APOSTILLE pecat

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
93.665
Dobar dan,

Potrebno mi je uverenje o nekaznjavanju iz MUP-a na kojem treba da se nalazi i Apostille pecat. Da li se ovaj pecat naknadno udara na dokument u nekon Osnovnom sudu u kome je se taj MUP nalazi ili?
Koja je cena overe itd?

Idi u sud (Osnovni) i traži presudu o nekažnjavanju. Ili u policijsku stanicu, stvarno se više ne sećam. Poenta je da moraš imati originalan dokument. To ti je prvi korak. Nisam sigurna, davno sam uzimala, ali mislim da se pečat udara na to već postojeće rešenje koje ćeš doneti. Cena je bila nekih hiljadu i po ili tako nešto, ali pre pet godina.
Ko ima novije informacije nek se javi.

Idi u sud (Osnovni) i traži presudu o nekažnjavanju. Ili u policijsku stanicu, stvarno se više ne sećam. Poenta je da moraš imati originalan dokument. To ti je prvi korak. Nisam sigurna, davno sam uzimala, ali mislim da se pečat udara na to već postojeće rešenje koje ćeš doneti. Cena je bila nekih hiljadu i po ili tako nešto, ali pre pet godina.
Ko ima novije informacije nek se javi.

Ja sam prošle godine vadio uverenje iz Suda i MUP-a to su 2 posebna dokumenta bila. Ovde je naglašeno da ne iz suda nego mora iz MUP-a. Sećam se da mi je trebalo hitno za državljanstvo pa sam iz Bačke Palanke morao u NS da idem.
Ono što sam ja shvatio izvatim u MUPu u Bačkoj Palanci i onda kod njih u sud da overe tim pečatom, ako ga imaju tamo...

I izvini, nisam sigurna da potvrde o nekažnjavanju vrede i posle 6 meseci. Možda se zakon izmenio, u moje vreme potvrda nije smela biti starija od 6 meseci. Tako da ako imaš potvrde od pre jedne, dve godine, prvo proveri to.

Ne vrede. Negde za posao piše ne starije od 90 dana. Tako da ću morati ponovo pa onda tu overu. Hvala
Ma nema na čemu, samo ti to obavi. U pitanju je glupost, samo ti udare pečat na stranom jeziku i to je sve. Poenta je da platiš, ali to je poenta i inače kad imaš posla s birokratijom. Najduže će ti biti čekanje nove potvrde, pečat se dobije koliko odmah.

Ma nema na čemu, samo ti to obavi. U pitanju je glupost, samo ti udare pečat na stranom jeziku i to je sve. Poenta je da platiš, ali to je poenta i inače kad imaš posla s birokratijom. Najduže će ti biti čekanje nove potvrde, pečat se dobije koliko odmah.

Dobio sam odgovor da mi za EU pasos ne treba uverenje. Za ostale treba, apostil pecat je 2200din u sudu.

Dobio sam odgovor da mi za EU pasos ne treba uverenje. Za ostale treba, apostil pecat je 2200din u sudu.
Izvini, nisam znala da si tražio to za EU pasoš, ako si napisao u uvodnom postu izvini što sam previdela.
Jer, i ja imam EU pasoš, i niko mi nije tražio pečat kad sam ga vadila (imam i EU ličnu kartu, kad smo već kod toga).
U svakom slučaju, hvala na informaciji, možda nekom zatreba :)

Apostili se dobijaju u Prvom osnovnom sudu, oko 2000 sam platila pre nekoliko dana. Mora da se zakaže dan ranije, pa sutra dolaziš i dobijaš. Inače, nema žive duše, ali dan ranije mora.
Vidim da je problem rešen.

Apostili su pečati, takozvana nadovera. Mojoj stranci je bilo neophodno za Nemačku.

Ništa bez sudskih prevodioca. Zašto?
Imajte na umu da se razlikuje način na koji se vrši prevod dokumenata i prevod, recimo nekog teksta.
Naime, svaki dokument mora da bude pravno u potpunosti validan, tako da samo njegov prevod sa engleskog jezika na srpski, odnosno prevod sa dokumenta sa srpskog jezika na engleski ili bilo koji drugi jezik nije dovoljan.
Pojednostavljeno ali i realno Kada jedan dokument bude preveden na neki strani jezik ili sa njega, on sa pravnog stanovišta nema nikakvu vrednost.
Ali ako neki dokument, za koji je pre toga urađen prevod sa srpskog jezika na engleski ili prevod sa engleskog na srpski jezik ima i pečat sudskog tumača, on je zakonski važeći. Kada je potrebno na dokument staviti apostille pečat? Postoji tačno određena grupa dokumenata, za koja se zahteva apostille pečat. I ne može svako da se bavi ovim poslom. Jer, kako nedavno reče Jasna Filipović Bojić razumeti engleski i prevoditi dokumenta nije isti posao.
Zvanično je navedeno da ovaj pečat mora biti stavljen na sva dokumenta koja izdaju organi državnog pravosuđa jedne zemlje.
Zatim, apostille se zahteva i za dokumenta izdata od strane sudskih organa, a primarno sudskih izvršitelja i javnog tužilaštva.

Medjunarodna pravna pomoc odeljenje, za apostil. U BG-u, kod hotela JU. Stavljaju na original dokumenta koji onda saljes kome treba. Vidi samo da li je potrebno i sudu da ostane jedan original.
Takodje, obicno se prevodi u zemlji organa kom se podnosi. Npr ako je dokument iz Nemacke koji se koristi kod nas, mora ga prevesi nas sudski prevodilac za nemacki jezik. To je koliko ja znam.

Back