Artix linux

• Začetnik teme Začetnik teme RIA77
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Пробао. Багован катастрофично, одустао сам после минимум 5 покушаја. Artix je много стабилнији. Antix лепо ради, штета што не ради на новим машинама, симпатично је радити, но добро што се мене тиче може elogind ако баш мора, само волим да се може бирати.
Artix је направио прави потез са S6 и seatd, уствари кад боље размислим одлична им је могућности бирања између инит система, мени се баш то допада. И у пракси лепо ради.
Штета што нема musl, но добро, може и овако.

Како мислиш не ради на новим машинама а Arch? Шта му недостаје?

Antix ради на новим машинама али не препознаје wifi тј. Antix core i base не раде, једино Antix full. Који инсталира много програма.

Треба ти nonfree firmware из non-free Debian repoa. Најлакше да га инсталираш ручно из фајла са dpkg.

Zashto, ja imam musl zbog rutera :P
Ali glibc dinamichki inache zbog ushtede memorije...
Ne vidim razlog shto ne bi dinamichki linkovao glibc, mnogo memorije se ushtedi, osim ako ne koristish flatpak :P
Tренутно не користим musl, док сам користио, користио сам заједно са flatpak-om.

Tренутно не користим musl, док сам користио, користио сам заједно са flatpak-om.
musl je bez veze, a napaalili vas kao da je to neka prednost :P
Kazhem treba samo na ruteru, jer app mora da bude statichki linkovan,
jer na ruteru imash skratjeni Linux |:p

musl je bez veze, a napaalili vas kao da je to neka prednost :P
Kazhem treba samo na ruteru, jer app mora da bude statichki linkovan,
jer na ruteru imash skratjeni Linux |:p
Већина musl дистрибуција је у тешкој експерименталној фази. Тако да ту нема шта много да се бира.
Alpine је добра дистрибуција али слабо ради на Ryzen процесорима.
Void musl багује нешто, иначе штета што није мало стабилнији.
Најбољa musl дистрибуција.

Већина musl дистрибуција је у тешкој експерименталној фази. Тако да ту нема шта много да се бира.
pa mozhesh svaki paket da iskompajlirash sa musl, ne vidim problem? Al ima mnogo paketa :P
E bash sve da staticki linkujesh ko na ruteru :P

Није тачно. Void Musl је стабилан као земља. Ставио сам Плазму на њему и невероватно колико имам осећај чврстине чак и када користим најновију верзију Плазме.

Није тачно. Void Musl је стабилан као земља. Ставио сам Плазму на њему и невероватно колико имам осећај чврстине чак и када користим најновију верзију Плазме.
Da, kad Linux ne koristish kao glavni operativni sistem, nego se zezash sa virtualkama :P

Da, kad Linux ne koristish kao glavni operativni sistem, nego se zezash sa virtualkama :P

Па користим Debian као главни оперативни систем. Друго виртуалке су ми се показале као доста нестабилније у односу на хардвер. Примера ради, Debian кад ставиш на виртуалци то кочи и багује ал на правој машини то све лети.

Тестирам тренутно стабилност и динамику надоградње на

Artix
Void Musl
Void Glibc

Void је ваома захвалан систем. Аrtix стално нешто надограђује чак и кључне компоненте што ми се не свиђа....

Нешто од то троје ставићу на лаптоп. Хардвер си видео који имам AMD A8-6410 и 8GB RAM-a (стварних) . :andjeo:

Poslednja izmena:
Пробао више пута на Ryzenu. Остане ми отворен прозор, не могу да затворим и нестане xfce4 панел. Tако да код мене ради слабо.
Пробај bare metal па јави како ради
Па користим Debian као главни оперативни систем. Друго виртуалке су ми се показале као доста нестабилније у односу на хардвер. Примера ради, Debian кад ставиш на виртуалци то кочи и багује ал на правој машини то све лети.
:andjeo:
Мени је шарено, слабо тестирам виртуелно.
Antix нисам никада успео да инсталирам на Интелу, једноставно има неки баг са старијим интел процесорима и то ти је.
Док на виртуелној машини ради добро.
Исти Antix се без проблема инсталира нa Ryzenu.
:)
Void имам на старом десктоп компјутеру. Лепо ради, види се да мало багује XFCE aли ништа страшно, задовољан сам радом. За старе машине Void je бомбоница.

Пробао више пута на Ryzenu. Остане ми отворен прозор, не могу да затворим и нестане xfce4 панел. Tако да код мене ради слабо.

А да пробаш LXQT, Cinnamon? Примера ради Intel-ова графика оће да багује на Cinnemon-у и онда мораш да рестартујеш Cinnamon.

Poslednja izmena:
А да пробаш LXQT, Cinnamon? Примера ради Intel-ова графика оће да багује на Cinnemon-у,
Не волим да мењам окружења. Ако не ради XFCE, жао ми је, мењам дистрибуцију. XFCE ми се показала као стабилна и добра, па не видим разлог да је мењам, знам где се шта налази, а LXQT сам пробао али ми се не допада, са Cinnamon-om не радим.

Не волим да мењам окружења. Ако не ради XFCE, жао ми је, мењам дистрибуцију. XFCE ми се показала као стабилна и добра, па не видим разлог да је мењам, знам где се шта налази, а LXQT сам пробао али ми се не допада, са Cinnamon-om не радим.
Мени се рецимо догодило на Void Musl да ми нестане панел на Плазми, као ни десни клик који престао да ради након надоградње пар компоненти (мислим да сам имао свега 3 пакета), решио сам тако што сам вратио на стандарну тему а онда поново вратио ту и рестартовао систем.
:D

Мени се рецимо догодило на Void Musl да ми нестане панел на Плазми након надоградње пар компоненти (мислим да сам имао свега 3 пакета), решио сам тако што сам вратио на стандарну тему а онда поново вратио ту и рестартовао систем.
:D
Пробао сам све, рестарт система, xfce4-panel да би га поново стартовао. Не вреди, једноставно је неки баг.

Пробао сам све, рестарт система, xfce4-panel да би га поново стартовао. Не вреди, једноставно је неки баг.

Мени је изенадило код Arch-based система што они прегазе стари кернел те тако ако ако ти се нешто догоди са новом верзијом не можеш да бутујеш систем. Debian ,Gentoo и Void пошто су фокусиране на стабилности инсталирају нови кернел а стари мораш да обришеш.

Мени је изенадило код Arch-based система што они прегазе стари кернел те тако ако ако ти се нешто догоди са новом верзијом не можеш да бутујеш систем. Debian ,Gentoo и Void пошто су фокусиране на стабилности инсталирају нови кернел а стари мораш да обришеш.
Генто је прича за себе и то добра прича.
Artix има добар кернел, не знам за друге сличне дистрибуције а и ако не ваља, доступни су custom.
Пробао сам Devuan, ради само Xanmod не и Liquorix.

Нисам могао да пронађем cava визуалзер за Аrtix. Није је било ни у Chaotic-у али успео сам да је компајлирам из PKGBUILD скрипте с тим што ми је тражио да му треба зависност једна да би је билдовао. 😀

Poslednja izmena:

Back