argumentum ad hominem

Znate li sta ovo znaci? Ako se vec smejete meni sto to pitam, da vas pitam - jel koristite ovaj argument u razgovorima na krsti?

Ako ne koristite zasto ne koristite?
Ako koristite zasto koristite?

Da je koriscenje ovog argumenta dobro ili lose?
ne koristim..omakne mi se ponekad ali jako retko.....zato što se trudim da poštujem ljude i njihov pogled na svet a ne da pobedim u duelu sa njima...
inače ako hoćeš da korstiš niske udarce nabavi Eriističku dijalektiku od Šopenhauera...ja sam imao tu knjigu ali me nikad nije interesovalo da to primenjujem i bilo mi je zato dosadno za čitanje pa sam se odrekao te knjiige

Poslednja izmena:
Znam da mnogi vole da citiraju ono "Ne bitno je sta je rekao, nego ko je rekao", sto je za mene tezak promasaj...Upravo suprotno, bitno je samo sta se kaze, a uopste nije bitno ko kaze...Jer svaki covek je sposoban da kaze i dobro i lose i istinu i laz u zavisnosti o mnogo okolnosti..Tako da treba saslusati i najgresnijeg ili neverovati najispravnijem, jer upravo u svakom coveku mora biti i dobrog i loseg....Na kraju i dobre stvari se mogu reci sa losim namerama, kao i lose sa dobrim...Sve je to velicanstveno nedokucivo...

To je nešto što smo svi uradili ili radimo u životu. Nekada je teško (često) prihvatiti da naš argument nema smisla i onda prelazimo u napad na samog čoveka koji ima validan argument.
Koriscenje ad hominem argumenta je neophodno u slucajevima kada diskutujes sa nekim ko se ponasa kao sns botovi.
Ti ljudi ne prihvataju nikakav argument, jednostavno ne mozes sa njima.
Ili sa fanaticima bilo koje vrste, jer to mu dodje na isto.
Cinjenice su tu irelevantne. Za njih postoje (Trampova kovanica) "alternativne cinjenice".

Kako drugacije sa tim ljudima, osim ad hominem?

Koristim iskljucivo sa SNS botovima, jer je ocigledno opravdano koriscenje tog argumenta u tom slucaju.

Samoobjasnjivo je.
ja ih stavim na ignore kad me iriritiraju...a neke kasnije skinem sa ignore liste da im dam drugu šansu...ves_bole mi je na ignore listi, Obilić je bio jedno vreme pa sam ga vratio..i ima još par likova kojima ne pamtim nickove koji su mi na ignore..jednostavno neću da se trujem ljutnjom ili čak mržnjom čitajući postove sa kojima se duboko ne slažem od ljudi na čiji stav ne mogu da utičem racionalnim argumentima

Koriscenje ad hominem argumenta je neophodno u slucajevima kada diskutujes sa nekim ko se ponasa kao sns botovi.
Cinjenice su tu irelevantne. Za njih postoje (Trampova kovanica) "alternativne cinjenice".

Ad hominem je izrazito potcenjen argument, narocito u modernom dobu.

To je nekada bio los argument, kada su se ljudi dopisivali i raspravljali u pismima, gde i jedan i drugi sagovornik cene svoje vreme, i gde se uvek trudis da imas sto bolju raspravu, itd.

Danas, kada ljudi ulaze u 45 rasprava dnevno, od kojih su 80% trolerske, ad hominem je jako dobar argument, ne tako retko i najbolji.

Zato se sa budalama ne diskutuje :P

Nisu oni budale. Oni to rade iz koristi. To je deo zla.
A da bi zlo pobedilo, dovoljno je da dobri ljudi ne rade nista.

Zato sam protivnik neulazenja u diskusiju.
Sto bi reko Njegos, "Al tiranstvu stati nogom za vrat, to je ljudska duznost najsvetija".
Dobro, zavisi koja je diskusija u pitanju. Ako je nešto neobavezno, pa neko je glup i tera inat, onda je diskusija besmislena i prosto prekineš.
Ako je neko bot, kako kažeš, i to što govori je iz malicioznih pobuda, onda valja biti agresivniji u nastupu.
Svakako je težina diskusije bitan parametar.

Znate li sta ovo znaci? Ako se vec smejete meni sto to pitam, da vas pitam - jel koristite ovaj argument u razgovorima na krsti?

Немам појма шта си ово опсовао на латинском, а и не занима ме, ионако ти смрде ноге! :lol:

Koristim cesto, kada je sagovornik glup.
Mislim da je argument dobar ako pricas sa glupim sagovornikom.
A ako je sagovornik ultra-glup, to je i najbolji argument koji imas na raspolaganju.
У том наступу није лоше имати на уму народне изреке:
– Не расправљај се с будалом, околина можда не примијети разлику.
– Не улази у расправу с будалом, спустиће те на свој ниво и добити на искуство.
:lol:

Ne, vrlo je nisko. Pre ću da odustanem od rasprave. Jer koja je poenta raspravljati se sa nekim ako ga ne poštuješ bar kao sagovornika - da pobediš? Ok, nekad i hoćeš da ga pobediš, tj. bar pomakneš, ukažeš, ali ne po svaku cenu.
Još gore od ovoga je trač, tj. prenošenje nečeg ko zna od kad i odakle, ali ne kao jasnog citata nego nečije interpretacije ili uopštog mišljenja o osobi. Nemam poštovanja prema takvim sagovornicima.

