Aplikacije bez kojih se ne moze

• Začetnik teme Začetnik teme bmaxa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bmaxa

Legenda
Poruka
70.808
Mislim da nam treba ovakva tema. Bez kojih aplikacija ne mozete?
Meni su uvek upaljeni:
Firefox, Thunderbird, terminnal emulator u okviru koga koristim tmux, file manager Files Gnome(nautilus),
potom audacious (non stop slusam muziku i strimove), pidgin za chat kao multipraktik, conky (sistem monitor) da gledam
stanje sistema, Steam client (jer tu su mi sve igre na jednom mestu), weechat kao IRC klijent, slrn za usenet,
vim kao editor, (mada sam poceo i amp da koristim).
Ostaju razni kompajleri interpreteri i build alati koje ne bih navodio ;)

edit: zamenio audacious sa smplayerom zato sto mi audacious nece da pusta neke miscrosoft specific codece...

Poslednja izmena:
Mislim da nam treba ovakva tema. Bez kojih aplikacija ne mozete?
Meni su uvek upaljeni:
Firefox, Thunderbird, terminnal emulator u okviru koga koristim tmux, file manager Files Gnome(nautilus),
potom audacious (non stop slusam muziku i strimove), pidgin za chat kao multipraktik, conky (sistem monitor) da gledam
stanje sistema, Steam client (jer tu su mi sve igre na jednom mestu), weechat kao IRC klijent, slrn za usenet,
vim kao editor, (mada sam poceo i amp da koristim).
Ostaju razni kompajleri interpreteri i build alati koje ne bih navodio ;)
bez YouTube-a ne mogu, ostalo me ne interesuje. :D

^I meni je qBittorent skoro uvek uključen, mada, u ovo vreme brzih internet veza, otprilike 95% vremena "sejem", a tek ponekad nešto i skinem. :mrgreen:

VLC Player za gledanje filmova, serija, sopstvenih snimaka i ostalih pokretnih sličica.

Winamp za Internet radio. Otkako mi je moj mali radio-kasetofon riknuo posle petnaestak godina službe, slušam Internet radio jer volim da mi uvek svira muzika u pozadini.

MediaMonkey za slušanje muzike sa samog PC-ja. Dopada mi se kako organizuje i sortira pesme po izvođačima, albumima, žanrovima i ostalom, kao neprežaljeni WMP9.

Adobe Photoshop - u njemu radim mnogo više od editovanja slika, između ostalog i crtam (nisam uspeo da se snađem u Illustratoru i Corel Drawu), ali i prevodim stripove baš u njemu. Program zahvaljujući kome bukvalno zarađujem za život.

Easy Paint Tool SAI - za bojenje slika i stripova koje crtam, jer bolje popunjava polja od Fotošopa.

Contact Tools 4 - po mom mišljenju najbolji englesko-srpsko-engleski rečnik u digitalnoj formi. Nažalost, na 64-bitnim sistemima ne može da se instalira, pa sam u tu svrhu instalirao virtuelnu mašinu sa XP-om samo zbog njega. I ne žalim.

ACDSee - za pregled slika, i to neka prastara verzija iz ranih dvehiljaditih. Novija mi ne treba.

Emulatori raznih igračkih konzola su isto nezaobilazni. Jedan od najdražih mi je KEGA Fusion, koji emulira sve Segine sisteme od SG-1000 pa do Sege Mege i njenih derivata (Sega CD i 32X), a tu su i ePSXe, Dolphin, Cemu, RockNESX, Demul...

Soulseek - dobar program za skidanje celih albuma, a mogu se naći i manje poznati izvođači. Preporučujem.

Naravno, Total Commander, WinRAR, 7z, DAEMON Tools, Office... kada zatrebaju.

...i tako dalje... ima ih još, ali ovo su neki najesencijalniji u mom PC-ju.

AIMP - muzika
POT player - video
IrfanView - pregled slika
SumatraPDF - otvaranje PDF
Cool Reader - epub i mobi knjige
Inkscape - za povremeno vektorsko crtanje
Paint.NET - za obradu slika
LibreOffice - office aplikacije
Avast Premium - antivirus
Firefox
Thunderbird
TeamViewer
TC UP
7zip
uTorrent 2.2.1
(isključen update)

To je otprilike osnova.

Фајерфокс - преглед садржаја по интернету,
Телеграм - дописивање, размена фајлова, разговори, праћење вести из одређених области,
Либреофис - канцеларијски послови,
Танедербирд - за електронску пошту
Синаптик - управник пакета (уградња и брисање пакета и програма)
MC (Minight Commander) - графички алат за рад са фајловима у терминалу;
Јандекс браузер - преглед садржаја по интернету,
Inkscape - векторска графика (понекад затреба),
GIMP - уређење фотогртафија,
Остало иде већ према радном окружењу које користим..

Firefox - browser
AIMP - mp3 plejer
KMPlayer - mp3 i video plejer
RadioSure - aplikacija za slušanje radio stanica
GoldenDict - višejezični rečnik, moguće korišćenje Babylonovih .bgl rečnika
WordWeb - jednojezični rečnik engleskog
FreeOffice - ofis paket
Sumatra - čitač nekoliko vrsta fajlova (PDF, ePub, Mobi, XPS, DjVu, CHM, CBZ, CBR)
Foxit Reader - PDF čitač - koristim prastaru verziju 4.0
PDFXEDit - editovanje PDF fajlova
FastStone - pregledač slika
qTorrent - skidanje torenta
YandexDisk - onlajn čuvanje fajlova
FreeCommander - upravljanje fajlovima
Essential PIM - kalendar, beležnica, imejl ...
Notepad - kraće beleške
SebianReader - preslovljavanje iz latinice u ćirilicu i obratno, zgodan za ispravljanje titlova
DJVU Solo - pregled i brisanje strana u .djvu fajlovima

Back