Ashihara kaikan borilačka veština

milosmalic

Aktivan član
Poruka
1.091
Pozdrav

Imao sam prilike u subotu da odgledam takmičenje u ovoj borilačkoj veštini. Moram priznati da mi se sviđa to što u odnosu na Kyokushinkai koji je poznatiji u Ashihari ima i obaranja ali koliko sam ukapirao samo "reaktivnog". Znači nema vučenja, navlačenja na bacanje ili svlačenja već obaranje može biti samo nastavak protivnikovog napada. Neka me neko ispravi ako grešim.

Evo izveštaja sa fotkama i snimcima borbi.

Takmičenje je održano 2. oktobra 2010 u sali SD Radnički. Borci devojke i momci iz Austrije, Mađarske, Rumunije i Srbije pokazali su izuzetan nivo tehničke i fizičke spremnosti. Izdvojio bih najboljeg borca turnira (na slici) koji bije kao mašina, a posebno starijeg seniora koji je pokazao da je tvrd kao stena (pogledajte video od 1:02) i dobio gromoglasan aplauz publike kada je primao srebrnu medalju.

Izlazak najmlađih vežbača da pozdrave publiku pokazao je da će Ašiharu raditi i nova generacija.

Kompletan tekst slike i video reportaža

Da,na tebe sam mislio,ruzno da ti kao karatista ne postujes ljude koji izlaze na tatami i kazes za njihovu vestinu da je seljacka,a, ista vestina se vezba na svi kontinentima i ima puno vezbaca,a bilo ko,ko je trenirao malo kyokushin ce ti reci koliko je teska borba na turniru,mogao si drugacije da iskazes to sto ne volis ashikaru.

Da,na tebe sam mislio,ruzno da ti kao karatista ne postujes ljude koji izlaze na tatami i kazes za njihovu vestinu da je seljacka,a, ista vestina se vezba na svi kontinentima i ima puno vezbaca,a bilo ko,ko je trenirao malo kyokushin ce ti reci koliko je teska borba na turniru,mogao si drugacije da iskazes to sto ne volis ashikaru.

Hm, jedno su ljudi a drugo je veshtina. Ja sam izneo svoje mishljenje povodom iste a tebe nigde prozvao nisam, niti bilo koga.... to shto se meni neshto ne svidja ne znachi da nije lepo, dobro.... ali isto tako to shto se tebi svidja ne znachi da je dobro, lepo...

odgovaram sada na sve odgovore sakala
u dosta zadnjeg vremena nisam vidio na neko ima majstorske pojaseve a da prezire i ponizava ostale borce ima njih koji to vole i sam sebe upropastavas i ponizavas tim odgovorima i hvaljenjem (ja imam crni pojas sotokan) slusaj postoji jos vjestina osim sotakana i nemoj misliti da je shotokan najbolji
mogu i ja sad reci da sam jaci od brus lija ali stace mi to vrediti ako vredjam ostale vjestine.Nekim ljudima je full kontakt kao sto ti kazes fuj konaks znaci sam si sebe ponizio.To je nekom zivotni put kome se posvete i imaju volju da ga ga treniraju bezprestalno i da srecno umru noseci majstorski pojs sa voljom i ponosom.Ko si mi ti da nekog vredjas jer nisi obrazovan i kulturno vaspitan.Druze moj budidobar prema drugima da bi oni bili dobri prema tebe i da bi imali dobro misljenje o tebi.To je poslovica poznatog kineskog wushu majstora Huo Yang Yia i ja ti ga sada preporucejem sta ces ti sa takvim ponasanjem postici?nebojim se nikog samo boga oca i roditelja svojh i mislis da ti niko nece pisnuti sto imas crni pojas.Nec te se bojata pa makar da si brus li

odgovaram sada na sve odgovore sakala
u dosta zadnjeg vremena nisam vidio na neko ima majstorske pojaseve a da prezire i ponizava ostale borce ima njih koji to vole i sam sebe upropastavas i ponizavas tim odgovorima i hvaljenjem (ja imam crni pojas sotokan) slusaj postoji jos vjestina osim sotakana i nemoj misliti da je shotokan najbolji
mogu i ja sad reci da sam jaci od brus lija ali stace mi to vrediti ako vredjam ostale vjestine.Nekim ljudima je full kontakt kao sto ti kazes fuj konaks znaci sam si sebe ponizio.To je nekom zivotni put kome se posvete i imaju volju da ga ga treniraju bezprestalno i da srecno umru noseci majstorski pojs sa voljom i ponosom.Ko si mi ti da nekog vredjas jer nisi obrazovan i kulturno vaspitan.Druze moj budidobar prema drugima da bi oni bili dobri prema tebe i da bi imali dobro misljenje o tebi.To je poslovica poznatog kineskog wushu majstora Huo Yang Yia i ja ti ga sada preporucejem sta ces ti sa takvim ponasanjem postici?nebojim se nikog samo boga oca i roditelja svojh i mislis da ti niko nece pisnuti sto imas crni pojas.Nec te se bojata pa makar da si brus li

