Svako ko misli da ljudima u depresiji nisu potrebni lekovi nego setnja kroz park, nikad nije dosao u susret sa depresijom.
Varaš se sinak. Ja sam prošao kroz nešto što bi se moglo nazvati turbo depreaija sa suicidnim idejama.
Upao sam u taj vrtlog za samo tri dana.
Imao sam razlog koji ovde neću pominjati, jer sam po sebi logički gledano nije mogao , nije trebao, biti uzrok za jedno takvo stanje.
Ali. Kada se uključe pogrešni prekidači, i otvori Pandorina kutija, sve postaje jako, jako drugačije nego što u normalnim okolnostima izgleda.
Sam sam je otvorio i DOBRO ZNAM O ČEMU GOVORIM.
Za samo tri dana uspeo sam da sebe dovedem u situaciju da mi se kroz glavu vrte suicidne misli, i to nekoliko puta u toku dana.
Bio sam svestan ozbiljnosti situacije, ali nije me uhvatila panika jer sam znao put koji me je doveo do takvog stanja. Čak se u meni probudila znatiželja, želja za istraživanjem ove za mene sasvim nepoznate dimenzije, stanja i bitisanja.
Tada sam shvatio da mogu upravljati ovim novim stanjem svoje svesti, percepcije i osećanja. Mogao sam ga pogoršavati, i mogao sam ga zaustavljati i postepeno poboljšavati.
Ukapirao sam da imam kontrolu, odnosno da sam naučio da kontrolišem ovo stanje.
Bilo je to neverovatno iskustvo. Već sam ga opisivao negde na nekoj temi o depresiji.
Osećao sam neizmernu tugu. Udarim autom vrabca na drumu i suze krenu tako intenzivno da sam morao nakon par kilometara da se zaustavim kraj druma. Počnem bilo kakav razgovor sa suprugom ili sinovima i nakon par rečenica počnem da se gušim u suzama. Sve mi deluje bezlično, sivo, i jako jako tužno. Počnem nešto da radim, ništa mi ne ide kako treba. To me naravno rasplače i malo po malo počinju da mi dolaze misli, kako bi bilo da me nema.
U početku suicidne misli dolaze kao nekakvi kratki bljeskovi. Bljeskovi koje mogu da zadržim, ili da ih odbacujem. Ukapirao sam to vrlo brzo.
Zadržim misao i počnem da je spinujem u glavi.
Rezultat katastrofalan.
Hvatam sebe kako razmišljam o samoubistvu u smislu nekakvog inata prema drugima. Kao, tim činom bih naudio nekom drugom.
Neverovatno stanje svesti gde depresivna osoba planira suicid kako bi se osvetila tamo nekom ?
Namerno kažem planira, jer već u sledećoj fazi počinju da nadolaze misli o tome kako bi to (suicid)
trebalo izvesti.
Tu sam na svu sreću povukao ručnu, jer me je uplašila brzina kojom su se ove suicidne misli diferencirale i postajale sve jasnije i izraženije.
Sve ovo se dešavalo možda za jedno popodne i kasno veče trećeg dana od nastanka "kuršlusa" da ga tako nazovem.
Znači dovoljno je čak i 7 - 8 sati vremena da osoba sebe dovede do fatalnog kraja.
Ponavljam, NEVEROVATNO ISKUSTVO!
Lagao bih vas ako bih rekao da se sve ovo stihijski dešavalo.
Kada sam dan posle "kuršlusa" osetio neizmernu tugu, i uhvatio sebe da plačem zato što sam ogrebao farbu na autu (pre mesec dana), shvatio sam da se nalazim u tom nekom drugačijem stanju, stanju promenjene svesti, i u meni se probudila želja da ga malo dublje istražim.
Depresija i ja.
Namerno nisam hteo nikakve lekove da koristim (supruga mi je nudila čitav arsenal), kako bih u svakom momentu IMAO KONTROLU NAD OVIM STANJEM.
I svesno sam išao u spinovanje izazivajući tako maksimalni negativni efekat ovog stanja.
U ovakvom stanju je sasvim moguće racionalno razmišljati. Znam da plakanje nije normalno, znam da suicidne ideje ne mogu ubiti čoveka dok on to sam ne odluči. Vidim da mogu ubrzati i usporiti proces, proces koji vodi samo ka jednom cilju - ka samouništenju.
Kapiram kako da zaustavim plakanje, ali isto tako i kako da ga intenziviram.
Ako ga "poguram" malo jače, otvaraju se novi bezdani. Aktiviraju se crne misli, kao daleki bljeskovi, pa sve bliže i bliže, i na kraju razmišljam kako to da uradim ?
Tu sam već osetio zebnju i povlačio ručnu . Nekakav kočničar u mozgu ipak postoji u ovakvim situacijama.
Ako pak oduzmem gas, blokiram misli, plakanje prestaje i faze II, III i IV se ne ispoljavaju.
Kao u igricama Need for speed, ili kako već.
Neverovatno i sad iz ovog ugla gledano jako NEPROMIŠLJENO I RIZIČNO iskustvo.
Prema tome Mikelo sinak, ono što sam ja iskusio sa depresijom (PRETPOSTAVLJAM DA SE RADILO O DEPRESIJI), nećeš naći ni u jednom udžbeniku Psihologije.
Bez lekova.
Sam ušao - sam izašao. ( Trebalo mi je tri četiri dana da se potpuno vratim u normalu ).
Sve je u percepciji sinak, i kontroli naravno.
Pitanje je šta bi bilo da sam se okrenuo lekovima?