Antropometrija

Severnjak

Početnik
Poruka
10
Pozdrav svima! Ja sam novi clan na ovom forumu, pa sam izmedju ostalog kod vas trazio nekih informacija o fizickoj antropologiji. Nisam nasao mnogo informacija.

Kako je jako malo sajtova i blogova sa ovom tematikom, ja predlazem da ovde postavite one za koje znate.

Skoro sam naisao na ovaj zanimljiv blog u kojem se pored ostalih stvari pise i o ovoj temi:

Nadam se da cemo se prijatno druziti! :)

Poslednja izmena od moderatora:
:)

Evo nasao sam tipove lobanja
300076_109812265794289_100002965496897_73038_234515836_n.jpg

Interesantno je da su kod nas uglavnom okruglaste, tj. brahikefalne glave. Primetio sam nekih kojima su izduzene ali su oni u manjini.

E da, dobro si preimenovao temu. I ovako je dobro ;)

Gledao sam to. Meni je jos i ovo zanimljivo: Kako evolucija odmice tako isturenija zubala bivaju manje isturena. Da li je jos neko to primetio? Recimo isto tako, kod nekih fenotipova bivaju nekako povijena ka unutra. To mi je malo cudno. Da li to sa sobom nosi i slabiju vilicu i uzu mandibulu?

Poslednja izmena:
Bas ti hvala, srce si :D

Evo sada cu bas da prelistam, siguran sam da ima zanimljivih stvari.
Vidim u ovom tekstu se pozivaju na velikog ruskog antropologa Bunaka, sto je jako pohvalno! Ima i rasnih poredjenja, npr. Netontoti, Busmani, Eskimi itd... Sveobuhvatan tekst, mislim na ovaj ''Proporcije i konstitucija'', njega sam prvo pogledao.

Zanima me izvor tekstova(autor), kako bih mogao da ih iskoristim ili prosledim prijateljima koje zanima ova tema. :)

Ma nema na čemu. :D

Autor je prof, dr. Tatjana Pavlica sa PMF u Novom Sadu. Inače to su delovi elektronske verzije skripte iz humane biologije (koja nije zaštićena autorskim pravima :malav:).

Imam ja toga još vezanog za biologiju čoveka (poput dermatoglifa i rodoslovnih stabala), pa ako te zanima, mogu i to da ti okačim. :D

Uklonjen link?
Politicka korektnost je ponovo stala na put nauci.

Da li je razlicitost zla?

Razliciti smo, i hvala bogovima na tome.
Ili evoluciji, kako god razlicitost nazivali.

Antropoloske karakteristike grupe naroda odlikuju crte lica, boja koze, prosecna visina i oblik tela, najcesce krvne grupe, boja epitela, prosecna inteligencija, sklonost ka bolestima, proporcije duzine kostiju...
Nemojte zbog korektnosti govoriti da smo jednaki jer se bavimo uocavanjem razlika i trazenjem uzroka.
Tema je na mestu, al mene me stra od ban.

Tako nekako i ja mislim, Bej.
Ne verujem u politicku korektnost, odnosno, smatram da zapravo nije korektno da vam neko odredjuje sta treba da kazete, mislite, napisete. To je ukidanje sloboda izrazavanja i misli.

Mislim da niko i ne govori da su ljudi jednaki. Ne znam kako bi mogli biti jednaki. Govore neki religijski fanatici da su svi ljudi isti/braca/jednaki pred nekakvim bogom, ali meni to zaista nema smisla :D

Jos citam neke od tekstova koje je Selkhet postavila, pa cu uskoro da se javim na ovoj temi.

Ma to je bio link ka nekom blogu na nasem jeziku a koji se bavi ovom temom, na linku su bile opisane kranijalne razlike i neke ilustracije. kako ima malo materijala na nasem jeziku oi tome, ja pomislih da stavim...
Nebitno :)

Nego ovako, nesto sam citao jos u medjuvremenu i sada sam se nasao u nedomumici. Koja bi bila razlika izmedju armenoida i dinaraca?

Back