Hm, ono shto sam gore napisao vazhi i za tebe. NIkoga nisam ponizhavao ni vredjao na ovoj temi a nisam se ni hvalio.... to sam pomenuo zbog kredibiliteta ali ti to ocigledno nisi ukapirao, nema veze.... nigde takodje nisam rekao i ne tvrdim da je shotokan najbolji, najlepsi... sta god, samo sam izneo svoje misljenje povodom pomenute borilacke vestine.... i opet da se vratim na ono sto sam vetj napisao ''... ako se meni neshto ne svidja ne znachi da nije lepo, dobro.... ali isto tako to shto se tebi svidja ne znachi da je dobro, lepo... '' a sto se tice samog ful kontakta, odlicna bor. vestina i imam jako pozitivno misljenje o istoj a ono gore sam napisao kao odgovor..... i to u formi shale.... zar to nije ochigledno?!

Što li se samo palite, Ashihara karate je produkt čoveka koji nije mogao da uspe u Kyokushinkai karateu, pa izmislio svoj stil. Pravdao se da je napustio Kyokushinkai jer nije hteo da učestvuje u smicalicama za dominaciju nekuh ljudi u Kyokushinkai organizaciji.Jedan od stotine stilova koji su se pojavili u zadnjih tridesetak godina.
Inače,zna se koja četiri (ili sedam kako neki vole da kategorišu) stilova karatea su glavni, sve ostalo je zezanje. Šotokan je na vrhu karate piramide i nije moguće sa 3-4 gofine vežbanja postati prvi u svetu ili na kontinentu.

Što li se samo palite, Ashihara karate je produkt čoveka koji nije mogao da uspe u Kyokushinkai karateu, pa izmislio svoj stil. Pravdao se da je napustio Kyokushinkai jer nije hteo da učestvuje u smicalicama za dominaciju nekuh ljudi u Kyokushinkai organizaciji.Jedan od stotine stilova koji su se pojavili u zadnjih tridesetak godina.
Inače,zna se koja četiri (ili sedam kako neki vole da kategorišu) stilova karatea su glavni, sve ostalo je zezanje. Šotokan je na vrhu karate piramide i nije moguće sa 3-4 gofine vežbanja postati prvi u svetu ili na kontinentu.

A koji su to "glavni stilovi"?
Na zalost u Shotokanu se crni pojas i dodeljuje posle tri god.vezbanja,po dva se dodeljuju za jednu skolsku godinu,ili po pojas za polugodiste.

Hm, kako seljacka bor. veshtina.... uzhas, nishta gore nisam vido odavno..... ko neke pijandure ispred neke seljacke prodavnice..... nidje lepote poteza, nidje udarca a da je udarac.... zar i za ovo treba ''trening'' cccccccc

Hm...Kako seljacko izrazavanje,kako seljacki odradjen post...Ko neki...Nidje lepote lepe reci,nigde misljenje a da je pravo misljenje...Zar i za ovo treba skolacccc...Izgleda da treba...
Mislim,nemo' se ljutis,samo sam izneo misljenje povodom tvog posta,nisam tebe licno prozvao.To sto se meni ne svidja ne znaci da nije lepo i dobro...

Kyokushikan, Ashihara, Enshin karate, sve su to Ful kontakt karate.Shotokan je tradicionalan stil karatea i normalno da ne moze da se poredi sa ful kontaktom koji se radi mnogo realnije,primer je na ovom klipu:

Šotokan ne samo što nije tradicionalan, nego je Funakoši u svojem pohodu da populariše Karate uništio svaku trunku tradicije, menjajući originalna okinavljanska imena tehnika u japanske i stvarajući gomilu besmislenih kata a pri tom u svoj asortiman od 27 kata nije uvrstio jednu od najstarijih koju nosiš u svom potpisu.Usput svodeći obuku koja je trajala 10- 15 godina na časove fizičke kulture u trajanju od 3-4 godine.Najveći popularizator Karatea je i njegov najveći grobar.Lik je u svojoj 89. godini kada je već imao nekoliko desetina hiljada učenika, zapisao da treba još raditi na popularizaciji i da sve stilove karatea treba svesti na jedan, univerzalan.Na sreću po ljudski rod, fantazije ovog arogantnog samuraja-karatiste nisu zaživele.Tako, svaka podrška onim karatistima koji žele da stvore nešta novo i ne robuju idolopoklonstvu prema nekom velikom senseiju.

