesto...nekolko milona godina nije bilo nicega...al ajde....

Zasto su malo sanse? Astronomi nisu jos uvek sposobni da prate 100% neba, cak ni blizu toliko. A nisu u stanju ni da primete manje asteroide, koji takodje mogu da naprave s r a nj a kada lupe. Godisnje na hiljade meteora padne/udari u Zemlju koji su pre toga bili nepoznati, tj nisu bili uvedeni u kataloge
Zamisli kada bi se neki asteroid, precnika 10m, sa prosecnom gustinom i ulaznom brzinom, zapucao u Zemlju. Napravio bi krater precinka i do 300m, a unistio sve u krugu od 1km ( minimum )...

A koliko sam citao, najavljen je i jos jedan asteroid koji bi 2036 trbao da udari u Zemlju.

Koliko sma ja nesto citao, Bush je jos 2002. godine naredio NASA-i da vecinu sredsava preusmeri na razvijanje tehnologije za slanje ljudi na mesec, i ponekim proracunima, do 2020. godine, bi trebalo da posalju ponovo misiju sa ljudskom posadom na mesec. Naravno, morali su negde da ustede, tako da se sada prate samo asteroidi koji imaju precnik veci od kilometra, dok se ovi manji zanemaruju, sto svakako nije bas pametno. Doduse, kao sto je neko vec rekao, veliki broj asteroida vec pogadja zemlju svakodnevno, ali su njihove velicine male, pa se to i ne oseca. E sada, da li ce neki asteroid udariti u zemlju, zavisi od njegove prilazne putanje tj ugla, moze se vrlo lako desiti da se samo odbije od zemljine atmosfere, ili da ga mesec ili zemlja prisvoje kao svoj satelit, a i ne zaboravimo da veliki procenat (nisam sada siguran koliki, mrzi me da trazim), sagori u zemljinoj atmosferi usled velike brzine. naravno, nesto bi i stiglo do zemlje, e sda gde bi bas udarilo i koliku bi stetu napravilo, to je vec na naucnicima da proracunaju.

Koliko sma ja nesto citao, Bush je jos 2002. godine naredio NASA-i da vecinu sredsava preusmeri na razvijanje tehnologije za slanje ljudi na mesec, i ponekim proracunima, do 2020. godine, bi trebalo da posalju ponovo misiju sa ljudskom posadom na mesec. Naravno, morali su negde da ustede, tako da se sada prate samo asteroidi koji imaju precnik veci od kilometra, dok se ovi manji zanemaruju, sto svakako nije bas pametno. Doduse, kao sto je neko vec rekao, veliki broj asteroida vec pogadja zemlju svakodnevno, ali su njihove velicine male, pa se to i ne oseca. E sada, da li ce neki asteroid udariti u zemlju, zavisi od njegove prilazne putanje tj ugla, moze se vrlo lako desiti da se samo odbije od zemljine atmosfere, ili da ga mesec ili zemlja prisvoje kao svoj satelit, a i ne zaboravimo da veliki procenat (nisam sada siguran koliki, mrzi me da trazim), sagori u zemljinoj atmosferi usled velike brzine. naravno, nesto bi i stiglo do zemlje, e sda gde bi bas udarilo i koliku bi stetu napravilo, to je vec na naucnicima da proracunaju.

Nisam znao da moraju neka posebna istrazivanja da bi ponovo sleteli na Mesec. Mislim, ako ima je posle za rukom pre 40tak godina, sada mogu i majmuna da nauce kako da sleti. Tj sve ce da odradi racunar....

Nisam znao da moraju neka posebna istrazivanja da bi ponovo sleteli na Mesec. Mislim, ako ima je posle za rukom pre 40tak godina, sada mogu i majmuna da nauce kako da sleti. Tj sve ce da odradi racunar....

Pa naravno, ali ako se setimo, jos 60-tih godina su Amerikanci "poslali ljude na mesec", i od tada do danasnjeg dana nista. E sada im odjednom treba neka najnovija tehnologija kako bi to uspeli, sto jeli dalje implicira da oni ustvari nikada nisu ni poslali ljude tamo, sve je to bio marketinski trik, i posledica hladnog rata sa Rusijom. Tako da eto, i ja glasam za USA, ako vec treba negde da udari, nek udara kod njih, pa neka ga posle analiziraju do mile volje :mrgreen:

kazu da kad nas rokne unistice 1 kontinent,sa mislite o tome?
jel moze detaljnije to "unistio bi 1 kontinent", jel bi unistio zivot na njemu ili bi ostetio kontinent- zemlju i u kojoj meri, da nesto ozbiljnije napravi ja mislim da bi morao da bude bas veiki:mrgreen: kilometrima u precniku ili desetinu kilometara, par desetina pa i vise ili dosta vise...

pa ako unisti ceo kontinent, tj kontinentalnu plocu, oprostili bi se svi sa zivotom na planeti. ukoliko bi udario manjom jacinom, postoji mogucnost da bi retko sta prezivelo zbog oblaka prasine koji bi zaklonio sunce. u svakom slucaju, kada neko isprognozira nestanak celog kontinenta, trebao bi da navede i izvore iz kojih je to saznao.

e tacno i ja bi voleo izvore da vidim ako nisu dati, ima neki link postavljen o tome, ma da ja ne mogu da otvorim ali zbog mog neta
nego koliki precnik asteroida predvidjaju, to me najvise zanima:mrgreen:
ja mislim ako bas onako carski unisti ceo kontinent ili bude jos jaci ima sanse i zemlju da razbije na komade, ko dinju...

Naucnici jos ne mogu na vreme da utvrde dolazak asteroida.

1984. jedan asteroid je prosao neverovatno blizu Zemlji.

Samo pet sati kasnije je prosao tacno onuda gde se nalazila Zemlja..

Bio je toliko veliki da je udario bio bi to kraj zivota na Zemlji...

I prosle godine je jedan asteroid prosao veoma blizu Zemlje, negde na trecini razdaljine izmedju Zemlje i meseca.

Bio je otkriven vec kada je prosao, a mogao se lepo videti i golim okom.

Tako da ne treba mnogo da se pouzdamo u nauku da ce nas spasti.

Cak i da sigurno znaju da nam se priblizava katastrofa nece to reci.

Naucnici jos ne mogu na vreme da utvrde dolazak asteroida.

1984. jedan asteroid je prosao neverovatno blizu Zemlji.

Samo pet sati kasnije je prosao tacno onuda gde se nalazila Zemlja..

Bio je toliko veliki da je udario bio bi to kraj zivota na Zemlji...

I prosle godine je jedan asteroid prosao veoma blizu Zemlje, negde na trecini razdaljine izmedju Zemlje i meseca.

Bio je otkriven vec kada je prosao, a mogao se lepo videti i golim okom.

Tako da ne treba mnogo da se pouzdamo u nauku da ce nas spasti.

Cak i da sigurno znaju da nam se priblizava katastrofa nece to reci.

Pa, nece reci da ne bi sirili paniku. Kada bi najavljivali sve sto im je sumnjivo i sve sto smatraju da moze da izazove katastrofu, nastala bi prava ludnica na Zemlji. Ovako, cute, pa ako nas nesto zvekne necemo ni znati sta nas je snaslo, ako nas to zaobidje ili uspeju da sprece onda super. Iz tih razloga valjda misle da nema potrebe za panikom.

Back