Pogledao sam film... Interesantno. Knez Pavle je bio na strani Engleza i Amerikanaca, tako rekose u filmu (sto je greska sto se Amerikanaca tice, jer oni do 7. decembra 1941. nisu bili ni na cijoj strani), ali je pritisnut okolnostima (jer je pitao i Engleze, i Amere da mu konkretno daju podrsku, a oni su to odbili, za Amere me uopste ne cudi) MORAO da potpise Trojni Pakt, iako je znao da su uslovi koje mu je Hitler ponudio (da ce Srbija biti skroz nezavisna) lazni, i da Hitler to ispostovati nece.
Takodje je interesantno da Englezi Knezu Pavlu taj potez/potpisivanje 3og Pakta uopste nisu uzeli za zlo (cela kraljevska porodica je emigrirala bash u GB), jer su pragmatisti. Razumeli su njegov politicki potez, ali su oni odavno znali da ce oficiri na Dvoru da svrgnu Vladu, potpomognuti komunistima.
Da su oni imali srpski mentalitet, knez Pavle bi bio obelezen i zigosan kao engleski izdajnik, sto se defakto desilo nije.
E, to boldovano crvenim je bitna poenta filma... Sto mi, Srbi, nikako ne mozemo da razumemo. To je kljucni problem u mentalitetu Srba, jer nista NE gledaju racionalno, na sve se primaju emotivno, kretenski.
_nobody_