Šotokan ne samo što nije tradicionalan, nego je Funakoši u svojem pohodu da populariše Karate uništio svaku trunku tradicije, menjajući originalna okinavljanska imena tehnika u japanske i stvarajući gomilu besmislenih kata a pri tom u svoj asortiman od 27 kata nije uvrstio jednu od najstarijih koju nosiš u svom potpisu.Usput svodeći obuku koja je trajala 10- 15 godina na časove fizičke kulture u trajanju od 3-4 godine.Najveći popularizator Karatea je i njegov najveći grobar.Lik je u svojoj 89. godini kada je već imao nekoliko desetina hiljada učenika, zapisao da treba još raditi na popularizaciji i da sve stilove karatea treba svesti na jedan, univerzalan.Na sreću po ljudski rod, fantazije ovog arogantnog samuraja-karatiste nisu zaživele.Tako, svaka podrška onim karatistima koji žele da stvore nešta novo i ne robuju idolopoklonstvu prema nekom velikom senseiju.

Shotokan se kod nazivao Tradicionalni karate, i u biti to jeste tako, gledajuci Japansku stranu.Medjutim Okinava je Zakon za sve ostale karate stilovi, jer svi su potekli od okinavljanskih.Sto se tice Sanchina, nesto se ne secam da ga je vezbao dok je ziveo na Okinavi.UechiRyu i Gojo Ryu imaju sanchin, dok ga Shito Ryu nema.Ima ga takodje i Kyokushin,ali ga malo vezbaju.U knjizi koju sam imao prilike da pogledam, na starim snimcima se vidi da je vezbao na kineski nacin, medjutim da bi se probio u Japanu, morao je da promeni tehnike.
Inace za tvoju informaciju iz Kine je "izaslo" 300 do 400 stilova raznog karatea.Cak i japanski Nindzucu ima kineske korene.

Shotokan se kod nazivao Tradicionalni karate, i u biti to jeste tako, gledajuci Japansku stranu.Medjutim Okinava je Zakon za sve ostale karate stilovi, jer svi su potekli od okinavljanskih.Sto se tice Sanchina, nesto se ne secam da ga je vezbao dok je ziveo na Okinavi.UechiRyu i Gojo Ryu imaju sanchin, dok ga Shito Ryu nema.Ima ga takodje i Kyokushin,ali ga malo vezbaju.U knjizi koju sam imao prilike da pogledam, na starim snimcima se vidi da je vezbao na kineski nacin, medjutim da bi se probio u Japanu, morao je da promeni tehnike.
Inace za tvoju informaciju iz Kine je "izaslo" 300 do 400 stilova raznog karatea.Cak i japanski Nindzucu ima kineske korene.

It is also no less interesting that in his 1925 "Rentan Goshin Karate Jutsu," he lists the same kata, with the addition of Sanchin (Funakoshi, 1925).

http://www.fightingarts.com/reading/article.php?id=220

Znao je ali ga nije zanimalo iz ko zna kojih razloga koji će nam verovatno ostati nepoznati.

Poslednja izmena:
It is also no less interesting that in his 1925 "Rentan Goshin Karate Jutsu," he lists the same kata, with the addition of Sanchin (Funakoshi, 1925).

http://www.fightingarts.com/reading/article.php?id=220

Znao je ali ga nije zanimalo iz ko zna kojih razloga koji će nam verovatno ostati nepoznati.

Ovde pise kako ga je znao:However, his early books indicate that he may have had at least a passing familiarity with several others. In his 1922 "Ryukyu Kenpo Karate," Funakoshi also lists an additional 16 kata (Funakoshi, 1922) including: an additional Passai kata (listing both Dai & Sho) and Kushanku kata (listing both Dai & Sho), Gojushiho, Chinte, Jiin, Wandau, Rohai, Jumu, Wando, Sochin, Niseishi, Sanseiru, Suparinpei, Wankan, Kokan, and Ushu.

So, we can see that Funakoshi had at least a passing familiarity with many kata outside of his own curriculum of fifteen. This is only natural as Funakoshi himself tells us that he had received brief instruction from many prominent masters of that era, including Sokon "Bushi" Matsumura, Peichin Kiyuna, Seisho Aragaki and Kanryo Higashionna (Funakoshi, 1956). Some sources even point to the famous Taite (Kojo) Kogusuku as being Funakoshi's first instructor (Fujiwara, 1990; Iwai, 2000).

Izdvojeno:he lists the same kata, with the addition of Sanchin (Funakoshi, 1925).

Moguce da je znao, ali pise i da dobijao kratke instrukcije od istaknutih majstora.To je jedno, a drugo na starim snimcima se nigde ne vidi da je bar jednom pokazao izvodjenje Sanchina.I trece,trebao ja bar u Amanet ostaviti studentima da znaju.

Back