Asocijalno ponašanje

Ima nas raznih,bilo bi dosadno da smo svi isti.Ako smo ponekad asocijalni ne mora da znaci da smo poremeceni,jednostavno ponekad mi nije do druzenja,a pogotovo druzenja sa bilo kim.Ono,mogu da se pravim ali sto da sirim pricu sa nekim ko me bas ne interesuje.Ne volim guzvu,mada se ne osecam neprijatno samo je ne volim.

Asocijalno ponašanje se svrstava u ponašanje koje odudara od prosocijalnog ponašanja,tj. totalna je suprotnost.
Asocijalno ponašanje u potpunosti postaje neprihvatljiv za društvenu normu i standarde društva.
Osobe koje su asocijalne se osamljuju, smanjuju komunikaciju sa ljudima, imaju veoma uzak krug prijatelja ili ga uopšte ni nemaju. Odbijaju da budu u društvu i beže od gužve. Ne žele da stvaraju nova poznanstva i prijateljstva.
Do asocijalnog ponašanja može doći usled:
1.roditeljskog stava
2. razočaranja i povređenosti od strane drugih
3. strah od poniženja i ismevanja
Naravno,ima mnogo drugih razloga zbog kojih se asocijalno ponašanje može pojaviti kod osobe.

1.Roditeljski stav.
-Osoba može postati asocijalna ukoliko je u određenim godinama pretrpela teške periode sa svojim roditeljima. To može biti u vidu svađe sa roditeljima, nasilja u porodici, opšteg statusa u porodičnoj zajednici.

2.Razočaranje i povređenost
-Prijatelji koji nas razočaraju ostavljaju i te kako jak utisak na nas i naše iskustvo u prijateljstvu. Ukoliko neko ne želi da ponovo bude razočaran i povređen od strane prijatelja, prestaje da daje šansu novim prijateljstvima i tako počinje da se udaljava od ljudi i tadašnjih prijatelja. Samim tim postaje asocijalan.

3.Strah od poniženja i ismevanja
-Osoba koja ima strah da će sama sebe poniziti ili da će biti ponižena i ismevana od strane drugih ukoliko se nađe u društvu će lako postati asocijalna. Oseća se sigurno u četiri zida i sopstvenoj koži. A opet drhti svaki put kada mora da prođe školskim hodnikom prepunih osoba sa različitim karakterima.

Šta vi mislite o asocijalnom ponašanju?
Ukoliko ne ugrožava druge i nema crtu manipulacije (kod ljudi koji ih vole ),u redu je .Ima osoba koje ne vole društvo i najmirniji su kada su sami.

Ovo jeste presudno,...jer i ovi drugi koji su (socijalno i društveno prihvatljivi) možda samim svojim prisustvom i postojanjem, ugrožavaju antisocijalne osobe. Ko njih pita? Normalno je samo ono što je društveno prihvatljivo, zar ne? Ne i uvek onako kako bi trebalo biti.

To je sve relativno.Asocijalan u danasnjem vremenu (ne kazem u svim vremenima,nije isto asocijalan covjek u 16,17,18,19,20 ili 21 vijeku) ali asocijalan covjek u danasnjem svijetu je plemenito biti.Danas je biti asocijalan znaci sacuvati dostojanstvo i imati samopostovanje,a to vecina ljudi ne razumije,ljudi vecinom imaju 1 model i nacin gledanja i ocjenjovanja asocijalnih ljudi tipa - nesigurni,dosadni, cudni,mracni itd.A asocijalan u 17 vijeku i danas nije isti covjek to su 2 svijeta i ima mnogo vise modela asocijalnih nego socijalnih ljudi.

Npr ja sam asocijalan i kada vidim od nekih odlika koje pripisuju asocijalnim ljudima,ja od toga ne pronadjem se skoro u nicem sto socijalna vecina navodi kao osobine ili odlike asocijalnog tipa.Ja npr sam super uzbudljv i svestran lik,bas mnoge socijalne gledam kao dosadne i prevazidjene likove

Oni bas nemaju pojma sto je bogastvo imaginacije maste,zelje za stvaranjem,pisanjem itd a opet mnogi asocijalni likovi znaju bas svasta da rade ili treniraju samo to ne isticu i nemaju potrebe da se hvale i to isticu, rade to radi uzitka a ne radi dokazivanja kao socijalni likovi.

