APEL -NE ZAGADJUJMO GRAD - NEMAMO DRUGI !

Prblizavaju se Praznici,beogradjani,kao i mnogi gosti iz unutrasnosti Srbije,i inostranstva,doci ce u velikom broju

da Praznike provedu u nasem gradu.Da bi beograd ostavio dobar utisak,na sve one koji doputuju,treba mi,kao

dobri domacini,da se potrudimo,da se odrzi cistoca na ulicama i parkovima beograda.Kada god ujutru,prodjem

kroz neki od beogradskih parkova,vidim gomile djubreta,gomile bacenih praznih flasa,i svakojakog drugog djubreta.

Na zalost,to je stalna slika,koja neverovatno ruzi utisak,koji dosljaci steknu,kada kod nas dodju.Nema stranca,koji

na pitanje,kako mu se beograd svidja,ne kaze,da je odusevljen,ali da je prljavstina u gradu,evidenta.U ime svih

onih stanovnika beograda,koji vole svoj grad,koji se ponose nasim lepim beogradom,ja apelujem,da bar za vreme

ovih velikih Praznika,povedu racuna,da ne bacaju smece na trotoare,da ne bacaju plasticne kese,na sve strane.

Ali ne samo to,vec ako vide,da je neko drugi to uradio,da nesebicno,pokupe i bace sve to,u kante koje su za te

namene postavljene.Samo na taj nacin,dokazacemo sami sebi,da volimo svoj grad,i da ga osecamo kao svoj.z:)

.....napredan svet uništava svako đubre - razgrađuje ga na atomsko stanje.....ekologija bratac....a vi bi da skupljate , prestono đubre - koje je brat bratu tu ceo jedan vek i koju godinu više.....postalo je poodavno mitološko....institcionalizovalo se......samo vam fali da ga još obogatite apisovanjem - biće kompletno......
....i da su prestoni ljudi nešto inventivniji , to svoje đubre , instucionalno , pretvorili bi u turistički bend....ljudi , svetski , željni đubriva , dolazili bi kod vas da uživaju u svakojakom smradu.....pa organizujete ture obilaska institucionalnih uređenih đubrišta.....pare da smlatite ! .....ovako sa divljim deponijama po avenijama , nećete u evropu - neće da može od institucionalnog đubreta !

Bio sam pre par meseci u Parizu,pa sam se izmedju ostalog,interesovao,sta oni rade i kako se bore,sa deponijama djubreta Bio sam veoma
prijatno iznenadjen,kada su mi rekli,da su deponije djubreta u Parizu,stvar proslosti.Oni su podigli fabrike za reciklazu djubreta.Sa tim recikliranim
djubretom,toplane ,koje to koriste kao energent,zagrevaju pola Pariza,preko daljinskog grejanja.Nedavno sam cuo,da je G-din.Sinisa Mali nas vrli
Gradonacelnik,rekao da i Beograd treba uskoro da dobije fabriku za reciklazu djubreta,i da ce tako reciklirano djubre,biti korisceno za zagrevanje
zgrada.To bi bilo zaista lepo.Oslobodili bi se jednom za uvek,deponija djubreta,a pored toga,ustedeo bi se gas,mazut i ugalj,koji toplane koriste.

....pa nisam siguran da sagorevanje ( bilo koje vrste ) materije može da se zove reciklaža.....možda treba Vaša lordovska uzornost , ponovo da skoči do paržiških genijalica i otkrije u čemu je kvaka - naučna ( ovako nekako pojmaju u mom zaseoku tu stvar : " Recikliranje je izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korišćenje. Uključuje sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala. Veoma je važno najprije odvojiti otpad prema vrstama otpadaka. Mnoge otpadne materije se mogu ponovo iskoristiti ako su odvojeno sakupljene."........
.....hoću da kažem , da mi smo u svetu , između ostalog , sa karakteristikama koje svrstavamo , recimo , kao materiju-energiju / energiju-materiju.......a to između ostalog znači da se materija pod određenim uslovima transformiše u energiju i obrnuto......i tu nastaje problem , sa ovim istitucionalnim đubretom - velegratskim.....naime , izuzetno su skupi procesi izdvajanja i bezbednog eko razlaganja otrova iz institucionalnog đubriva - a o ostalim zagađenjima i da ne govorim ( kontaminacijama u svim pojavnim oblicima )......nisam siguran da postoji na svetu takva rehnologija koja bi bezbedno u svim aspektima naše prestono đubre razložila....pa da je to bilo moguće , sigurno bi to primenili francuzi , a ne onolike pare da skrše u bombardovanju sa bezbedne visine pametnim projektilima.....uzgred , kažu da je 5km rastojanje bezbedno od našeg institucionalnog đubreta , kako u prestonici , tako i po varošima ,a bogme ima toga i u zaseocima - što bi rekla braća rusi : ima toga ipo dačama....

....ma sigurnija je ona turistička destinacija ( manje košta zaštitna sigurna oprema , nego bilo kakvo razlaganje i sagorevanje ) , i pride profitabilnija.....ma bili bi turistički atraktivniji od francuske prestonice ili kanske rivijere !.....

Back