ashkenazi .

ashenazi su ...

• hazari .

• potomci drvnih zidova .

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

ravana2

Domaćin
Banovan
Poruka
4.865
dosta se vodi rasprave da li su ashkenazi potomci drevnih zidova ili hazara . i dok se podrijetlo sefarda ne dovodi u pitanje kod ashenaza nije tako .

dakle tko su ashenazi ?

Ova tema treba da ide na istoriju... skoro sam ja imao raspravu sa forumašem Dublin-om koji ima predstavu da su svi Aškenazi nastali od Hazara judeističke vjeroipovjesti pod uticajem modernih antisemitskih teorija zavjera o 13. plemenu isl. ...

Genetika, pa i sam fizički izgled istočnoevropskih Jevreja govori nam da to nije tačno... Znatan broj mediteranskih Jevreja je tokom srednjeg vijeka migrirao na istok, takođe značajna germanska i slovenska komponenta je učestvovala u stvaranju Aškenaza... to nam i njihov jezik govori... jezik aškenazi je germanski jezik sa dosta slovenskih riječi (doduše i hebrejskih uglavnom vezanih za vjeru)...

Takođe, ja ne isključujem mogućnost da se zaista jedan broj Hazara utopio u Aškenaze (takođe i u Ruse, Ukrajince, Litvance, Poljake itd.), ali to je manjina...

:lol:

Dobro.
Evo jednog Aškenazija. Liči li više na Hazara ili na... Pinokija?

Albert-Einstein-253x300.jpg

Vlastela je slala svoje potomke na školovnje,a ono se obavljalo u crkvenim ustanovama raznih religija...Često u
isposništvu...Tako se mešale religije i kulture...Jevreji u Izraelu,recimo,veoma su nalik amerima...Geni sa svih strana sveta...
Jevrejske krvi najmanje...

Vlastela je slala svoje potomke na školovnje,a ono se obavljalo u crkvenim ustanovama raznih religija...Često u
isposništvu...Tako se mešale religije i kulture...Jevreji u Izraelu,recimo,veoma su nalik amerima...Geni sa svih strana sveta...
Jevrejske krvi najmanje...
U Izraelu imaš zajednice prilično zatvorene... npr. ruski Jevreji (među kojima ima i Rusa koji nikakve veze sa Jevrejima nemaju)...

dosta se vodi rasprave da li su ashkenazi potomci drevnih zidova ili hazara . i dok se podrijetlo sefarda ne dovodi u pitanje kod ashenaza nije tako .

dakle tko su ashenazi ?

Dok se pravilno ne izvedu genetska ispitivanja o poreklu i dok to mi kao ljudske jedinke ne prihvatimo, nece ni biti pravilnog odgovora na tvoje pitanje.
Sto god mi sada pricali na ovoj temi predstavlja obicnu baljezgariju.

tesko je reci ko su Askenazi.
Ta prica o hazarima nije potvrdjena nekim ozbiljnim dokazima.
Jedno je sigurno, pocetkom 20. veka ih je bilo mnogo sirom istocne Evrope.
Onda krece iseljavanje, pa porast antisemitizma, pa drugi svetski rat, pa iseljavanje u Izrael ii zato ih danas ima mnogo manje u istocnoj Evropi.
Recimo u Poljskoj danas jedva da ima ukupno 30 000 Jevreja(jos oko 1,2 miliona "poljskih" jevreja zivi u izraelu) a 1938. ih je bilo oko 3,3 miliona.

Verovatno su zbog tog stapanja Švabe našle i ubile 4 miliona Jevreja u Poljskoj.

Mozda se nismo razumeli.
U Poljskoj nisu ubijani samo Poljski Jevreji.
Mnogi Poljski jevreji su imali i imaju prezimena koja se zavrsavaju na -ski ili -cki. dakle, zvuci vrlo poljski.
Kada su pokrsteni lakse su mogli da postanu "pravi" Poljaci.
Nekog sa prezimenom npr. Goldstein tesko da su mogli tek tako da pretvore u poljaka.

Back