argumentum ad hominem

objasniš nekome nešto , počneš da mu crtaš , i dalje tera inat neargumentovano , vidiš da imaš razgovor sa niskokaloričnom osobom , pa ga na kraju ostaviš da se davi u njegovom neznanju ili inatu
a inat , nikada ne izađe na dobro
Ти си признао да си СНС бот, надрилекар и Анунаки рептил са планете Нибиру, тако да све ово што си сад рекао није тачно :)

И много си зао.

Kada primetimo da je protivnik nadmoćan i da nećemo biti u pravu, treba preći na nivo ličnog, vređati, biti grub. Intimizovanje se sastoji u tome da se sa predmeta spora (jer smo tu već izgubili) pređe na onog sa kojirn se prepiremo i da se nekako napadne njegova ličnost. Mogli bismo to nazvati argumentum ad personam, za razliku od argumentum ad hominem. Ovo zavisi od čisto objektivnog predmeta, da bismo se pridržavali onog što je protivnik o tome rekao ili priznao. Pri prelazu na ličnost potpuno se napušta predmet, a napad usmerava na protivnikovu ličnost. Postajemo, dakle, zajedljivi, zlobni, uvredljivi, grubi. To je, umesto poziva snagama duha, poziv snagama tela ili životinjskom u čoveku. To pravilo je veoma omiljeno, pa se zato često primenjuje. Postavlja se sada pitanje koje protiv-pravilo ovde važi za onu drugu stranu. Jer ako i on to isto upotrebi, doći će do tuče, dvoboja, ili do tužbe zbog uvrede časti.

Artur Šopenhauer - Eristička dijalektika

Screenshot_20240316-230342-371.png

drugo po redu moje favorit životno moto

Znate li sta ovo znaci? Ako se vec smejete meni sto to pitam, da vas pitam - jel koristite ovaj argument u razgovorima na krsti?

Ako ne koristite zasto ne koristite?
Ako koristite zasto koristite?

Da je koriscenje ovog argumenta dobro ili lose?

"Ад хоминем" је латински израр који значи "против човека".

Ад хоминем је ретко аргумент и често је само врста офтопика где се неко бави личношћу свог савогорника а не оним што је речено а тиче се теме.

Лоше је прво зато што је офтопик. Офтопик значи да нема везе с темом и да је самим тим загађује. Али нису сви "офтопици" исти. Ад хоминем је посебна врста офтопика зато што је у питању прелазак на топик који се бави личношћу саговорника и то на специфичан начин јер се у њему презентује негативна слика саговорника. Саговорник је представљен као нешто лоше -- по правилу, нешто јако лоше. Осим тога, ад хоминем је ретко аргумент а много чешће обичан скуп тврдњи. Другим речима, у ад хоминему су ретко објашњава како је неко дошао до закључка да је та и та особа таква и таква.

Такође треба направити разлику између ад хоминема и бављења туђим поступцима. Не знам да ли постоји назив за ово друго али иако јако слично није баш исто што и ад хоминем. Није исто, например, рећи да неко крши правила форума или да својим постовима на овај или онај начин негативно утиче на читаоце и рећи да је неко СНС бот или да је мизоген тј. да мрзи жене ( нешто што редовно ради форумаш Фредерик и то неретко без икаквог основа. )

На управи форума је да путем казни спречи појаву ад хоминемаша и да омогући механизам путем којег би чланови могли да пријављују прекршаје које модерација није приметила и да предлажу нова правила. Ако тога нема, а мишљења сам да на Крстарици тога баш и нема, онда не треба никога да чуди што се људи препуцавају.

Znate li sta ovo znaci? Ako se vec smejete meni sto to pitam, da vas pitam - jel koristite ovaj argument u razgovorima na krsti?

Ako ne koristite zasto ne koristite?
Ako koristite zasto koristite?

Da je koriscenje ovog argumenta dobro ili lose?
Сматрам да тај аргумент користе само нецивилизовани људи,у недостатку других аргумената.Ја га не користим.Сматрам да је то лоше.

Back