Dobro, zavisi koja je diskusija u pitanju. Ako je nešto neobavezno, pa neko je glup i tera inat, onda je diskusija besmislena i prosto prekineš.
Ako je neko bot, kako kažeš, i to što govori je iz malicioznih pobuda, onda valja biti agresivniji u nastupu.
Svakako je težina diskusije bitan parametar.
ne znam, cesto ne odgovaram na postove koji mi lice na neko spinovanje/trolovanje/botovanje.

Jednostavno mislim da gubitak vremena umesto da nesto lepse i bolje radim. Ne smatram nikog glupim (kako se kaze: svi na kraju shvate neko brze a neko sporije). Ali voleo sam jednu od Duska Radovica: kad je neko glup to mu ne mozes ni objasniti. Dakle, najcesce uzaludan posao.

Naravno ne mogu da znam ko je ko, ali da, ima likova koji se ponavljaju. Ne ignorisem nikog tehnicki, jednostavno ne citam - nema vrednost. Ali mogu isto tako da nekad takvi kazu i nesto interesatno.

Dalje, da li im treba reci i ne reci - takvim tipovima - pitanje je veliko - ako nesto neko primeti pa kaze 'taj neko je bot' ili 'taj neko je trol' cini mi se dovoljno za primecivanje i obracanje pasnje, ali niz replika koje nisu o temi a bave se narativom 'glup si' 'nemas pojma' i sijaset vrlo ruznih opisa potpuno nema veze sa diskusijom i ko se upusti u takvo prepucavanje to nekako vidim da su se nasla dva ista pa isto jedan drugog reklamiraju. Sve u svemu nebitno mi je. Uslo izaslo. Mozda oni imaju neku korist, ali takvim argumentom me niko nece ubediti da se okrenem na stranu koja se reklamira. Kod mene nisu postigli svoj cilj. Mozda kod drugih jesu, ali to vec nije polje mog problema.

ne znam, cesto ne odgovaram na postove koji mi lice na neko spinovanje/trolovanje/botovanje.

Jednostavno mislim da gubitak vremena umesto da nesto lepse i bolje radim. Ne smatram nikog glupim (kako se kaze: svi na kraju shvate neko brze a neko sporije). Ali voleo sam jednu od Duska Radovica: kad je neko glup to mu ne mozes ni objasniti. Dakle, najcesce uzaludan posao.

Naravno ne mogu da znam ko je ko, ali da, ima likova koji se ponavljaju. Ne ignorisem nikog tehnicki, jednostavno ne citam - nema vrednost. Ali mogu isto tako da nekad takvi kazu i nesto interesatno.

Dalje, da li im treba reci i ne reci - takvim tipovima - pitanje je veliko - ako nesto neko primeti pa kaze 'taj neko je bot' ili 'taj neko je trol' cini mi se dovoljno za primecivanje i obracanje pasnje, ali niz replika koje nisu o temi a bave se narativom 'glup si' 'nemas pojma' i sijaset vrlo ruznih opisa potpuno nema veze sa diskusijom i ko se upusti u takvo prepucavanje to nekako vidim da su se nasla dva ista pa isto jedan drugog reklamiraju. Sve u svemu nebitno mi je. Uslo izaslo. Mozda oni imaju neku korist, ali takvim argumentom me niko nece ubediti da se okrenem na stranu koja se reklamira. Kod mene nisu postigli svoj cilj. Mozda kod drugih jesu, ali to vec nije polje mog problema.
Na šta ja aludiram je javna diskusija, kada govorim o malicioznoj pozadini. Kada neko pokušava da te diskredituje na neki jako glup način "Ti ne znaš ništa o tome jer nemaš diplomu / šta beo čovek može znati o rasizmu kad nije žrtva istog"..

I onda se krene u digresiju i izgubi se svaki smisao debate. Zato kad gledaš inteligentne ljude dok debatuju, jedan ne prekida drugoga, saslušaju pažljivo a zatim daju repliku. Konstruktivan razgovor. Ali isto tako imaš primere gde omladina ima TikTok mozak i prosto i nemaju neke argumente i onda kad ih "udariš" činjenicama, oni se uvrede, pređu da vređaju tebe ili se prosto okrenu uz dodatak "Ne vrediti pričati s tobom, glup si".

Извињавам се на питању, али не знам те па да ипак упитам да ли у сињорини нема слова „с” омашком или га нема с намјером? Важно ми је јер ако је „грешка” намјерна – па удај се за мене! :worth::ok:

Za takvu raspravu, potrebno je bar neko osnovno poznavanje sagovornika inače mi je na nivou tračarenja i neke ad hoc procene, ali mi je u oba slučaja ružan način komunikacije. Obično se distanciram kada neko krene na taj način da komunicira a nekad mi bude i smešan pokušaj takve diskreditacije sagovornika.
slazem se. nekako mislim da je i ignorisanje/ne odgovaranje neka vrsta replike.

nije da se nisam 'upecao' par puta pre da udjem u neku takvu raspravu, ali sam brzo naucio da ne davanje odgovora na takvu vrstu provokacije po definiciji ubija provokaciju. Nastavim da diskutujem ako imam s kim - kao da se nista nije desilo. Mislim da oni koji to koriste zapravo se hrane time, pa ako im ne das zalogaj, nece kod tebe da jedu.

Mozda eventualno ako osecam postoji sansa da se nastavi neka smislena diskusija, odgovorim jednom pa ako se nastavi istim tempom onda odustanem.

Back