Aspirator

gost 167296

Iskusan
Poruka
5.962
Imam Elica aspirator, skoro kupljen sa izduvnom cevi koja ide direktno u zid, e sad, posto je stari aspirator imao cev cini mi se na levoj strani a ovaj na sredini, da ne bi busili dve rupe spolja i ostetili fasadu, napravljeno je kako koleno u zidu, odnosno sa unutrasnje strane je izbuseno na sredini da se uklopi s novim aspiratorom a sa spoljne je ostalo s leva, pa je tih 10cm spojeno unutar zida. Ne znam sad da li ste razumeli...

Uglavnom, aspirator je nakacen ukljucim ga, ali ne uvlaci, tj. normalno bruji cuje se da radi, ali ne uvlaci nista, stavim ruku ne osetim nista da uvlaci... Prosli aspirator je bio star 30 godina i gasio je plin koliko je vukao... Sta je sad s ovim novim nemam predstavu, da li je problem ta rupa koja ne ide direktno? Ili je trebalo jos nesto da se uradi, neki cep da se otvori ili neki filter nesto, ja nista nisam radila, samo zakacila povezala i to je to... E sad otvarala sam da vidim filter, uglavnom kad skinem gornji deo sa samog ventilatora unutar toga se nalaze neke male kuglice kao od uglja ostavljaju crno na prstima, kuglice su srazmerne, znaci nije otpalo od necega ima ih milion sve iste velicine, cemu one sluze?

Ako me ne razumete, recite pa da uslikam sve to i okacim slike mozda cete lakse skontati...

Na aspiratoru (ili u njemu kada skines filtere) imas negde polugu kojom prebacujes dal ce da kruži vazduh kroz aspirator ili da ide kroz odlaznu cev. Svejedno bi trebao da uvlači ali to nisu neke svemirske brzine vazduha, najobicnije strujanja lagano koje povlači isparenja od kuvanja.
Probaj sa dimom cigare.
PS: Postoje razlike u aspiratorima po jačini motora, najeftiniji imaju neke slabašne motoriće ali obavljaju posao. Skuplji imaju po 2 motora. Jak motor aspiratora je bitan samo kada nema spoljašnjeg odvoda vazduha tj kada vazduh samo kruži u prostoriji kroz filter.

Te kuglice su aktivni ugljen koje upijaju mirise, bitne su samo ako nema spoljasnjeg odvoda. Nov aspirator se isporucuje da ima plasticne poklopce preko obe rupe ( sa zadnje strane odvod i sa gornje strane) pa se onda ti odlučiš koju ces koristiti i skines a ova druga rupa ostane zapušena

Nadam se da si razumela a pitaj ako ti nesto nije jasno :)
PS: Preporucujem ti da sijalicu odmah zamenis nekom stedljivom od 9 vati (350 din) ili ledovkom 1,5 vata ali je znatno skuplja 1200 din u metrou osram... jer meni ostaje da gori po celu noć i dobro izgleda!
Vek trajanja je znatno duzi od klasicne sijalice koja ide uz aspirator i trosi 40 vati.

Poslednja izmena:
Pa ne znam sad sta spada u skuplji, mama je kupovala pa ne znam kako se krecu cene, ovaj je bio oko 7 000din... Probacu sa dimom od cigare, ali recimo kad kuvam nesto sto malo isparava cesto se vidi i da isparenja idu i pored aspiratora, svakako da jedan deo odvuce, ali dosta toga i ostane sa strane. Idem sad da vidim tu polugu da li mogu da nadjem :D

Nasla sam polugu, s jedne strane pise exhauting abluft evacuation aspirante a sa druge recirculation umluft reciclage filtrante, nista ne kontam :D
Gde treba da pomerim polugu da mi ide direkt kroz rupu?

A bio je po difoltu na recirkulaciji kao i kod mojeg B-)

Evo da vidiš aspirator od 4.000 din i 2 godine garancije iz metroa :)
I još nešto bitno, kada kuvaš nemoj da su ti prozori otvoreni jer onda vuče mimo aspiratora.

31623710150312872111053.jpg

Poslednja izmena:

I još nešto bitno, kada kuvaš nemoj da su ti prozori otvoreni jer onda vuče mimo aspiratora.

Već 5 godina ja imam aspirator koga mrzim iz dana u dan. Kupismo ga za neke velike pare u prodavnici ariston, nekih 250 evra, a on ništa ne valja osim što lepo izgleda. Izvod je napravljen da ide napolje, ali od aspiratora ide cev prvo metar i po gore, pa onda vodoravno još 1,5 metar.
Vrlo često vidim kako deo isparenja prolazi sa obe strane aspiratora. I sad, ne znam , jel moguće da je to zato što uvek držim otvoren prozor kada on radi ? A otvoren prozor držim jer mi je Alfa plam kamin u toj prostoriji i ako ne otvorim, oseti se jako smrad iz dimnjaka dok radi aspirator. I, zašto ne treba držati otvoren prozor ?

Gorenje, mi smo imali dva Gorenje aspiratora jedan je radio 30 godina, drugi je kupljen pre 10ak godina odlican je, nikakve zamerke.... Taj mi je u stanu, a ovaj sto smo sad uzeli u kuci bio je 2000 din skuplji od Gorenja al zali boze kako slabo vuce.

Bilo koji ako imas cev za izvlačenje smradova izvan kuhinje a ako nema onda ti treba sto jaci aspirator sa recirkulacijom. 500w motor minimum, kadgod imaju po 2 motora. I filter je bitan, mora da ima i aktivni ugalj u tom slucaju.

Пошто ми је стари одсвирао своје ,а не бих да дајем неке веће паре,занима ме каква су ти искуства са тим из метроа ? :

Pa kupi tu cev na buvljaku, ja sam je rastego na 4-5 metara i proturiš je negde da izlazi :lol:
Znači mimo prozora i zida se iskopa rupa pa se on dobro zadihtuje silikonom ili ako imas odvod u novogradnji.

Ako nemas nikakvu alternativu onda spremi 100-150 jura odma...
Što jači motor, 500w!

I da, evo moj komšija koji se preseravo nekoliko godina kako je njegov aspirator skup, 500w i slično... Probusio je rupu na zidu i stavio sulundar za izvlačenje mirisa :)

Back