Socijalnim ljudima sve mora da ima neko objasnjenje oni ne mogu da budu spontani kao asocijalni ljudi niti da prihvate stvari kakve jesu,ili da imaju intuiciju da osjete ko im odgovara ko ne.Asocijalni kada osjete losu energiju klone se od takvih osoba i onda djeluje kao da izbjegavaju datu osobu i sa nikim se ne druze,a 1 prirodno druzenje je mnogo bolje nego 100 vjeatackih druzenja socijalne vecine.I da asocijalni procjene bolje ljude,pa logicno kada su prirodni neusiljeni,kada osjete neprirodnu sredinu i ljude za njih logicno da se klone to govori da su osjecajni,intuitivni i mudri plus pravo lice asocijalnih ljudi moze neko samo da vidi kada su na svom terenu sa ljudima da kojima se energetski poklope a oni to osjete odmah, ljudi bi bili fascinirani mnogim takvim likovima kada bi im vidjeli pravu prirodu naravno ne svima al mnogim.Nista ljepse nema biti od toga nego biti asocijalan, posebno kada se asocijalni nadju to je glamur pravi kao da si na crvenom tepihu

Poslednja izmena:
Asocijalan i antisocijalan nisu isti pojmovi.
Asocijalan je tema. Ukratko- izbegava društvo. Ili pažljivo bira, poenta je da je socijalno selektivan, tj. ne može sa svakim.

Antisocijalan, opet ću najkraće- huligan, uništava materijalnu imovinu, lupa izloge, prozore, nanosi štetu ljudima oko sebe. Pun besa. Itd.

To je sve relativno.Asocijalan u danasnjem vremenu (ne kazem u svim vremenima,nije isto asocijalan covjek u 16,17,18,19,20 ili 21 vijeku) ali asocijalan covjek u danasnjem svijetu je plemenito biti.Danas je biti asocijalan znaci sacuvati dostojanstvo i imati samopostovanje,a to vecina ljudi ne razumije,ljudi vecinom imaju 1 model i nacin gledanja i ocjenjovanja asocijalnih ljudi tipa - nesigurni,dosadni, cudni,mracni itd.A asocijalan u 17 vijeku i danas nije isti covjek to su 2 svijeta i ima mnogo vise modela asocijalnih nego socijalnih ljudi.

Npr ja sam asocijalan i kada vidim od nekih odlika koje pripisuju asocijalnim ljudima,ja od toga ne pronadjem se skoro u nicem sto socijalna vecina navodi kao osobine ili odlike asocijalnog tipa.Ja npr sam super uzbudljv i svestran lik,bas mnoge socijalne gledam kao dosadne i prevazidjene likove

Oni bas nemaju pojma sto je bogastvo imaginacije maste,zelje za stvaranjem,pisanjem itd a opet mnogi asocijalni likovi znaju bas svasta da rade ili treniraju samo to ne isticu i nemaju potrebe da se hvale i to isticu, rade to radi uzitka a ne radi dokazivanja kao socijalni likovi.

Socijalnim ljudima sve mora da ima neko objasnjenje oni ne mogu da budu spontani kao asocijalni ljudi niti da prihvate stvari kakve jesu,ili da imaju intuiciju da osjete ko im odgovara ko ne.Asocijalni kada osjete losu energiju klone se od takvih osoba i onda djeluje kao da izbjegavaju datu osobu i sa nikim se ne druze,a 1 prirodno druzenje je mnogo bolje nego 100 vjeatackih druzenja socijalne vecine.I da asocijalni procjene bolje ljude,pa logicno kada su prirodni neusiljeni,kada osjete neprirodnu sredinu i ljude za njih logicno da se klone to govori da su osjecajni,intuitivni i mudri plus pravo lice asocijalnih ljudi moze neko samo da vidi kada su na svom terenu sa ljudima da kojima se energetski poklope a oni to osjete odmah, ljudi bi bili fascinirani mnogim takvim likovima kada bi im vidjeli pravu prirodu naravno ne svima al mnogim.Nista ljepse nema biti od toga nego biti asocijalan, posebno kada se asocijalni nadju to je glamur pravi kao da si na crvenom tepihu
Pa da, ti si baš kao što sam rekao, isto kao i ja- socijalno selektivan. Ne zanimaju me npr površni razgovori, volim "dubioze", ni na forumu ne idem po "kafanama", ne spadam u "većinu" i ne ponašam se kao većina.

Pa da, ti si baš kao što sam rekao, isto kao i ja- socijalno selektivan. Ne zanimaju me npr površni razgovori, volim "dubioze", ni na forumu ne idem po "kafanama", ne spadam u "većinu" i ne ponašam se kao većina.
Pa ja npr polazim od sebe znam i da vozim auto i da sviraam 2 instumenta ,trenirao sam boks ,volim da citam filozofske knjige,zanima me teologija i astrologija bas sam uvijek bio svestran al mnogi ljudi nemaju pojma da ja to sve znam jer ja to nikada nisam isticao kada sam bio na faksu ili ranije nego sam uvijek bio po strani a ako bi me neko pitao logicno je da bi rekao svoje afinitete itd al glupo mi je da namecem se i dokazujem nekom nesto.Meni je to uzitak a ne dokazivanje itd.A kod socijalne vecine je to povod neki da ih neko vise cijeni ili ako ima novac ili automobil novi da se dopadne nekoj ribi meni je to bas glupo ja ako imam sve te stvari imam za sebe a ne za neko drustvo od interesa ili za neku ribu da bi zbario.Ja mnogo vise vrijedim kao jedinka od bilo kojeg statusa u drustvu ili bilo kojeg novca ili automobila ili zlata.To mi je sve glupo.Ne inspirise me da drugima dokazujem kako znam nesto ili kako imam nesto ili koliko riba imam,kada bih jurio to radio bih to zbog uzitka ne zbog drugih a socijalna vecina radi veliku vecinu stvari zbog dokazivanja a ne uzitka.Svaki covjek koji zeli po svaku cijeni da se dokaze nema samopostovanje niti je svjestan sebe a niti cijeni samog sebe. Nekako su mi bas prazni kao ljudi.Meni je tema neka na nekom forumu koji komentarise uvijek uzitak npr.Ja uvijek slobodno vrijeme trosim radeci bas super zabavne stvari samo to radim sam ,sta ce mi iko,naravno da ako me neko upozna kao normalnu osobu nenametljivu vremenom ako smo zajedno mogu da joj ponudim da radimo zabavne i lude stvari naravno ako ta osoba to zeli i nebitno ako misli da sam dosadan ovakav onakav ponudicu joj ako ima zelju,al nece mi to biti prvo sto ocu nekoj ribi ili bilo kom da pokazem posto poto.Ili da uzmem automobil vozim 200 na sat kroz grad i privlacim paznju ,to je meni bas smor i prevazidjeno a to znam da radim al zasto bih bas prazno i povrsno.Ako neko voli zabavu idemo da ronimo u more daleko od obale idemo jedno par kilometara to je zabava i to solo cak sam i to ucio od mog rodjaka koji je ronilac to je zabava prava i adrenalin a da ima smisao.Ili idemo da macujemo,sve te stvari sam radio,i to je sve lijepo al to se radi primarno radi uzitka zbog samog sebe da upotpunis svoje vrijeme kada si sam sa sobom kao i citanje i pisanje i trening i trcanje i udaranje u dzak itd.Asocijalni ljudi nekada mogu biti takvi a nekada mogu i oni biti prazni i bezvoljni nema pravila

Poslednja izmena:
Asocijalan i antisocijalan nisu isti pojmovi.
Asocijalan je tema. Ukratko- izbegava društvo. Ili pažljivo bira, poenta je da je socijalno selektivan, tj. ne može sa svakim.

Antisocijalan, opet ću najkraće- huligan, uništava materijalnu imovinu, lupa izloge, prozore, nanosi štetu ljudima oko sebe. Pun besa. Itd.
Tacno tako ,dobro si definisao oba pojma,samo nekada jedna osoba moze biti antisocijalna i asocijalna u isto vrijeme,a imas i da je neko socijalan ali i antisocijalan u isto vrijeme tipa neko mrzi drustvo ide protiv njega i sve cini da nacini stetu tom drustvu tu se ogleda njegova antisocijalnost ali sa druge strane on ima i neku socijalnost ne radi to sam,moze to raditi kao pripadnik nekog pokreta ili neke bande nebitno jesu li Crvene brigade ili Bader Majnhof,ili moze biti neki pripadnik neke grupacije koja je drustveno jako aktivna al opet i cini stetu tom drustvu ne mora uvijek to biti klasicno nasilje moze biti i steta drugog tipa itd. Primjer antisocijalnog i asocijalnog ponasanja je kada u Americi se desavaju ona masovna ubistva,gdje neki lik iz cista mira likvidira mnogo civila a sa druge strane takav lik je bio i asocijalan u isto vrijeme ali i antisocijalan. Primjer socijalnog i antisocijalnog ponasanja su npr Crvene Brigade u Italiji ili bilo koja banda ili pokret koji ima neki cilj oni jesu drustveno aktivni al na los nacin,imaju drustveni cilj al njihove metode su nasilnicke,brutalne i samo ponasanje im je antisocijalno

Poslednja izmena:

Back